Hoofdklasse B- ,,Ik ben trots”, was het korte maar krachtige commentaar van trainer Hein van Heek na afloop van een spannende en vooral sportieve derby tussen FC Rijnvogels en Quick Boys, waarin geen enkele kaart werd getrokken. In de meeslepende slotfase waarin zijn team nog een dot van een kans op de overwinning kreeg, had hij ook ervaren dat zijn mannen tijdens het slotoffensief van de gasten overeind bleven. Tevoren had vrijwel elke Rijnvogel-fan en ook Van Heek voor een punt getekend. Het publiek werd uiteindelijk de winnaar na de meeslepende derby die in 2-2 eindigde. Het thuispubliek zal hier vooral het meest tevreden mee zijn geweest. De remise voelde aan als een overwinning.

Eerste Quick Boys bij002

Ruim drieduizend toeschouwers omzoomden de Kooltuin waar de organisatie door de vele vrijwilligers voor dit unieke gebeuren tot in de puntjes was geregeld. Complimenten aan hen, aan de spelers en het arbitrale trio. Geen kaarten in een duel waarin vooral voor de gasten de belangen groot waren om niet verder op plaatsgenoot Katwijk achter te raken. Deze werd lachende derde door met 2-0 van ‘s-Gravenzande te winnen.

Toen na een goede start van de Boys zij eerst doelman Peter Messemaker zagen redden maar vervolgens binnen negen minuten de leiding namen, leken de gastheren een moeilijke middag tegemoet te gaan. Yordi Teysse ontdeed zich handig van Orlando Ouwehand en liet de Vogels-doelman vervolgens kansloos. De schrik zat er bij de roodwitten even in, maar zij herstelden zich knap. Een aantal corners en een gekraakt schot van Yuri Guyt leverden vooralsnog geen gelijkmaker op. De balans op de mat kwam in evenwicht en sloeg zelfs licht door naar de thuisclub dat op gelijke hoogte kwam. Een afgemeten voorzet van verdediger Joey Zandbergen werd door Yuri Guyt knap binnen gekopt. Loon naar hard werken van de Vogels die uiteraard zeer gemotiveerd waren. In tijden van nood was er nogal eens paniek in de Nieuw Zuid defensie te bespeuren en werd er blindelings geruimd. De 1-1 bij de rust was per saldo een aardige afspiegeling van de opvoering alhoewel de thuisclub vooral in het tweede part van de eerste helft de zaken behoorlijk in de hand leek te hebben en zich bij tijd en wijlen de betere toonden.

Eerste Quick Boys bij016

Na de thee kregen de bezoekers door een omzetting meer grip op het middenveld en kon geen der beide partijen het recht op het bezit van het middenveld claimen. Daartoe golfde het spel te vaak heen en weer. Vermakelijk voor het publiek. Voor een dergelijk optreden gaat men op zaterdag naar ‘de voetbal’. Vooral als het spannend is. In de 63e minuut namen de gastheren de leiding. Een corner van Martin Onderwater werd nu wel verzilverd. Mitchel Beijersbergen was hier verantwoordelijk voor en bracht met het hoofd het thuispubliek in extase. De vreugde was echter van korte duur. Jaap van Duijn wist zich eindelijk een keer van bewaker Joey Zandbergen te ontdoen en zijn pasklare voorzet werd door Teysse in de touwen geknikt.

Eerste Quick Boys bij028

Terug naar af voor de Vogels? De keuze maken om het punt te koesteren of trachten om voor de volle winst te gaan? Dit laatste was het geval en als invaller Jeffrey Beukenholdt zijn voet tegen in plaats van over de bal had kunnen krijgen had doelman Martijn de Zwart van heel dichtbij het nakijken gehad. De surprise van de 3-2 bleef derhalve uit mede omdat een kopbal van Beijersbergen naast de kruising vloog. De slotfase werd nog spannender dan het hele duel al was geweest. Als doelman Messemaker met een geweldige save de kopbal van Yordi Theysse niet had gepareerd, zou de volle buit alsnog naar de Boys zijn gegaan. De spanning bleef vooral bij het thuispubliek voelbaar vooral omdat de prima leidende referee Karremans er nogal wat blessuretijd bijtrok. Zou de vrije trap van Jaap van Duijn bij het scheiden van de markt alsnog de doodsteek voor de Vogels betekenen? Deze bleef hen echter bespaard omdat de knikker naast ging. Opluchting alom en zeker toen kort daarna de laatste fluittonen klonken.

De Rijnvogels hebben bewezen ook grote wedstrijden aan te kunnen. Niet alleen qua spel maar ook qua organisatie. Een voetbalfestijn op de Kooltuin. Een voetbalmiddag om van te smullen was alom te beluisteren.

FC Rijnvogels: Peter Messemaker, Joey Zandbergen, Kevin Wijmer, Orlando Ouwehand, Rob Zandbergen, Pieter van den Breggen, Sander  van der Horst (76. Hendrik van Beelen), Yuri Guyt (90. Sammy Zanbergen), Mitchel Beijersbergen, Niels van Veen, Martin Onderwater (67. Jeffrey Beukenholdt).

Note red.: Beluister gerust ook de drie podcasts over de wedstrijd