vrijdag, april 19, 2024
HomeVan amateur naar profVan amateur naar prof: Leidse regiohelden over de ‘grenzen’ (deel 13)

Van amateur naar prof: Leidse regiohelden over de ‘grenzen’ (deel 13)

-

Het zijn de talenten, met veel doorzettingsvermogen en geluk, die uiteindelijk doorbreken op het hoogste niveau en in het echte profleven belanden. Direct via BVO’s, via een amateurvereniging of via een andere weg. In deze rubriek volgt de redactie bijna wekelijks onze regiogenoten die momenteel in het profvoetbal actief zijn. In deel 13 de periode van 3 januari tot 23 januari.

De meeste regiogenoten kwamen alweer in actie na de winterstop. Maar dat gold niet voor iedereen. Zo hadden Dirk Kuijt en Garry Mendes Rodrigues nog wat langer vakantie. Op de buitenlandse velden kwam enkel John Heitinga in actie.

John Heitinga resultaatHoewel de Alphenaar (foto) op een zijspoor is beland bij Everton, maakte hij op 11 januari jl. pas zijn eerste minuten in de Premier League dit seizoen. In het duel tegen Norwich City (2-0 winst) verving Heitinga in de 69e minuut Leon Osman. Ook in het FA Cup duel met Queens Park Rangers (4-0 winst) was hij zeven minuten voor tijd invaller. De voormalig verdediger van ARC, die op de nominatie staat om te vertrekken uit Liverpool, wacht nog altijd op een nieuw avontuur. In deel 14 van ‘Van amateur naar prof’ volgt er waarschijnlijk nieuws over een transfer.

Op de binnenlandse velden waren Ricardo van Rhijn (Ajax), Jens Toornstra en Aleksander Bjelica (FC Utrecht) nog actief in de KNVB-beker. Van Rhijn ging met Ajax door naar de halve finale na een 3-1 overwinning op Feyenoord, terwijl Bjelica – die niet in actie kwam – en Toornstra met FC Utrecht werden uitgeschakeld door NEC (1-0). In de competitie was het verhaal niet veel anders. Van Rhijn pakte drie punten tegen PSV (1-0) en onze regiogenoten, die uitkomen voor FC Utrecht, bleven met lege handen achter in het doelpuntenfestijn met Feyenoord (2-5). Toornstra scoorde overigens wel beide doelpunten voor de Domstedelingen, de 1-0 en de 2-2. Bjelica moest plaatsnemen op de tribune.

Erik Falkenburg verloor met Go Ahead Eagles de belangrijke wedstrijd bij Cambuur Leeuwarden met 2-0. De voorsprong op de degradatiezone is inmiddels nog maar vier punten voor Falkenburg en zijn ploeg. Door de schorsing van eerste keeper Gino Coutinho bij ADO Den Haag zou reservekeeper Martijn de Zwart de plaats in moeten nemen onder de lat tegen NEC. Maar dat gebeurde niet. Concurrent Robert Zwinkels nam de plaats in van Countinho en De Zwart moest vanaf de bank toekijken.

In de Jupiler League speelden de aanvallers en regiogenoten, Stanley Elbers (Helmond Sport) en Randy Wolters (VVV-Venlo), tegen elkaar. Wolters won het Leids onderonsje met 2-1.  Beide spelers kwamen niet tot scoren. De Katwijkse doelman Cor Varkevisser won weer eens een keer met Telstar. Na zeven competitieduels zonder zege werd afgelopen vrijdag FC Volendam met 2-1 verslagen. Collega-doelman Wesley de Ruiter kwam niet verder dan 1-1 tegen Jong FC Twente, waar Sven Verlaan opnieuw niet bij de wedstrijdselectie zat.

Indien u nog meer regiogenoten weet die actief zijn als prof, stuur een mail naar  redactie@leidenamateurvoetbal.nl Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Tot de volgende berichtgeving over Leidse en Leidse regiohelden!

Tom Mentink
Tom Mentink
Verslaggeving, interviews, redactielid sinds 2011, tevens freelancer bij Leidsch Dagblad, tom@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read