HomeZaterdag3e Divisie, hoofdklasse en eerste klasseConstancia van ‘schlemiel tot Shemiel’ bij Voorschoten’97

Constancia van ‘schlemiel tot Shemiel’ bij Voorschoten’97

-

Eerste klasse B (zaterdag)- Met strijd, beleving en een flinke dosis zelfvertrouwen, getankt uit de laatste twee wedstrijden, boekte het collectief van Voorschoten’97-trainer Marcel De Hoogt een regelmatige en verdiende 2-0 zege op Valkenˈ68. Dat was dus nummer drie op rij. Het klonk na afloop als muziek in de oren van de geel-groenen.

Na de derde driepunter op rij is de lucht boven sportpark Adegeest enigszins opgeklaard en lijkt de weg omhoog gevonden te zijn. De manschappen van De Hoogt staan in de tweede periode zelfs eerste met negen punten uit drie wedstrijden. Het kan verkeren in de voetballerij.

De ploeg van Andries Wendt moet na de nederlaag met een schuin oog naar beneden kijken. De Valkenburgers sprokkelden uit de laatste zes wedstrijden slechts twee punten. Dat in Valkenburg op sportpark Het Duyfrak de stormbal moet worden gehesen is vooralsnog overbodig, maar code oranje geldt wel als waarschuwing. De ploeg van Wendt snakt naar de winterstop, waarin de technische man kan sleutelen aan de nagenoeg tot stilstand gekomen motor.

Beide ploegen moesten en gingen voor de volle winst. Voorschoten spits Shemiel Constantia smaakte het genoegen de wedstrijd te beslissen door tweemaal te scoren. De publiekswissel en de verkiezing tot Man of the Match was hem gegund en verdiend na zijn uitstekend optreden.

,,Van schlemiel tot Shemiel”, antwoorde hij na afloop laconiek. Voor de spits die volgens zijn coach pas de laatste weken goed op dreef is, waren zijn beide doelpunten de eerste van het seizoen.

Voorschoten schoot fris en sterk uit de startblokken, wat binnen één minuut een halve kans opleverde. Direct daarna werd de sterk spelende Jim van der Krogt schuin voor de goal aangespeeld, maar de middenvelder schoot rakelings naast.

De gasten, met Corstiaan Paap voor het eerst in de basis, moesten het doen met doelpogingen vanuit dode spelmomenten. Het eerste serieuze gevaar kwam van de razendsnelle Mark Kabelaar die tegenstander Bryan Verhage zijn hielen liet zien. Zijn diagonaal ingeschoten bal miste het doel op een haar na. Constancia had in de twaalfde minuut zijn ploeg op voorsprong moeten zetten, maar strandde op Valken-doelman Erwin van der Nagel. ,,Ik dacht dat hij een hoek zou kiezen en schoot daarom gewoon door het midden” verklaarde hij na afloop met het oog op zijn misser.

Halverwege de eerste helft had de wedstrijd een andere wending kunnen krijgen. De geel-groene verdediging stond na een lange bal volledig uit positie, inclusief doelman Stefan van de Niet. Het doelpunt van de Valkenburgers werd wegens buiten spel geannuleerd. Volgens trainer Wendt was er van buitenspel echter geen sprake.

Hierna was het woord aan Constancia, die na een knappe actie de bal achter de kansloze doelman van der Nagel schoot voor de 1-0. De spits kreeg hierbij onvrijwillige medewerking van een Valken –verdediger die in ruste leek. De fysiek sterke gasten drongen aan om nog voor rust de gelijkmaker te forceren, maar het was het zaterdagmiddag allemaal net niet bij de rood-gelen.

Direct na rust was het Constancia, die uit een fraaie pass van Ahmed Faridi Blazquez de Valken doelman verschalkte met een fraaie lob en daarmee werd de tweestrijd wel zo ongeveer beslist. Trainer Wendt reageerde direct na de 2-0 door Sven Boonstoppel in te brengen voor Dico Schaap.

derby days streek

De bezoekers moesten va-banque spelen, wat voor de thuisploeg kansen opleverde om de voorsprong op te voeren. In de 60e minuut had Dick van der Toorn plaats gemaakt voor Lars van Bommel. De invaller had de pech dat zijn pegel gekraakt werd door een geel- groene verdediger. Trainer De Hoogt bracht Sjoerd de Vries in voor Blazquez en wisselde even later uitblinker Constancia voor Virgil Tjin-Asjoe in een fase waarin de Voorschotenaren via kansen van Bilal Karasahin en van der Krogt de voorsprong hadden moeten opvoeren .

Inzet ,strijd en beleving waren de wapenfeiten van de belangrijke wedstrijd waarin Constancia het verschil maakte. Constancia: ,,Ik heb altijd het vertrouwen in mezelf en de ploeg gehouden. We hebben nu de aansluiting en dat zal het vertrouwen alleen maar doen versterken. De ploeg heeft keihard voor elkaar gewerkt en we moesten voor elke bal gaan, dat is goed uitgepakt.”

Voor trainer Wendt waren de druiven zuur door de niet verwachtte nederlaag,,,Ik had gedacht dat het vandaag goed zou zitten, teveel spelers gaven echter niet thuis. Verkeerde keuzes en naïef verdedigen waren meer regel dan uitzondering. Vooral het verkeerd dekken van Constancia snapte ik niet goed. Ik vond ons in de eerste helft de beter ploeg maar we konden weinig creëren en hebben nauwelijks kansen gehad. Voorschoten zit in een flow en dat was goed te zien. Volgende week wacht Forum Sport, en dan moeten we er weer staan om onszelf lucht te verschaffen”, aldus de verliezende coach.

Het verhaal van de winnende coach De Hoogt klonk anders. ,,Ik vond Voorschoten de hele wedstrijd de betere ploeg. Deze overwinning is belangrijk voor de aansluiting en goed voor het zelfvertrouwen. Achterin spelen we de laatste tijd vrij stabiel, voorin hebben we zeker zes grote kansen gehad. We waren enigszins verrast door de tegenstander omdat we er vanuit gingen dat ze met veel druk naar voren zou spelen. Dat gebeurde niet en speelde ons hiermee in de kaart. We hadden het alleen knap lastig tegen die nummer 10 maar het pakte uiteindelijk goed uit. We zijn klaar voor de volgende tegenstander”, sprak de winnende trainer na afloop.

Voor Simon Jouby was de zege geen verrassing. ,,We werken er met zijn allen keihard aan. Het heeft ons niet altijd meegezeten in de voorbije wedstrijden. Alleen in de wedstrijd tegen Deltasport waren we kansloos. We wisten dat we fysiek de mindere waren dan die gasten, maar voetballend waren we vanmiddag zeker de betere. Tot aan de 2-0 speelden we nog te angstig. Na de 2-0 had ik het gevoel dat de buit binnen was en hadden we alleen nog verder uit moeten lopen”, aldus de Zoeterwoudenaar.

Opstelling Voorschotenˈ97: Stefan van der Niet, Simon Jouby, Frank Guijt, Steven Knijnenburg, Lars Verlaan, Bryan Verhage, Ahmed Faridi Blasquez, Qendrim Gashi, Shemiel Constancia, Jim van der Krogt, Bilal Karasahin.

Opstelling Valkenˈ68: Erwin van der Nagel, Lex Heemskerk, Thomas Paauw, Arjan Haasnoot, Jeroen Haasnoot, Dico Schaap, Dick van der Toorn, Erwin de Ridder, Corstiaan Paap, Ronald Kuyt, Mark Kabelaar.