vrijdag, april 19, 2024
HomeVan amateur naar profVan amateur naar prof (6): Ricardo van Rhijn maakte rentree bij Oranje

Van amateur naar prof (6): Ricardo van Rhijn maakte rentree bij Oranje

-

In deze rubriek volgt de redactie één keer per twee weken onze regiogenoten die momenteel in het profvoetbal actief zijn. In deel 6 een overzicht van de periode van 5 tot en met 20 november. Hoe verging het onze helden uit Leiden en omstreken? Onder andere Aleksander Bjelica en Ricardo van Rhijn (Ajax) deden van zich spreken.

Een opvallend bericht verscheen vorige week over een regiogenoot: “Aleksander Bjelica (opgeleid door Quick Boys) weggestuurd bij Sparta Rotterdam’’. De verdediger werd dit seizoen verhuurd door FC Utrecht aan de Rotterdammers. Maar toen hij niet kwam opdagen voor het duel met NEC, hoefde Bjelica niet meer terug te komen van Sparta-trainer Gert Kruys. Ook FC Utrecht pikte het niet langer en verscheurde zijn contract. Inmiddels traint hij alweer mee met beloften van AZ. Zien we Bjelica binnenkort in het shirt van AZ?

En dan naar de rest van de spelers uit de regio uitkomend in de Jupiler League. Het blijft bij spaarzame minuten voor oud UVS’er Sven Verlaan bij Jong FC Twente. Tegen Achilles ’29 zat hij vorige week zaterdag opnieuw de hele wedstrijd op de bank. Stanley Elbers boekte met Helmond Sport een ruime thuisoverwinning (5-2) op Telstar, waar de Katwijkse doelman Cor Varkevisser niet op doel stond. Met één assist bij de 2-1 was Elbers opnieuw belangrijk voor de Brabanders. Collega-aanvaller Randy Wolters ging onderuit met VVV-Venlo bij NEC (2-1). Wolters was bovendien niet trefzeker en bleef zodoende nog op nul treffers staan dit seizoen. Bij RKC stond doelman Wesley de Ruiter opnieuw niet onder de lat.

In de Eredivisie ging Erik Falkenburg, opgeleid bij VV Oegstgeest en UVS, in eigen huis nipt onderuit met NAC Breda tegen AZ (0-1). Daardoor staan Falkenburg en NAC op dit moment op de zestiende plaats, wat aan het einde van het seizoen nacompetitie tegen degradatie betekent. Segun Owobowale, voormalig jeugdspeler van Foreholte, zag vanaf de bank toe hoe zijn ploeg ADO Den Haag in eigen huis Willem II met 3-2 versloeg.

Jens Toornstra stelde teleur met Feyenoord door het 0-0 gelijkspel bij Vitesse. Daardoor kan de middenvelder een kampioenschap voorlopig uit zijn hoofd zetten, want de achterstand op koploper PSV bedraagt momenteel negen punten. Ricardo van Rhijn blijft met Ajax wel in de race voor de Nederlandse titel dankzij de 4-2 zege op bezoek bij Cambuur Leeuwarden. De rechtsachter presteert de laatste maanden goed in dienst van de Amsterdammers en dat bleef niet onopgemerkt bij bondscoach Guus Hiddink. Van Rhijn werd voor het eerst in ruim een jaar tijd weer eens opgeroepen voor Oranje. Zijn laatste interland dateerde van vorig jaar augustus tegen Portugal (1-1). In het oefenduel met Mexico (2-3 verlies) speelde de Leidenaar de hele wedstrijd, maar in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland (6-0 winst) kwam hij niet in actie.

Door zijn tweede gele kaart in het duel met Espanyol (2-1 winst) was Garry Mendes Rodrigues (Elche) geschorst voor het confrontatie met Getafe (0-0). Aanstaande weekend komt de voormalig aanvaller van FC Boshuizen waarschijnlijk weer binnen de lijnen als zijn club Elche het opneemt tegen Córdoba. Alphenaar Johnny Heitinga ging na de verrassende nederlaag bij SC Paderborn (3-1) opnieuw onderuit met Hertha BSC. Dit keer was Hannover ’96 te sterk voor de hoofdstedelingen (0-2). Heitinga speelde de volle negentig minuten.

Dan door naar Turkije, waar Dirk Kuijt met Fenerbahçe drie belangrijke punten pakte tegen Rizespor (2-1). De aanvaller kreeg wel één van de hoofdrollen toebedeeld in de wedstrijd. Bij een 1-0 achterstand vergat de Katwijker de gelijkmaker binnen te schieten door in 26e minuut een penalty te missen. Toch werd de overwinning binnengesleept en zo blijven Kuijt en zijn ploeg nog altijd aan kop in de Turkse hoogste divisie. In Roemenië kreeg trainer Fons Groenendijk met Universitatea Cluj klop van nummer drie Petrolul Ploieşti (0-3). Door de nederlaag zakte de ploeg van Groenendijk naar plaats veertien.

Over twee weken volgt weer een nieuwe ‘van amateur naar prof’! Indien u nog meer regiogenoten weet die actief zijn als prof, stuur een mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl.

 

Tom Mentink
Tom Mentink
Verslaggeving, interviews, redactielid sinds 2011, tevens freelancer bij Leidsch Dagblad, tom@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read