(Zaterdag, 1B)- Zoals in de lijn der verwachtingen lag, werd het een tumultueus potje voetbal aan de Vliet tussen GHC en Voorschoten’97. Niet alleen liggen de clubs hemelsbreed enkele kilometers bij elkaar vandaan, maar diverse spelers hebben een verleden bij de andere club. Daarnaast waren de belangen vooraf al groot, want het is dringen op de ranglijst in 1B. GHC verdedigde een vierde stek en Voorschoten’97 wil zich zo snel mogelijk in veilige haven spelen en omhoog kijken. Nadat de rook was opgetrokken was het 1-3 voor Voorschoten’97.

Dat was een revanche voor de eerdere 1-2 van Adegeest, maar daarnaast leverde het voor GHC nog veel meer ellende op. Niet minder dan drie keer werd het rood getoond, waarbij het opmerkelijke feit zich voor deed dat Elmer Weekhout zelfs twee keer een uitsluiting voorgehouden kreeg. De speler zelf wilde niet reageren, een te billijken beslissing. De middenvelder kreeg in de heenwedstrijd ook al een rode kaart. Michael de Roode haalde het einde ook niet, hij stond al onder de douche voordat de ingevallen Weekhout zich liet gaan.

Er werd ook nog gevoetbald en ondanks het slechte en zware veld met de beste intenties. Even over de helft van het eerste gedeelte van de eerste helft bracht Shemiel Constancia zijn ploeg aan de leiding, waarbij Tim Gonlag zijn meerdere moest erkennen in de bonkige spits van de geelgroenen. Op slag van rust kwam er balans door een inzet van Martijn van Leeuwen.

Tien minuten na rust kwam Voorschoten’97 andermaal aan de leiding. Dit keer was oud-Helmond Sport speler Qendrim Gashi trefzeker. GHC stond al met tien man, maar weigerde zich vroegtijdig neer te leggen bij een nederlaag. De tricolores kreeg ook kansen en de bezoekers wankelden, zelfs later tegen negen man. In de laatste tellen maakte invaller Robin Diets aan alle onzekerheid een eind en mocht de Adegeest-brigade drie punten bijschrijven.

Maar eens navraag gedaan bij dit keer de assistent-trainers, Kees van Tongeren namens GHC en Ronald van Delft als spreekbuis van de gasten. Eerst de verliezer: ,,Ondanks het dramatische veld vond ik dat GHC de intentie had om te voetballen. Voorschoten speelde meer vanuit de omschakeling en daar moesten we goed het oog in houden zonder dat zij enorme kansen kregen. Al met al waren zij voor rust wel wat slimmer en effectiever, maar was de ruststand wel aardig in lijn met de onderlinge verhoudingen. In de pauze hebben we aangegeven tevreden te zijn met onze speelwijze, maar ook nogmaals dat we heel waakzaam moesten zijn voor hun omschakeling, een kracht van deze tegenstander. Tja, dan verloopt de tweede helft totaal anders dan je hoopt waarin ik hier en daar gegeven kaarten kan begrijpen, maar ik heb ook gezien dat Marvin (Sloos, red.) er bij ons vanaf werd getrapt en dat leverde niets op. Martijn ging er een keer van tussen en die werd door Kim Theil gepakt, terwijl die al geel had. Die had er dus ook vanaf gemoeten en dan was het tien tegen tien geweest. Daarnaast had de scheidsrechter ook door kunnen laten spelen nu hij toch geen kaart trok, want Marciano Gangadin had een vrije doortocht. De eerste rode kaart voor Elmer lijkt me een gele waard, maar dat hij vervolgens verhaal gaat halen en reageert op de scheidsrechter is niet slim. Dat zal hij nu zelf ook wel weten.”

Dan maar even naar de overzijde met Van Delft: ,,Wij zijn behoudender gestart, omdat in de warming-up al bleek dat goed voetbal er hier niet in zat. GHC zette niet veel druk en wij bleven eenvoudig overeind en konden er regelmatig goed uitkomen. Al met al was de balans bij rust terecht te noemen en kon het duel nog alle kanten op. Ik denk dat Michael voor rust al rood had moeten hebben. Die kwam er toen nog goed vanaf. In de tweede helft gebeurde er erg veel en daar wil ik hoofdzakelijk over kwijt dat ik het jammer vind dat we de wedstrijd niet met elf tegen elf zijn geëindigd. GHC heeft in mijn ogen een goede en degelijke ploeg en zij hebben dit alles niet nodig. Ze brachten zichzelf in de problemen en wij zijn daar rustig onder gebleven en dat is een compliment waard aan de groep. Ik denk dat deze wedstrijd meer leeft bij GHC dan bij Voorschoten’97 en dat een enkeling daar niet goed mee om ging. Toch moet ik bekennen dat zij gevaarlijk bleven. Die Rutten(Jeffrey, red.) is natuurlijk een handenbinder en doordat ze wat verdedigers naar het front stuurden, hadden we het nog knap lastig. Aan de andere kant; als we het beter uitspelen is het vroegtijdig beslist en over en uit. Dat mogen we onszelf wel aanrekenen. We hebben gewonnen, maar het had net zo makkelijk winst kunnen worden voor GHC. Maar het voetbal draait nog steeds om het maken van goals en wij maakten er drie, zij eentje. Dus de overwinning is terecht.”

Van Tongeren: ,,We hebben zeker nog mogelijkheden gehad op 2-2 en dat zegt wat over onze wilskracht. Jammer dat het net niet lukte, maar ik denk dat wij zelfs met negen man het spel hebben gemaakt. Blijft staan dat dit een zwarte middag voor ons is, want naar volgende week toe missen we er zomaar vier of vijf. Martijn pakte namelijk ook nog een domme gele kaart. Op zich had hij gelijk met zijn bevinding aan het adres van de leidsman, maar dat moet je dan niet drie keer herhalen. Onnodig. Over De Roode zijn kaarten zal je mij niet horen, maar dat we hem gaan missen is duidelijk. Weekhout zal waarschijnlijk niet meer in actie komen dit seizoen en Tim Gonlag is ook geschorst door en nieuwe kaart. Daarnaast is het maar zeer de vraag of Marvin kan spelen volgende week. Maar goed; soms staan er andere spelers op als sterkhouders niet van de partij zijn dus de schade zou ook nog mee kunnen vallen.”

Van Delft heeft dat soort zorgen niet met zijn team. ,,Gelukkig niet. Sterker nog, wij gaan er de komende tijd sterker op worden. Joshua Steenvoorden komt weer terug en die is belangrijk voor ons. Darnaast is de rappe Wouter Pen weer van de partij, na een afwezigheid vanwege een vertrek naar Spanje. Het zou zelfs kunnen dat Rodney Sno weer aansluit. Hij heeft al meegetraind, maar is nog in afwachting van Telstar. De sfeer is daarnaast erg goed en voor volgend seizoen zijn we al heel ver met het rondmaken van de selectie. Er is dus rust bij ons. Zowel binnen als buiten het veld en dat moeten we nu gaan omzetten in nog meer winstpartijen. We staan ondanks de wisselvallige eerste seizoenshelft niet ver weg van de derde plaats bijvoorbeeld.”

Opstelling GHC: Loozen, Maaskant, Gonlag, Bueno de Mesquita, Van Voorthuijzen, De Roode, Van Leeuwen, Sloos (Weekhout), Lammers, Rutten, Gangadin.

Opstelling Voorschoten’97: Van der Niet, Verlaan, Guijt, Michel, Jouby, Pen, Theil (Verhage), Van der Krogt, Gashi, Boukhidous, Constancia (Diets).