voorschoten nieuw 2013Pleisters, waterzakken en infuuspalen. Sportpark Adegeest houdt haar adem in aangezien zowel de zaterdag- als de zondagtak vechten voor lijfsbehoud. Of de vooruitzichten na komend weekend beter worden, valt te betwijfelen. Beide teams treden in hun afdeling aan tegen de kampioen, FC Rijnvogels (zaterdag) en Woerden (zondag). ,,Ik heb nog nooit in mijn voetballoopbaan degradatievoetbal gespeeld”, zegt Ivo Nolet (Voorschoten ’97 zo.)

Tot de laatste snik

In de vorige voetbaljaargang werd door de zondagtak van Voorschoten’97 een keurige vijfde plaats bereikt. Dit seizoen oogt de brigade van Mo Bougrine als een gezelschap wandelaars die zonder navigatiesysteem de jungle wil verkennen. Na een aardige seizoenstart leek er niets aan de hand maar na de winterpauze verdween het gezelschap van de voetbalradar. Het is te hopen dat in de laatste twee speelronden de juiste route naar een veilige bestemming weer wordt gevonden. Verdediger Nolet erkent de ernst van de situatie maar heeft vertrouwen in een goede afloop. Met ingehouden woede denkt hij terug aan de zeperd tegen concurrent RKDEO, twee weken geleden. ,,De eerste helft was van onze kant gewoon slecht. Het stond niet goed en we waren steeds een stap te laat. In de tweede helft konden we dit niet meer rechtzetten. Ik vermoed dat pas op de laatste speeldag de beslissing gaat vallen.”

Geen zwartgalligheid

De ranglijst in de zondag klasse 2C blinkt uit in treurnis. De geel-groenen bezetten de twaalfde plaats met tien nederlagen maar hebben wèl een positief doelsaldo. ,,Vraag me niet waar het aan ligt waarom we zo laag staan. Het heeft in elk geval vaak niet meegezeten en we zijn te wisselvallig geweest”, concludeert Nolet. Van zwartgalligheid is nog geen sprake op Adegeest maar niemand zal ontkennen dat het degradatiespook zich heeft genesteld in de hoofden van de spelers. Met de wedstrijd tegen kampioen Woerden voor de boeg is het de uitdaging de zenuwen in bedwang te houden. ,,Ik verwacht niet dat Woerden in een lagere versnelling gaat spelen. Ze willen zich ongetwijfeld als kampioen profileren. Ik verwacht dat het een hele lastige wedstrijd gaat worden. We zullen vanuit een meer verdedigende speelstijl de tegenstander moeten bestrijden en vanuit de counter proberen gevaar te stichten.” De aftrap van het treffen tussen Voorschoten ’97 (zo) en Woerden staat gepland om 14:00 uur. In de heenwedstrijd boekte de kampioen de grootste zege en Voorschoten’97 de grootste seizoensnederlaag (6-0).

voorschoten zo kampioen 2012
Twee jaar terug kampioen van de tweede klasse. Nu weer terug of toch niet?

Pikante wedstrijd

,,Nee, we hebben tot zover geen glansrijk seizoen achter de rug. En zelf heb ik me ook nog niet echt kunnen onderscheiden. Nu maar hopen dat dit de laatste twee wedstrijden wel gaat gebeuren”, zegt speler Kasper Michel (Voorschoten ’97 za.). Op steenworp afstand van het voormalige Marinevliegkamp Valkenburg betreden zaterdagmiddag kampioen FC Rijnvogels en ‘zijn’ Voorschoten ’97 de ring. Een ongelijke strijd? Misschien wel. In het najaar werd Voorschoten ’97 in eigen huis publiekelijk gestenigd (0-4) en na vierentwintig speelronden bedraagt het verschil in punten liefst dertig. De formatie van Marcel de Hoogt bezet weliswaar een veilige tiende plaats maar voelt de hete adem van RCL en BVCB in de nek. ,,Het is een speciale wedstrijd omdat diverse spelers bij FC Rijnvogels een verleden hebben op Adegeest. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat ze met de tweede keus gaan spelen”, stelt speler Kasper Michel.

Kasper Michel ziet het goed komen voor de zaterdagtak. Met een puntje bij FC Rijnvogels zou een grote stap worden gezet..
Kasper Michel ziet het goed komen voor de zaterdagtak. Met een puntje bij FC Rijnvogels zou een grote stap worden gezet..

 

Ontsnapping

Drie seizoenen geleden acteerde Voorschoten ’97 nog in de hoofdklasse. Na financiële malheur en een leegloop van spelers is het nu alle hens aan dek in de eerste klasse. ,,Met de huidige selectie kunnen we het niveau van de afdeling prima aan. Naar mijn mening hadden we hoger moeten staan en vergeet niet dat het puntenverschil met het linkerrijtje minimaal is.” De missie voor de komende week bestaat uit het behalen van minimaal vier punten. Michel hoopt op een gelijkspel tegen FC Rijnvogels waarna in de slotronde het gedegradeerde Aalsmeer verslagen moet worden. ,,FC Rijnvogels steekt met kop en schouders boven deze afdeling uit. Fysiek sterk en voorin beschikken ze over veel snelheid. We moeten voorkomen meteen naar voren te gaan lopen. En ja, degraderen zou voor ons een drama zijn. Ik houd daar ook geen rekening mee. Zelfs de nacompetitie moeten we kunnen ontlopen als we de in de laatste ronde de volle buit pakken.” De aftrap van het treffen tussen FC Rijnvogels en Voorschoten ’97 (za) staat gepland om 14:30 uur.