donderdag, maart 28, 2024
HomeVan amateur naar profVan amateur naar prof (8): Alle regiogenoten uitgeschakeld in KNVB-beker

Van amateur naar prof (8): Alle regiogenoten uitgeschakeld in KNVB-beker

-

In deze rubriek volgt de redactie één keer per twee weken onze regiogenoten die momenteel in het profvoetbal actief zijn. In deel 8 een overzicht van de periode van 11 december tot en met 22 december. Hoe verging het onze helden uit Leiden en omstreken? Hét moment was misschien wel het debuut bij Feyenoord van Lucas Woudenberg uit Zwammerdam.

In de Europa League tegen Standaard Luik (0-3 winst) maakte de twintigjarige verdediger zijn eerste minuten voor de Rotterdammers. Woudenberg speelde het hele duel. In diezelfde wedstrijd was Jens Toornstra uit Alphen a/d Rijn verantwoordelijk voor het openingsdoelpunt in Luik. In de week erna verloor Feyenoord dure punten tegen AZ (2-2) en PSV (4-3 verlies), maar won het wel met 1-0 bij NAC Breda. Woudenberg kwam in alle duels niet binnen de lijnen en Toornstra speelde alleen tegen AZ vanwege een hamstringblessure.

Erik Falkenburg leed twee maal een nederlaag met NAC Breda in eigen huis tegen SC Heerenveen (0-2) en dus het Feyenoord van Toornstra en Woubenberg (0-1). Midweeks ging de middenvelder hard onderuit in de beker tegen Excelsior (6-0). Een beschamende nederlaag voor Falkenburg en de Brabanders. Ook Leidenaar Ricardo van Rhijn (Ajax) moest zich na de met 4-0 verloren bekerstrijd met Vitesse hebben geschaamd. Een plek in de kwartfinale zat er dus niet in. Wel won Van Rhijn met zijn ploeg in de competitie van FC Utrecht (3-1) en Excelsior (0-2). Bij ADO Den Haag kwam Segun Owobowale in de afgelopen weken niet in actie.

Niet alleen alle regiogenoten uit de Eredivisie werden uitgeschakeld in de beker, ook Randy Wolters (VVV-Venlo) en Santy Hulst (De Graafschap) zien we in 2015 niet meer terug in het KNVB-bekertoernooi. Wolters ging met VVV onderuit tegen PEC Zwolle (0-1). En in de Jupiler League ging het eveneens niet best met een verliespartij bij Achilles ’29 (3-0) en een gelijkspel tegen Fortuna Sittard (0-0). De Graafschap en Hulst, die zelf niet in actie kwam vanwege een liesblessure, struikelden in de achtste finales over FC Twente (4-2 verlies).

Stanley Elbers (Helmond Sport) kwam alleen uit in de competitie. Slechts één punt werd gepakt uit twee wedstrijden (0-0 tegen RKC Waalwijk, waar doelman Wesley de Ruiter op de bank zat, en 3-4 verlies tegen FC Volendam). Hetzelfde aantal punten pakte oud-UVS’er Sven Verlaan met Jong FC Twente na een 4-1 nederlaag bij FC Oss en een puntendeling met Sparta Rotterdam (0-0). Tegen Sparta kwam Verlaan de hele wedstrijd in actie, tegen Oss was hij invaller na ruim een uur spelen.

De Katwijker doelman Cor Varkevisser stond wel op het doel bij Telstar, maar ook hij kon niet winnen. In eigen huis tegen FC Den Bosch werd 1-2 verloren en bij Jong PSV kwamen Varkevisser en zijn teamgenoten niet verder dan 1-1. Voorhouter Django Warmerdam stond 12 december negentig minuten in het veld tegen MVV (2-2). Tegen De Graafschap (3-1 winst) zat hij niet bij de selectie. Stan van Bladeren, die net als Warmerdam oorspronkelijk uit de jeugd van Foreholte komt, zat in beide duels op de bank als reservedoelman.

En dan door naar het buitenland. In Spanje ging Garry Mendes Rodrigues twee keer onderuit met Elche tegen Deportivo La Coruña (1-0) en Málaga (1-2). Maar de voormalig aanvaller van FC Boshuizen overleefde wel een bekerronde met de club uit de regio Valencia door met 1-0 Real Valladolid te verslaan, na de 0-0 in de heenwedstrijd. In de volgende ronde (7 januari en 14 januari) is Barcelona de tegenstander.

Met Alphenaar Johnny Heitinga gaat het niet zo goed bij Hertha BSC. De afgelopen weken deed al het gerucht te ronde dat de verdediger, die in de jeugd bij ARC speelde, mogelijk in de winter vertrekt bij de ploeg uit Berlijn. Begin november raakte hij al zijn basisplaats kwijt. Sindsdien speelde Heitinga geen minuut en in de laatste twee competitieduels zat hij niet eens bij de selectie.

In Turkije was Dirk Kuijt één van de vier doelpuntenmakers bij de 4-1 zege van Fenerbahçe op Sivasspor. De Katwijker maakte de 3-1. Een week later won hij met de ploeg uit Istanboel 1-0 bij Kayseri Erciyesspor. Fons Groenendijk speelde slechts één duel met Universitatea Cluj voor het begin van de lange winterstop in de Roemeense competitie. In de kwartfinale van de beker verloor de equipe van Groenendijk na penalty’s van Dinamo Boekarest. Met de kerst is de in Leiderdorp woonachtige trainer dus ‘gewoon’ thuis.

Ook in het nieuwe jaar gaat leidenamateurvoetbal.nl weer verder met ‘van amateur naar prof’! Indien u nog meer regiogenoten weet die actief zijn als prof, stuur een mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl.

 

Tom Mentink
Tom Mentink
Verslaggeving, interviews, redactielid sinds 2011, tevens freelancer bij Leidsch Dagblad, tom@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read