woensdag, april 24, 2024
HomeVan amateur naar profVan amateur naar prof: Leidse regiohelden over de ‘grenzen’ (deel 21)

Van amateur naar prof: Leidse regiohelden over de ‘grenzen’ (deel 21)

-

Het zijn de talenten, met veel doorzettingsvermogen en geluk, die uiteindelijk doorbreken op het hoogste niveau en in het echte profleven belanden. Direct via BVO’s, via een amateurvereniging of via een andere weg. In deze rubriek volgt de redactie bijna wekelijks onze regiogenoten die momenteel in het profvoetbal actief zijn. In deel 21 een overzicht van de periode van 25 april tot en met 7 mei. Hoe verging het onze helden uit Leiden en omstreken? Een rondje langs de velden.

De Leidse regio is twee kampioenen rijker. Eind april werden zowel Katwijker Dirk Kuijt (Fenerbahçe) als Leidenaar Ricardo van Rhijn (Ajax) kampioen met hun ploeg. Kuijt pakte met de formatie uit Istanbul een punt tegen Rizespor. En dat was genoeg voor het kampioenschap, overigens de eerste in de hele carrière van de voormalig speler van Quick Boys. Bij zijn voormalige clubs Liverpool en Feyenoord behaalde hij nooit de landstitel.

Kuijt kampioen_resultaat

Van Rhijn werd al wel eens eerder kampioen. De rechtsachter, die zijn jeugdopleiding genoot bij DoCoS, pakte zijn derde titel op rij met Ajax na de 1-1 tegen Heracles Almelo. Toch werd Van Rhijn niet opgeroepen door bondscoach Louis van Gaal voor de trainingsstage van het Nederlands elftal. Dat betekent dat hij zeer waarschijnlijk het WK in Brazilië misloopt. Kuijt maakt wel nog altijd kans op een selectie.

Naast kampioenen bestaan er ook degradanten. Dat gold voor Alphenaar John Heitinga, die afgelopen zaterdag met zijn club Fulham degradeerde uit de Premier League na een 4-1 nederlaag bij Stoke City. Of Heitinga bij de Londenaren blijft, is nog maar de vraag. Zijn contract loopt na dit seizoen af en uitkomen op het tweede niveau in Engeland wil de centrale verdediger waarschijnlijk niet.

Garry Mendes Rodrigues heeft eindelijk zijn eerste competitiedoelpunt te pakken voor Elche. De voormalig goalgetter van FC Boshuizen stond al meerdere malen in de basis, maar tot een doelpunt kwam het nog niet. Tot afgelopen weekend, toen hij zich tot matchwinner kroonde in de uitwedstrijd tegen Málaga (0-1). Wie weet smaakt dit naar meer voor de destijds voor even ‘Leidenaar’.

In Nederland zijn de profs uit de regio Leiden inmiddels klaar. De meesten kunnen bijna met vakantie. Dat geldt echter niet voor Randy Wolters, die met VVV-Venlo via de Play-Offs strijd voor promotie naar de Eredivisie. Aanstaande donderdag staat het eerste duel met FC Dordrecht op het programma. De laatste wedstrijd in de Jupiler League sloot Wolters in ieder geval goed af met een 4-0 overwinning op FC Volendam.

Ook de Katwijkse doelman Cor Varkevisser sloot het seizoen goed af met Telstar. Hij won met 2-1 van Jong FC Twente, waar oud-UVS’er Sven Verlaan de hele wedstrijd op de bank zat. Wesley de Ruiter (FC Den Bosch) zag als reservekeeper hoe ook zijn ploeg won (met 2-1 bij Helmond Sport, waar Stanley Elbers ontbrak vanwege een blessure).

In de Eredivisie hield Erik Falkenburg juist een slecht gevoel over aan de slotdag. Hoewel de middenvelder al lang veilig was met Go Ahead Eagles haalde hij uit de laatste twee duels slecht een punt (tegen Vitesse, 2-2, en tegen Roda JC werd verloren met 1-0).

Jens Toornstra ging daarentegen wel lekker met vakantie. De middenvelder uit Ter Aar, uitkomend voor FC Utrecht, versloeg afgelopen zaterdag Vitesse met 2-1. De week daarvoor gingen Toornstra en de Domstedelingen nog hard onderuit bij SC Heerenveen (4-1). In beide duels zat Aleksander Bjelica niet bij de wedstrijdselectie.

Indien u nog meer regiogenoten weet die actief zijn als prof, stuur een mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl. Over twee weken volgt de laatste berichtgeving. Tot dan!

 

Tom Mentink
Tom Mentink
Verslaggeving, interviews, redactielid sinds 2011, tevens freelancer bij Leidsch Dagblad, tom@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read