Het zijn de talenten, met veel doorzettingsvermogen en geluk, die uiteindelijk doorbreken op het hoogste niveau en in het echte profleven belanden. Direct via BVO’s, via een amateurvereniging of via een andere weg. In deze rubriek volgt de redactie bijna wekelijks onze regiogenoten die momenteel in het profvoetbal actief zijn. In deel 17 de periode van 21 februari tot 27 februari. Randy Wolters zag de bronzen stier voor de ‘beste speler van de derde periode’ in de Jupiler League helaas aan zich voorbij gaan.

John Heitinga (Fulham) hield een punt over aan de confrontatie met West Bromwich Albion (1-1). Zo kwam de Londense formatie voor de achtste keer op rij niet tot winst. Mede door die slechte serie staan Fulham en Heitinga op de laatste plaats in de Premier League. Garry Mendes Rodrigues kwam wederom niet in actie voor zijn nieuwe ploeg Elche. De voormalig aanvaller van FC Boshuizen keek vanaf de tribune toe hoe zijn teamgenoten onderuit gingen bij Real Madrid (3-0, red.).

Dirk Kuijt liep opnieuw averij op met Fenerbahçe. Bij Elaziğspor kwam de koploper in de Süper Lig niet verder dan 1-1. Concurrent Galatasaray, dat wel wist te winnen door Besiktas met 1-0 te verslaan, nadert Kuijt en Fenerbahçe tot op vier punten. Op het tweede niveau van België hield Joost Terol het doel van Royal FC Antwerp schoon. Aan de andere kant van het veld zag hij hoe zijn teamgenoten drie keer trefzeker waren tegen Excelsior Virton (0-3, red.).

Wesley de Ruiter is zijn basisplaats kwijtgeraakt bij FC Den Bosch. De keeper stond zijn plaats af aan de Belg Bruno Appels in het duel met Almere City (1-0 winst, red.). Cor Varkevisser is in tegenstelling tot De Ruiter wel zeker van zijn plek onder de lat bij Telstar. De Katwijkse doelman boekte met zijn team een 1-0 zege bij FC Oss.

Twee teleurstellingen kreeg Randy Wolters afgelopen vrijdag te verwerken. De Leidse aanvaller van VVV-Venlo zag de bronzen stier naar collega-aanvaller Lars Veldwijk (Excelsior) gaan en ging ook nog met 0-2 onderuit tegen Excelsior. Stanley Elbers (Helmond Sport) deelde de punten met Willem II (1-1). Oud-UVS’er Sven Verlaan lijkt nu een vast onderdeel te vormen van de selectie van Jong FC Twente. In navolging van vorige week zat Verlaan tegen Fortuna Sittard (4-1 verlies, red.) opnieuw op de bank.

Na acht wedstrijden zonder zege pakten Jens Toornstra en Aleksander Bjelica weer eens drie punten door FC Groningen de voet dwars te zetten (1-0). Het was bovendien de eerste overwinning in 2014 voor de Domstedelingen. Toornstra speelde de hele wedstrijd en Bjelica verving Sean Klaiber in de 74e minuut.

Ricardo van Rhijn
ging met Ajax hard onderuit tegen Red Bull Salzburg in de heenwedstrijd van de Europa League (0-3 verlies, red.), maar de Leidse rechtsachter herstelde zich knap met de Amsterdammers door verleden weekend AZ met 4-0 van de mat te vegen. Donderdagavond komt Van Rhijn in actie in de return tegen Salzburg.

Leidenaar Erik Falkenburg (Go Ahead Eagles) en doelman Martijn de Zwart (ADO Den Haag) kwamen elkaar in de afgelopen speelronde van Eredivisie tegen. De Zwart won de confrontatie met 3-2, maar hij moest genoegen nemen met een reserverol achter Robert Zwinkels. Falkenburg kwam wel de hele wedstrijd in actie bij de tegenstander uit Deventer.

Indien u nog meer regiogenoten weet die actief zijn als prof, stuur een mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl. Tot de volgende berichtgeving over Leidse regiohelden!