donderdag, april 25, 2024
HomeVan amateur naar profVan amateur naar prof: Leidse regiohelden over de ‘grenzen’ (deel 14)

Van amateur naar prof: Leidse regiohelden over de ‘grenzen’ (deel 14)

-

Het zijn de talenten, met veel doorzettingsvermogen en geluk, die uiteindelijk doorbreken op het hoogste niveau en in het echte profleven belanden. Direct via BVO’s, via een amateurvereniging of via een andere weg. In deze rubriek volgt de redactie bijna wekelijks onze regiogenoten die momenteel in het profvoetbal actief zijn. In deel 14 de periode van 24 januari tot 3 februari. Veel nieuws passeerde de revue.

John Heitinga en Garry Mendes Rodrigues maakten tegen het einde van janauri een winterse transfer naar een andere club. Heitinga blijft in Engeland en verruilde het blauwe shirt van Everton voor het zwart-witte shirt van Fullham. Mendes Rodrigues gaat zijn geluk beproeven in een ander land en maakt de overstap van Bulgarije (Levski Sofia) naar Spanje (Elche, dat uitkomt in de Primera Division).

Beide spelers debuteerden overigens nog niet voor hun nieuwe club. Heitinga kwam voor zijn transfer nog wel een keer uit voor Everton. In de vierde ronde van de FA Cup won de Alphenaar eenvoudig bij Stevenage (4-0). De 30-jarige verdediger kwam direct na rust het veld in als vervanger van Phil Jagielka en scoorde het derde doelpunt in de 55e minuut.

Ook Dirk Kuijt was trefzeker voor zijn ploeg Fenerbahçe. Afgelopen zaterdag produceerde de Katwijker de 1-1 in het met 2-1 verloren duel tegen Eskisehirspor. Dat was een fikse tegenvaller voor Kuijt en zijn ploeg, die de week daarvoor in eigen huis Konyaspor met 2-1 versloegen.

Op de binnenlandse velden leden Jens Toornstra en Aleksander Bjelica 25 januari jl. hun vijfde nederlaag op rij op bezoek bij Roda JC (1-0). Toornstra speelde de hele wedstrijd, terwijl Bjelica vanaf de bank moest toezien. De slechte reeks van hun ploeg deed het bestuur besluiten om de nodige aankopen te doen in de laatste week van de transferperiode. Dit had duidelijk effect, want afgelopen weekend werd Ajax – waar Ricardo van Rhijn in actie kwam – op 1-1 gehouden. Bjelica kwam in deze wedstrijd tot zijn tweede Eredivisieduel dit seizoen. De Katwijkse verdediger loste in de 58e minuut Matthieu Delpierre af.

Leidenaar Erik Falkenburg pakte afgelopen zondag met Go Ahead Eagles een punt in Nijmegen tegen NEC (1-1). De week daarvoor was Falkenburg tegen Ajax geschorst wegens zijn vijfde gele kaart die hij kreeg tegen Cambuur Leeuwarden (2-0 verlies).

De kans op speeltijd voor Martijn de Zwart bij ADO Den Haag lijkt steeds kleiner te worden. De doelman, die in de hofstad het afgelopen jaar meestal de rol van reserve op zich nam, is plotseling derde in de rij na de terugkeer van collega Robert Zwinkels.

Dat verhaal geldt niet voor de andere doelmannen uit de regio, Cor Varkevisser en Wesley de Ruiter, die uitkomen in de Jupiler League. Zij komen wekelijks in actie voor respectievelijk Telstar en FC Den Bosch. In de afgelopen twee weken hielden beide keepers drie punten over uit twee wedstrijden. Varkevisser kreeg tegen FC Emmen vier doelpunten om de oren, waardoor zijn ploeg met 4-1 verloor. Een week later werd wel met 3-1 gewonnen van Jong Ajax. De Ruiter pakte eerst drie punten in Sittard bij Fortuna (2-1 winst), maar stapte afgelopen zondag als verliezer het veld af tegen Willem II (0-1 verlies).

Voormalig speler van UVS en Lugdunum, Randy Wolters, steeg met VVV-Venlo naar de derde plaats in de Jupiler League mede door zijn winnende treffer vlak voor tijd tegen FC Eindhoven (2-1). Ook collega-aanvaller Stanley Elbers deed goede zaken met zijn club Helmond Sport. Na de 0-0 tegen FC Eindhoven en de 2-1 overwinning op Excelsior sprong de ploeg uit Brabant van de elfde naar de negende plek.

Indien u nog meer regiogenoten weet die actief zijn als prof, stuur een mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl.  Tot de volgende berichtgeving over Leidse en Leidse regiohelden!

Hennie Kanbier
Hennie Kanbier
Alle activiteiten, hoofdredacteur en eigenaar van Leidenamateurvoetbal.nl sinds 2011. Voetbalgek, dol op voetbalstatistieken. Tevens journalist bij Leidsch Dagblad, Hennie@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read