Zoals elk jaar kwamen weer veel regionale clubs in actie tijdens de nacompetitie. Soms in het geval om een poging te doen te promoveren via het extraatje en een ander keer juist voor lijfsbehoud. Zelden verliep de nacompetitie zo dramatisch als dit seizoen voor 071 en de regio.

Zaterdag

Quick Boys kreeg de kans om eindelijk de stap te maken richting de topklasse, maar na een goede start ging het in de tweede ontmoeting mis tegen Ajax, waarvan gewonnen moest worden maar dat niet gebeurde. De Katwijkers blijven dus voor minimaal nog een jaar hoofdklasser. Noordwijk gaat dat juist worden. De ploeg van Robbert de Ruiter moest het na het kortstondige avontuur van de ploeg van Nieuw-Zuid eveneens opnemen tegen Ajax om op te gaan voor de finale en zo lijfsbehoud af te dwingen. In Amsterdam werden de withemden echter aan alle kanten voorbij gelopen en leek de missie op de Duinwetering een ‘mission impossible’. Toch rolde er nog een verbijsterende 6-2 score uit, maar dat bleef net te weinig om de 6-1 weg te kunnen poetsen. ARC kon de eerste klasse na een seizoen weer verlaten, maar dan moest er in de finale wel worden afgerekend met DOVO. Zelfs een minimale nederlaag volstond, maar de Veenendalers zegevierden met 1-3, waardoor de Alphense Racing Club niet terugkeerde naar de hoofdklasse.

Pijn bij Tim van Luxemburg, Frank Hillebrandt en Nick Permanand namens RCL
Pijn bij Tim van Luxemburg, Frank Hillebrandt en Nick Permanand namens RCL
RCL kon de veilige positie van de voorlaatste speelronde niet vasthouden in de slotronde en werd zo veroordeeld tot de nacompetitie. Er moest daarin worden afgerekend met Spirit en Bolnes. Eerstgenoemde tegenstander werd er nog onder gehouden, maar tegen Bolnes bleven de Leiderdorpers ver onder de maat en werd degradatie een feit. De tweede klasse is het nieuwe vooruitzicht. Daar speelde TAVV al in en daar blijft het ook. De Ter Aarders kregen de kans via WV-HEDW om dichterbij te komen, maar na de gewonnen thuiswedstrijd ging het in Amsterdam volledig mis. Geen promotie voor de Ter Aarse Voetbalvereniging.

Promoveren wilde ook Kagia en daar kwam het bijzonder dichtbij via de reguliere competitie. Op de slotdag stond de ploeg voor tegen SEV, maar in de slotminuten rolde er toch nog een gelijkspel uit. Gevolg was dat Kagia op herhaling moest tegen SEV, maar ook DWO. Bij de eerste gelegenheid ging het al faliekant fout en dus was de titel, waar al flink aan geroken was, alsnog uit zicht geraakt. Toch kwam er daarna nog een kans, maar tegen Zevenhoven moesten de uitgebluste en zwaar gekortwiekte Kagianen passen. De ploeg uit Lisserbroek blijft in de derde klasse. Dat geldt ook voor Roodenburg. De Leidse ploeg kende een uitstekend slot van de competitie en via Zestienhoven kon een eerste stap worden gezet richting een terugkeer naar de tweede klasse. Vlak bij de luchthaven kreeg de formatie van Patrick Heijmans echter billenkoek op een doordeweekse avond. Over en sluiten.

Lugdunum werkte zichzelf in de nesten en moest via de nacompetitie proberen om derdeklasser te blijven. Dat lukte evenwel niet. Thuis werd al van Siveo’60 verloren en uit kon de schade niet meer worden gerepareerd. Sterker nog; er volgde een forse nederlaag. De kikkers moeten dus volgend seizoen mee gaan doen om de prijzen in de vierde klasse. Dat lijkt met veel aanwas een denkbaar scenario, voor het moment een schrale troost. Woubrugge mikt al jaren op de derde klasse, maar ook nu kwam het er niet van. WDS was te sterk in Woubrugge, waarna de ploeg van Arie van Duijn nog wel dapper terug vocht in de return. Maar tot een succes leidde het niet. Leidsche Boys kwam dichtbij de finale, maar moest capituleren na noodzakelijk geworden strafschoppen. Over twee wedstrijden was de score met Perkouw namelijk gelijk. Vanaf elf meter ging het mis voor De Cler en de zijnen. VVSB kwam wel een ronde verder via Egelantier Boys, maar in de finale moest het onderspit worden gedolven tegen Perkouw. In Noordwijkerhout ging het al mis en voor de return werd bedankt door de mannen van Jos Taskin. De reden daarvan was dat er geen representatief elftal meer op de been kon worden gebracht vanwege een feest in het buitenland voor het gros van de selectie.

Zondag

Bij de regionale zondagclubs was er gelukkig wel meer succes. Nog niet als het gaat om promotie naar de hoofdklasse. SJC was namelijk over twee wedstrijden de mindere van RKAVV, waardoor vroegtijdige uitschakeling onvermijelijk werd. UVS kwam wat dichterbij qua resultaten, maar moest alsnog de handdoek werpen tegen het Alkmaarse AFC’34. Promotie had sowieso geen zin gehad vanwege het besluit om te stoppen op zondag, maar het was wel een huzarenstukje geweest van de strijdbare formatie van Paul van der Zwaan.

Voor één regiogenoot moest het zonder meer goed aflopen, want Foreholte en DOSR werden aan elkaar gekoppeld. Uiteindelijk bleef de ploeg uit Voorhout eenvoudig overeind en zo kon de vlag worden gehesen onder het mom van ‘sein veilig’. DOSR zal het daarentegen in de derde klasse moeten blijven doen na de afgetekende uitslagen in de tweestrijd. MMO stond met anderhalf been in de tweede klasse na twee genomen strafschoppen per ploeg in de penaltyreeks, nadat er evenwicht was in de tweeluik met Gouda. Na de 0-2 tussenstand ging de wind de andere kant opwaaien en liep het alsnog desastreus af voor de manschappen uit Hoogmade. Op een haar na dus. SJZ kwam wel met een goed gevoel over de streep, want de ploeg uit Zoeterwoude speelde zich veilig via het toetje. Voor het eerst werd er een uitwedstrijd gewonnen dit seizoen, maar die zege bleek goud waard. Na de nipte zege op eigen grond, trok NOC Kralingen ook aan het kortste eind in de terugwedstrijd.

Wel feest voor GOL Sport
Wel feest voor GOL Sport
Het kan nu zo zijn dat MMO, SJZ en DOSR in de derde klasse gezelschap krijgen van Kickers’69, ASC, GOL Sport en UDO. Die, dit seizoen, vierdeklassers promoveerden allemaal vanuit 4A naar de derde klasse! Kickers’69 deed dat al via de reguliere competitie als de nummer twee. De andere drie ploegen moesten er nog voor zweten, maar na de eerste wedstrijden kon het bijna al niet meer misgaan voor ASC en GOL Sport. De ploeg uit Oegstgeest kreeg het nog moeilijk tegen Dilettant, maar hield stand. De Leidse ploeg kwam beduidend minder in gevaar en gaat voor het eerst in het bestaan naar de derde klasse. UDO spande de kroon. De ploeg van Ronald van Wattum moest doorspelen tot het voorbije weekend en daarin kwam alles op zijn pootjes terecht na een reeks duels met een regen aan doelpunten van de geelzwarten. Toch nog een goed slot dus van een regioclub in een door de bank genomen dramatisch slecht verlopen nacompetitie.

Nog even op een rijtje de prijswinnaars en de ploegen waar het niet goed mee afliep:

Kampioenen zaterdag: FC Rijnvogels (naar hoofdklasse), Valken’68 (naar eerste klasse), UVS zaterdag (naar derde klasse).
Kampioen zondag: FC Lisse (naar tweede klasse).
Promotie zaterdag: geen.
Promotie zondag: Kickers’69, ASC, GOL Sport en UDO (allen naar derde klasse).
Degradatie zaterdag: Katwijk, Ter Leede en Noordwijk (naar hoofdklasse), RCL (naar tweede klasse), Lugdunum (naar vierde klasse).
Degradatie zondag: FC Boshuizen (naar eerste klasse), Voorschoten’97 (naar derde klasse)
Uitgeschakeld in nacompetitie zaterdag: Quick Boys, Noordwijk, ARC, RCL, TAVV, Kagia, Roodenburg, Lugdunum, Woubrugge, Leidsche Boys en VVSB.
Uitgeschakeld in nacompetitie zondag: SJC, UVS, DOSR en MMO.