Featured_voorschoten_bordNa twee seizoenen in de tweede klasse keert de zondagtak van Voorschoten ’97 terug naar een niveautje lager. Onder het bewind van Stefan Luykx promoveerde de ploeg twee jaar geleden naar het op drie na hoogste amateurniveau van Nederland. Uitgerekend vandaag velde dezelfde Luykx, in zijn laatste wedstrijd als coach van Wilhelmus, het vonnis voor Voorschoten. In een open wedstrijd stapte zijn ploeg uiteindelijk als winnaar van het veld; 4-3.

,,Het kon natuurlijk altijd nog. Maar als je weet hoe de zaken ervoor staan, ga je eigenlijk wel uit van degradatie,” vertelt doelverdediger Marcel Quax (22) na afloop van de wedstrijd. Voorschoten ’97 had het ontlopen van directe degradatie niet meer in eigen hand in aanloop naar de confrontatie met Wilhelmus. Zelf moest het winnen en daarnaast hopen dat hekkensluiter Teylingen voor een stunt kon zorgen bij concurrent RKDEO. Het laatste gebeurde, in de slotminuten wist het al gedegradeerde Teylingen een 1-2 zege uit het vuur te slepen. Echter had het laatste fluitsignaal in Voorburg toen reeds geklonken, en was een aftocht naar de derde klasse onafwendbaar geworden voor Quax en zijn teamgenoten.

Niet alleen voor coach Stefan Luykx, maar ook voor Radenko Nikic was het een weerzien met zijn oude club. De rappe rechtsbuiten van Wilhelmus was zondagmiddag uiterst bepalend in het lot van Voorschoten, de club waar hij nota bene terugkeert na de zomer. Binnen drie minuten tekende de 34-jarige Nikic voor de openingstreffer, waarna hij binnen het eerste half uur ook nog eens de assists leverde voor de 2-0 en de 3-0.

Het pleit leek beslecht voor Voorschoten ’97, totdat Thomas van der Veldt met zijn eerste treffer van het seizoen en Roy Elligens de spanning vlak voor de theepauze terugbrachten. Met name de goal van Elligens was een fijne. De middenvelder speelde zich knap vrij alvorens met de buitenkant van de rechtervoet in de linkerhoek af te drukken. De revival was compleet toen linksbuiten Niels van den Berg tien minuten na de rust Voorschoten op gelijke hoogte bracht. Op aangeven van routinier Eelke van Dijken schoof Van den Berg de bal door de benen van de rivaliserende sluitpost.

De knappe comeback van Voorschoten, tegen Wilhelmus gehuld in een blauw-wit tricot, mocht echter niet baten. Wederom op aangeven van Nikic, was het Kevin Langeveld die de gelijkmaker van Van den Berg vijfentwintig minuten voor tijd teniet deed.

,,Iedereen wilde volle bak gaan vandaag. Na onze derde treffer creëerden we echter weinig meer, en dan weet je dat degradatie aanstaande is,” aldus Quax, die volgend seizoen de concurrentiestrijd aanbindt voor een plek onder de lat bij de zaterdagafdeling van Voorschoten. ,,Dat is niet vanwege deze degradatie. Ik wil het gewoon een stapje hogerop proberen.”

Naast doelman Quax nemen ook Arthur Schiebroek (DoCoS) en Bas Conradi (waarschijnlijk GDA) zeker afscheid. Eén van de spelers die sowieso blijven is Elligens. De 24-jarige geboren Voorschotenaar is desondanks sceptisch als het aankomt op de toekomst. ,,De zondagtak is op sterven na dood, krijgt geen geld en geen spelers. Het is al jaren hetzelfde liedje, alles vanuit de jeugd gaat naar de zaterdag, waar niemand het haalt en vervolgens gaan ze weg. In theorie geldt de zondagafdeling als opleiding voor de zaterdag, maar in de praktijk komt daar nooit wat van terecht.”

Elligens vreest echter niet voor het voortbestaan van de zondagploeg: ,,De vaste oude kern, waaronder aanvoerder Kevin (Hendriks, red.), vecht sowieso voor de zondag. Het wordt alleen lastig als je geen spelers krijgt. Zondagvoetbal is vooral hard werken en minder gericht op techniek. Vorig jaar speelden we met z’n elven volle bak met een ‘over m’n lijk’ mentaliteit, dat ontbrak dit seizoen nog wel eens.”

,,De druk werd te groot toen we op gelijke hoogte kwamen. Dan zie je dat we op bepaalde posities kwaliteit missen,” blikt coach Mo Bougrine terug. Het hele seizoen in ogenschouw nemend spreekt Bougrine van ‘een gemiste kans om erin te blijven’. ,,In de eerste fase van het seizoen hebben we het laten liggen. Bovendien hebben we voorin te weinig stootkracht, met de komst van Nikic hebben we aanvallend meer mogelijkheden. Volgend jaar gaan we weer opnieuw beginnen.”

Scoreverloop:

‘3 1-0 Kevin Langeveld, ’27 2-0 Pavlos Xanthopoulos, ’30 3-0 Ahmet Akbulut, ’40 3-1 Thomas van der Veldt, ’42 3-2 Roy Elligens, ’54 3-3 Niels van den Berg, ’65 4-3 Kevin Langeveld.

 

Opstelling Voorschoten ’97:

Quax; Toret, Hendriks, Conradi, Adriaanse; Mokhtafa, Elligens (78. Gertsen), Nolet (46. Van Dijken), Hogewoning; Van der Veldt (85. Hilders), Van den Berg.