(Zondag, 1B)- Na een galavoorstelling tegen Poortugaal vorige week volgde voor UVS nu een ware krachtmeting om te laten zien waar het werkelijk staat. Op sportpark De Bijlen speelde UVS geen verkeerde wedstrijd, maar dat was niet genoeg om de Alphenaren voor de tweede keer te kloppen dit seizoen. Aan de hand van uitblinker Yusuf Sarica, de nummer elf scoorde drie keer, bleven de drie punten achter bij de roodwitten. Andermaal moet UVS in de achtervolging om alsnog een hoge klassering te kunnen behalen.

Van meet af aan lieten de beide ploegen zien te willen winnen. Het ‘schaakspel’ was thuis gelaten en het doel werd over en weer gezocht. De beide technisch vaardige ploegen kwamen prima uit de voeten op het kunstgras in Alphen en er werd direct een hoog tempo gehanteerd en in de loop van de wedstrijd was er geen sprake van ‘inkakken.’

De eerste gelegenheid was voor UVS’er Remy Constancia die doorkwam over rechts. De aanvaller stuitte op Mike van de Wijngaard die de keepersstrijd heeft gewonnen bij de ploeg van Marco van Rijn. De rebound had nog een prooi kunnen worden voor Ronald Mink, maar de middenvelder zocht het doel te hoog. Alphense Boys kreeg al snel met een tegenvaller te maken vanwege een blessure van Mustapha Yachou. De nummer negen werd vervangen door Joey Mantjes, die in de slotfase van de wedstrijd grote mogelijkheden kreeg om UVS definitief om zeep te helpen.

Voor die tijd waren er evenwel nog een reeks aan andere kansen voor beide teams. Na de eerste wapenfeiten van UVS meldde eerst Shijie Hu zich met een puntertje. Daarna gaf Tahir Akhamrane een steekpass aan Mink, maar opnieuw was Van de Wijngaard bij de les.

Na een kwartier moest er worden afgetrapt door UVS. Nadat Hu de doortocht was belet, mocht Sarica aanleggen voor een vrije trap. De vorige week drie keer scorende speler vond nu andermaal het net. Zijn fraaie trap was te machtig voor doelman Niels van den Burg. Even later prikte Osama Rashid net naast, tot grote opluchting van de blauwwitten die in die fase flink achteruit moesten.

UVS richtte zich echter op en een heuse slalom van Akhamrane á la Alberto Tomba had een beter lot verdiend, maar in de eindfase van zijn actie speelde hij het speeltuig te ver voor zich uit en daarmee speelde hij Van de Wijngaard in de kaart. Nog voordat er een half uur gespeeld was, kwam de thuisploeg op 2-0. Een afgeslagen bal belandde bij Sarica, die zichzelf al kappend vrijheid kon verschaffen. Zijn inzet werd onderweg van richting veranderd door Bart-Jan Neuteboom, waardoor Van den Burg voor de tweede keer kansloos was. UVS leek al geslagen en Alphense Boys rook meer bloed. Hu kwam nabij de 3-0, maar hij trof de buitenzijde van de winhelhaak en Sarica kon bijna zijn handtekening zetten onder zijn derde doelpunt.

Met 2-0 leek de rust te gaan aanbreken, maar in de absolute slotfase werd de marge alsnog teruggebracht door Jesper Neuteboom, die een Alphens foutje eenvoudig kon afstraffen. Voor de wedstrijd was de aansluitingstreffer wel zo leuk, want in de tweede helft was er zo nog van alles en nog wat mogelijk na een enerverend eerste bedrijf.

In die tweede helft werd er het ook nimmer saai. UVS geloofde er weer in en Alphense Boys bleef jagen op een grotere voorsprong om zo revanche te halen na de nederlaag in Leiden (1-0). De 3-1 hing aanvankelijk eerder in de lucht. Zo vergat de verder sterk spelende Hu Martijn le Congé vrij voor de Leidse doelman te zetten, omdat hij koos voor eigen succes.

UVS ontdeed zich weer van de druk van de roodwitten en bij de eerste de beste gelegenheid in de tweede helft was het waarachtig 2-2. Constancia was zijn tegenstander te snel af en diens voorzet werd door Tim de Rijk onbedoeld in de voeten van Maikey Parami geschoven en die wist daar als veelvuldig doelpuntenmaker wel raad mee.

Zo poetste UVS een achterstand weg en dat deed Alphense Boys zichtbaar de benen bibberen. Zes minuten na de gelijkmaker kreeg Akhamrane de uitgelezen mogelijkheid om zijn ploeg naar 2-3 te schieten. Maar in plaats van te schuiven joeg de ijverige UVS’er het leder over. Constancia daarover: ,,Daar lieten we na onszelf een voorschot te geven op de overwinning. Ik denk dat Alphense Boys daar een geweldige oplazer van zou hebben gekregen. Maar ja, als telt niet dus we hebben er niets aan.” Constancia zelf kreeg vlak daarna ook nog een kans, maar hij kwam met zijn schot niet verder dan de vuisten van de sluitpost van de gastheer.

In plaats van een klap op de kin voor de Boys kreeg UVS een nieuwe achterstand te verwerken. Eerst werkte Bart van der Weijden nog een inzet van de lijn af, maar de ook sterk spelende Mohammed Zouzou stond daarna aan het einde van een doorlopende aanval. De laatste man schoof de bal koelbloedig in de hoek, waardoor UVS dus andermaal tegen een achterstand aan keek.

Parami, na een combinatie met Jochie Sebrechts, kwam nog een keer in positie om de 3-3 af te drukken maar zijn inzet ging hoog over. Na de 4-2 vuurde Constancia nog af, maar de enige treffer viel aan de andere kant in een fase van tien minuten waarin Alphense Boys de zilvervloot al definitief binnen had kunnen brengen via, zoals eerder beschreven, Mantjes en Hu, die de paal raakte. De treffer kwam op naam van wie anders dan Sarica, die UVS daarmee alweer pijn deed en die de zege voorzag van nog wat meer glans.

Al met al een tweestrijd die er mocht zijn met veel voetballend vermogen, maar ook weer met lege handen voor UVS dat maar niet in staat is om een reeks neer te zetten in dit seizoen.

Constancia: ,,Ik denk dat we in principe goed hebben gespeeld. Ook na de 2-0 en 3-2 geloofde ik er nog in, omdat wij ook onze kansen kregen. Ik snapte alleen niet waarom ons systeem omging in een 4-3-3- formatie na de 3-2. Vanaf dat moment gaven we de wedstrijd definitief uit handen is mijn mening.”

De aanvaller was teleurgesteld, maar gaf aan te kunnen leven met de nederlaag. ,,Alphense Boys is gewoon een goede ploeg, zeker voor het niveau van de eerste klasse. Wij konden goed meedoen en ik zie ons ook nog niet kansloos om de nacompetitie te halen. Van deze tegenstander verliezen is geen ramp, maar wel een teleurstelling.”

UVS zag VELO en Alphense Boys weer passeren en het gat met de nummer twee, Nieuwerkerk, liep op tot negen punten, terwijl nummer drie SJC, nu zes punten meer in de wacht heeft gesleept. ,,Het is jammer dat we niet als eerste scoorden, want dan krijg je een andere wedstrijd. We hebben ook nu laten zien over genoeg individuele kwaliteiten te beschikken. Jammer dat we te vaak dit soort wedstrijden verliezen.”

Constancia (25) lichtte ook al een tipje op van de sluier ten opzichte van zijn toekomstplannen. ,,UVS is een mooie club, maar ik heb mijn ambities om topklasse te spelen. Bij Katwijk zou dat heel moeilijk worden en bij Ter Leede zie ik mezelf niet terugkeren. Maar goed, dan blijft er nog een fraai rijtje over. Ik zie het wel zitten om mezelf te verbeteren wanneer ik met betere spelers zou mogen spelen. Ik weet wat ik kan. Nee, er speelt nu nog niets. Voorlopig wil ik nog het verschil kunnen maken bij UVS zodat er alsnog een prijs inzit. Als iedereen zijn niveau haalt in de resterende wedstrijden kan dit team nog leuk eindigen.”

Opstelling UVS: Van den Burg, Berdai, J.Neuteboom, BJ. Neuteboom (Van der Poel), Van Vliet, Van der Weijden, Sebrechts, Mink, Akhamrane, Constancia, Parami.