vrijdag, maart 29, 2024
HomeVan amateur naar profVan amateur naar prof (7): Voorhouter Warmerdam debuteert bij Jong Ajax

Van amateur naar prof (7): Voorhouter Warmerdam debuteert bij Jong Ajax

-

In deze rubriek volgt de redactie één keer per twee weken, bij uitzondering dit keer drie weken, onze regiogenoten die momenteel in het profvoetbal actief zijn. In deel 7 een overzicht van de periode van 21 november tot en met 10 december. Hoe verging het onze helden uit Leiden en omstreken? Onder andere Santy Hulst (De Graafschap) en Stanley Elbers (Helmond Sport) deden van zich spreken.

Voor Django Warmerdam zal maandag 24 november 2014 voor altijd in zijn herinnering blijven. De achttienjarige middenvelder uit Voorhout debuteerde in het betaald voetbal voor Jong Ajax tegen NEC (1-1). Hij mocht tien minuten voor tijd invallen voor Robert van Koetsveld. Een bijzonder moment dus voor Warmerdam, die al sinds de F-jeugd in de Ajax-jeugdopleiding voetbalt en daarvoor kort speelde in de jeugd van Foreholte. Afgelopen maandag mocht hij zelfs in de basis starten in de met 3-2 gewonnen wedstrijd tegen hekkensluiter RKC Waalwijk. Wellicht gaan we Warmerdam in de toekomst terugzien in het eerste van Ajax, net als regiogenoot Ricardo van Rhijn. Overigens is er met doelman Stan van Bladeren nog een voormalig jeugdspeler van Foreholte, die misschien dit seizoen gaat debuteren in het betaalde voetbal voor Jong Ajax. Tegen NEC zat de zeventienjarige Van Bladeren voor de tweede keer dit seizoen op de bank als reservekeeper.

Oud-UVS’er Sven Verlaan mag eindelijk wat meer spelen bij Jong FC Twente. Tot dusver kwam de verdediger alleen eind augustus in actie tegen Almere City (0-1 winst). 21 november speelde Verlaan zijn eerste volle negentig minuten mee met de Tukkers op bezoek bij FC Eindhoven (0-1 winst). Daarna kreeg hij speelminuten (respectievelijk 44 en 2 minuten) tegen NEC (5-1 verlies) en De Graafschap (6-3 verlies).

In tegenstelling tot Verlaan kreeg doelman Wesley de Ruiter geen kans onder de lat bij RKC Waalwijk. Zonder zijn inbreng staan de Waalwijkers kansloos onderaan in de Jupiler League. Arjan van Dijk krijgt nog altijd de voorkeur boven De Ruiter. Collega-doelman Cor Varkevisser stond de afgelopen vier duels onder de lat bij Telstar, die allen verloren gingen tegen FC Emmen (1-3), VVV-Venlo (1-0), NEC (0-1) en FC Volendam (1-0).

Alle aanvallers uit de regio waren trefzeker op het tweede profniveau van Nederland. Stanley Elbers droeg verleden weekend met twee doelpunten in korte tijd bij aan de 3-2 zege van Helmond Sport op MVV Maastricht. Daarmee kwam zijn seizoentotaal alweer op acht. Randy Wolters (VVV-Venlo) scoorde zondag tegen Roda JC 1-0 in de 78e minuut, maar zag in de slotfase de Zuid-Limburgers langszij komen via Frank Demouge. Bijna drie weken geleden scoorde Wolters nog een hattrick tegen FC Volendam (zie het interview op de site). Leiderdorper Santy Hulst (foto) kwam ook eindelijk tot scoren voor De Graafschap in het met 6-3 gewonnen duel met Jong FC Twente. De voormalig RCL-aanvaller komt alweer een tijdje in actie sinds zijn zware blessure, maar wist nog niet het net te vinden na zijn terugkeer. Hulst scoorde de 2-2 en dat was zijn eerste doelpunt sinds 18 februari 2013.

Santy Hulst

In de Eredivisie bezorgde Erik Falkenburg zijn club NAC Breda een hele belangrijke zege op bezoek bij Cambuur Leeuwarden. De middenvelder scoorde in de 27e minuut de enige treffer van de wedstrijd. Na twee nederlagen tegen Go Ahead Eagles (2-0) en FC Utrecht (1-5) was er dus weer een overwinning te noteren voor NAC en Falkenburg. Ook Jens Toornstra, oud-Alphense Boys, was afgelopen weekend één maal trefzeker bij de 5-2 zege van Feyenoord in het uitduel met Excelsior. In de weken ervoor trof hij al het doel tegen FC Dordrecht (2-0 winst) en in Europees verband tegen Sevilla (2-0 winst). De zege op Sevilla betekende overigens dat Feyenoord en Toornstra na de winterstop in Europa actief blijft.

Datzelfde geldt voor Ricardo van Rhijn (Ajax), die weliswaar twee weken geleden met 3-1 onderuit ging bij PSG, maar woensdagavond APOEL met 4-0 klopte. In competitieverband pakte de rechtsback met de Amsterdammers zeven punten uit de laatste drie duels: twee keer winst tegen SC Heerenveen (4-1) en Willem II (5-0) en een gelijkspel tegen ADO Den Haag (1-1). Bij ADO kwam Segun Owobowale in de afgelopen weken niet in actie.

En dan door naar het buitenland. In Spanje slaagde Garry Mendes Rodrigues (Elche) er niet in om in de competitie een zege te pakken. In eigen huis tegen Córdoba werden de punten gedeeld (2-2) en in de uitwedstrijd bij Real Sociedad kreeg de aanvaller met zijn ploeg 3-0 klop. In de beker kwamen Elche en Mendes Rodrigues niet verder dan 0-0 tegen Real Vallodolid. Alphenaar Johnny Heitinga is zijn basisplaats kwijt bij Hertha BSC. Hij speelde geen enkele minuut in de afgelopen weken.

In Turkije staat Fenerbahçe, met Dirk Kuijt in dienst, weliswaar op plek drie, maar doet het wel mee om de titel. De achterstand op koploper Besiktas is slechts twee punten. Twee weken geleden was Kuijt nog belangrijk door de gelijkmaker te scoren tegen Bursaspor (1-1). Trainer Fons Groenendijk deed met Universitatea Cluj prima zaken door uit de laatste drie duels vijf punten te pakken. Daardoor steeg de ploeg naar de elfde plaats. Ook bekerde Groenendijk en zijn team door na een 1-0 zege op Pandurii Targu Jiu.

Over twee weken volgt weer een nieuw ‘van amateur naar prof’! Indien u nog meer regiogenoten weet die actief zijn als prof, stuur een mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl.

 

Tom Mentink
Tom Mentink
Verslaggeving, interviews, redactielid sinds 2011, tevens freelancer bij Leidsch Dagblad, tom@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read