header ADO Den HaagAlfons Groenendijk is één van de vele voetbalnomaden die ons land rijk is. Op jeugdige leeftijd besmet met het voetbalvirus. Een virus waar hij niet meer vanaf komt. Het medicijn hier tegen moet nog worden uitgevonden door wetenschappelijke onderzoekers. Het zal aan Fons Groenendijk eventueel niet zijn besteed.

 

Veel hoogtepunten

Hij is inmiddels 49 en blikt terug op 20 jaar profvoetbal. ,,Ik heb 20 jaar genoten en er vrienden aan over gehouden.” Hoogtepunten genoeg. ,,Maar eigenlijk heb ik het overal wel naar m’n zin gehad”, overweegt hij op de vraag wat nu het absolute hoogtepunt uit zijn voetballoopbaan was. Het seizoen waarin hij met ADO Den Haag ongeslagen kampioen van de eerste-divisie werd, staat wel erg hoog in het lijstje. ,,Ook de periode bij Manchester City was geweldig. En niet te vergeten Europees voetbal met Roda JC en de KNVB beker winnen met Ajax. De finale voor de UEFA cup tegen Torino die wij in 1992 wonnen is ook een onvergetelijk moment.”

ADO en 1986

Fons Groenendijk is een van de talenten die het Leidse voetbalwereldje heeft voortgebracht. Scouts van Sparta en ADO Den Haag hadden er een neusje voor om in de sleutelstad rond te shoppen. Zo heeft het kritisch oog van Lex Schoenmaker de toen 17-jarige ‘Fonsje Groenendijk’ (officieel is het Alfons, maar de Leiderdorper vraagt vriendelijk om hem toch vooral Fons te noemen, red.) ontdekt die samen met Ron de Roode naar de Residentiestad werd gehaald. Beiden debuteerden op 18-jarige leeftijd al in de hoofdmacht, die toen door Cor van der Hart werd getraind. Van de vijf seizoenen waarin Groenendijk het ADO tricot om de schouders had springt 1986 er bovenuit. Samen met sterkhouders zoals Heini Otto, Karel Bouwens, Joop Lankhaar, Marco van Alphen en Martin Jol werd het eerder genoemde ongeslagen kampioenschap van de tegenwoordige Jupiler-league behaald. ,,Een geweldig team.” Fons bewaart er mooie herinneringen aan. Jongens als Heini Otto en Martin Jol hebben mij als voetballer gevormd.”

Limburg en Amsterdam

Hij begon als 8-jarig jochie bij UVS. Het linkermiddenveld was de plek waar hij zich zijn voetballeven lang zou thuis voelen. Een voetballeven dat kleurrijk genoemd mag worden. Van Leiden naar Den Haag. Het ADO-tenue werd na vijf seizoenen verruild voor het geel-zwart van Roda JC. ,,Ik heb daar vier jaar met veel plezier gespeeld. Mijn vriendin Cindy verhuisde mee naar Limburg. Toch een andere wereld waar ik goed ben opgevangen door de toenmalige trainer Jan Reeker. Het voelde goed daar met Willy van der Kuilen en Jan Reeker. Jan was een mensenmens ook buiten het veld”, prijst Fons hem. Maar de hoofdstad lonkte en ‘us sjeune Limburg’ werd vaarwel gezegd. Ajax was voor een Nederlandse profvoetballer top of the bill en de invitatie om daar te gaan ballen werd met beide handen aangegrepen. Maar ook buitenlandse scouts hebben de ogen niet in de zak en lieten het oog op de Ajacied vallen.

Alfons Groenendijk mei 2014_resultaat

Via Engeland

Alfons, pardon Fons, werd ingelijfd bij de miljoenenclub Manchester City. ,,Anderhalf jaar in Engeland voetballen, een geweldige beleving.” Een knieoperatie hield hem echter een tijdje buiten de lijnen. Met bijzondere belangstelling volgt hij heden ten dage nog de miljoenenclub. Na het overzeese avontuur nestelde Groenendijk zich in het Kasteel op Spangen, de club van het volk in Rotterdam-Noord. Vier seizoenen lang was hij een vaste waarde maar vierde er overigens geen successen. Lachend: ,,Maar ik ben in m’n hele carrière ook nooit gedegradeerd.” Een lange carrière die vervolgens, na drie jaar bij FC Utrecht te hebben gevoetbald, op 37-jarige leeftijd werd afgesloten. ,,Ik heb het wel lang vol gehouden, vind je ook niet?”

Wereldwedstrijd

Even terug naar ADO Den Haag, de club waar hij als jonge profvoetballer zijn eerste salaris inde. Behoudens het eerder beschreven kampioenschap haalt hij nog een bijzonder moment naar boven. ,,Het was in een wedstrijd tegen RKC om ons te plaatsen voor de volgende ronde van de KNVB beker. We stonden eerst met 3-1 achter. Bij een 4-3 achterstand kopte ik de 4-4 binnen en in de blessuretijd maakte ik de 5-4. Zoiets vergeet je nooit”, lacht de beminnelijke Groenendijk. Helaas werd de KNVB-beker niet gewonnen, want die werd door PSV opgeëist.

Trainer

Groenendijk, voetbaldier in al zijn vezels, haalde de benodigde paperassen om na zijn carrière binnen de lijnen deze als trainer er buiten voort te zetten. Hij verdaagde in het Brabantse land bij Willem II. ,,Het was goed voor mijn ontwikkeling”, blikt hij terug. Bij de Tilburgers werd hij echter tijdens een ‘ongelukkig seizoen’ voortijdig aan de dijk gezet. ,,Het was een eenmansactie vanuit het bestuur en onrechtvaardig” , klinkt het verwijtend. ,,Maar na mijn vertrek hebben ze toen niets meer gewonnen.” Fons kwam vervolgens als verantwoordelijke man voor het vlaggenschip bij FC Den Bosch terecht. ,,Twee plezierige jaren waarin wij helaas net de promotie misten.”

Toekomst

Momenteel traint Groenendijk de beloften van Ajax op De Toekomst in Amsterdam. Talenten als De Sa, Klaassen en Kishna stoomde hij rijp voor de hoofdmacht. Contacten met Frank de Boer, Dennis Bergkamp, Wim Jonk en ook Johan Cruyff zijn er veelvuldig. ,,Maar het is lastig om te coachen als er telkens zoveel veranderingen binnen de groep zijn”, is de ervaring die Groenendijk heeft op gedaan. Het liefst neemt hij zijn eigen verantwoordelijkheid en wil graag op eigen benen staan. Daarom zwaait hij na dit seizoen af in de hoofdstad. De man die respect heeft voor spelers als Steven Gerrard van Liverpool en Dailey Blind van Ajax en het Nederlands elftal tijdens het komende WK de eerste poulefase wil laten overleven, denkt na over zijn toekomst. Hoe deze er uit ziet? ,,Ik wil graag hoofdtrainer worden. Of het nu in Nederland of in het buitenland is. Ik sta overal voor open.”

Tal van onderwerpen passeren nog de revue met de sympathieke geboren Leidenaar die ooit nog uitkwam voor het toenmalige LFC en dus UVS. Groenendijk, al sinds de oprichting Ambassadeur van deze website omdat hij het Leidse regiovoetbal een warm hart toedraagt en er nog veel van volgt, kan je elk moment van de dag benaderen over voetbal. Naast zijn gezin zijn lust en leven.