nabeschouwing bannerAanvankelijk was het veld heel behoorlijk omzoomd door aandachtige toeschouwers uit Ridderkerk en Leiderdorp, maar na de rust werd het steeds rustiger. De aanhangers van de thuisploeg wisten halverwege bij een 2-0 stand dat het niet meer mis kon gaan en gingen al massaal aan het bier en de wijn op het terras, terwijl de meegereisde fans van RCL de lijdensweg niet langer wilden meemaken en huiswaarts keerden.

Hoewel de beslissing al lang en breed is gevallen, moet de gifbeker nog wat leger voor RCL. Doelman Andrew Janssen heeft zojuist een rode kaart ontvangen
Hoewel de beslissing al lang en breed is gevallen, moet de gifbeker nog wat leger voor RCL. Doelman Andrew Janssen heeft zojuist een rode kaart ontvangen

Uiteindelijk werd het 3-0 voor Bolnes (zie geplaatst verslag), nadat het in Leiderdorp vorige week al 1-3 was geworden voor de ploeg van Geert Meijer. Het veel meer belegen team van Bolnes, met vier spelers van 25 en de rest ouder, won overtuigend van het jeugdige RCL. Bij de Leiderdorpers was Ruben Leugering de oudste in het basiselftal met slechts 25 jaar. Of dat de doorslag gaf, blijft een vraag. Feit was dat Bolnes met Melvin Zaalman en Derrel Lionahr twee uitstekende buitenspelers herbergt, maar in het gehele team waren er in de twee wedstrijden met RCL geen dissonanten.

Nick van Bemmel, de beste man aan Leiderdorpse zijde dit seizoen, vond Bolnes geen geweldige ploeg. ,,Ze draaien op die twee spelers. Zij maken het verschil. Als wij dat soort jongens erbij zouden hebben, was het voor onze middenvelders ook een makkie om steekballen te geven. Ik ben niet zo zeer onder de indruk van deze tegenstander, we moeten het meer bij onszelf zoeken.”

Dat laatste deed Nick Scheurwater zeker. ,,We hebben niet genoeg gebracht in deze tweeluik. Nee, ook ikzelf niet. Na de 2-0 was het gewoon klaar, wat we ook probeerden. Eigenlijk hebben we niets kunnen creëren en dan heb je dus ook geen recht van spreken. Toch blijf ik erbij dat we onszelf in de competitie hadden kunnen veilig spelen. We hebben echt waar zes of zeven punten laten liggen. Er had niets aan de hand hoeven zijn, maar helaas is het anders gelopen. Nu moeten we even afwachten of iedereen blijft en komt. Ik in elk geval wel. Ik heb het dit seizoen te weinig laten zien en wil wat goed maken komend seizoen. Dat ben ik de volgers en de club verplicht.”

Pijn bij Tim van Luxemburg, Frank Hillebrandt en Nick Permanand
Pijn bij Tim van Luxemburg, Frank Hillebrandt en Nick Permanand

Terwijl Scheurwater zijn relaas deed, kwam Meijer voorbij. ,,We moesten je echt in de gaten houden, want je bent een leuke speler. Jullie hebben een mooie, jonge ploeg.” Natuurlijk was het makkelijk babbelen voor de winnende coach, maar RCL hoeft wat de ervaren trainer betreft dus niet te wanhopen en daar heeft hij een punt. Ben Kottenhagen moest werken met een jonge groep en daarin is het evenwicht nu eenmaal vaak wankel. Het team zette een aantal puike prestaties neer dit seizoen en had zich zomaar veilig kunnen spelen wanneer er niet te vaak een voorsprong uit handen zou zijn gegeven. Tegen Spirit rechtten de roodwitten de schouders nog in de eerste ronde van de nacompetitie, maar Bolnes zorgde in Leiderdorp al voor een eerste vuistslag en de knock-out werd om even over half drie uitgedeeld j.l. zaterdagmiddag. RCL stond weliswaar op, maar kon slechts nog terug aaien.

Ben Kottenhagen beleefde een primeur met de degradatie. ,,Als trainer wel. Als speler ben ik ooit uit de hoofdklasse gedonderd met Alphense Boys, maar dat is lichtjaren terug. Dit hoop ik nooit meer mee te maken. Ik ben hoofdverantwoordelijk en dan begrijp je dat ik me nu beroerd voel. Om de feiten kunnen we niet heen. We hadden niets in de melk te brokkelen en de nederlaag hier was dik verdiend. Misschien was het anders gelopen als de bal op de stip gaat in de eerste minuut bij een handsbal, maar dat zullen we nooit weten en is bovenal niet meer van belang. We hebben geknokt en dat tot de laatste minuut. Dat is vrijwel het gehele seizoen gelukt. Helaas was het nu te weinig voor deze tegenstander. Ze zijn allemaal fysiek sterk en die twee spelers aan de buitenkant zijn erg handig en hebben niet voor niets hoger gespeeld.”

P1010282

Kottenhagen vervolgt: ,,We gaan de wonden likken en zorgen dat we er volgend jaar staan. Ja, ik ga er vanuit dat de gemaakte afspraken worden nagekomen. Dus dat de toezeggingen om te blijven ook blijven staan en dat spelers komen die dat hebben uitgesproken. De blijvers zijn dat ook min of meer verplicht aan de andere teamleden en de club. Het risico zat er immers al weken in dat het fout kon gaan.”

Thom Wijnalda is één van de spelers die komt en in het geval van de spits staat dat gelijk aan terugkomen op het nest. De met Noordwijk gedegradeerde speler zag zijn oude nieuwe club eveneens degraderen, maar was vooral strijdvaardig. ,,Dit is nu even niet leuk, maar we komen terug. We hebben straks een heel leuk team en willen RCL weer terug brengen. Ik heb er nu al zin in, hoewel we nu dus even door de zure appel heen moeten bijten.”