GHC_pasfoto_team_elftalfotoGHC boekte zaterdagmiddag een belangrijke overwinning bij de vrijwel zekere degradant Aalsmeer (1-2). De Leidse ploeg speelde voor de pauze niet onverdienstelijk en leidde zonder al teveel heisa met 0-2, maar na rust kwam de klad er flink in. Het bleef zonder gevolgen en GHC lijkt zich veilig te hebben gespeeld of is daar in elk geval bij in de buurt gekomen.

Voor GHC scoorde centrale verdediger Danny Maaskant de eerste treffer en buitenspeler Koos de Haas bracht nog wat meer lucht. Aalsmeer scoorde na rust, pal nadat een aanval van de bezoekers gesmoord werd, maar daar bleef het bij.

Maaskant was zich doordrongen van het belang van deze wedstrijd. ,,Het is duidelijk dat we de laatste tijd niet in onze beste doen zijn en bij een nederlaag hadden we zo langzamerhand in de problemen gekomen. Het was een beetje nu of nooit en er is wel enige opluchting dat het goed gekomen is. Aalsmeer vocht zo ongeveer ook voor de laatste kans en dus is deze driepunter van groot belang.”

GHC had het zichzelf makkelijker kunnen maken door meer afstand te nemen voor de pauze, maar geleidelijk aan verdween de nauwkeurigheid in het spel van de formatie van Dennis Olman en Kees van Tongeren. Maaskant: ,,Het is eigenlijk van de zotte dat we in de slotfase van de wedstrijd nog moesten overleven. Voor rust had het al 0-3 of 0-4 moeten staan en dan speel je natuurlijk een gewonnen wedstrijd. Nu moesten we er nog voor blijven gaan, zeker na hun lullige tegendoelpunt.”

pasfoto_GHC_2013_Dann12Maaskant (foto) scoorde dus zelf, maar daar deed hij nuchter over. ,,Dat was niet mijn mooiste ooit. Ik kreeg de bal voor mijn voeten uit een corner en raakte dat ding eigenlijk niet eens goed. Maar goed, scoren is altijd leuk en we konden wat makkelijker gaan voetballen met een voorsprong. De concentratie bij ons was okay. Jammer dat ik een andere kans, met het hoofd, niet kon verzilveren. Ook Jeffrey Rutten en Martijn van Leeuwen kregen kansen. De 0-2 was een magere afspiegeling.”

Na de hervatting stelde GHC volgens Olman hevig teleur. ,,Daar moet ik hem gelijk in geven. Afspraken werden niet meer nagekomen en taken werden verwaarloosd. Dat gebeurt te vaak de laatste tijd. Ik heb daar geen verklaring voor, maar dat de trainer zich daar aan ergert, kan ik mij volledig voorstellen. Eigenlijk zag ik het al een beetje aankomen in de fase vlak voor rust. Als je dan de concentratie verliest, ben je verplicht weer vol in de duels te komen. Dat heeft de voorbije maanden in de nodige kaarten geresulteerd en dat doen we onszelf aan.”

GHC is zesde en heeft een marge van zes punten op de gevarenzone. Aan de andere kant is plaats vier maar vier punten weg dus er kan ook nog een subtoppositie in zitten voor de ploeg aan de Vliet. ,,We gaan nu eerst naar Swift. Dat wordt lastig. Het kan voor ons nog twee kanten op, maar het moet goedkomen om onszelf snel veilig te spelen. Daarna valt de druk mogelijkerwijs wat weg en kunnen we meer vrijuit voetballen. Het komt wel goed met GHC, hoewel het voor de winterstop wel beter liep.”

Wanneer het verhaal breder wordt getrokken is Maaskant toch erg positief over de club. ,,Er is rust bij ons en dat is anders dan bij veel andere clubs. De club doet geen gekke dingen en dat is de kracht. Het zegt genoeg dat spelers zich hier zelf komen aanmelden. Dat doen ze niet omdat er hier bakken met geld klaar staan. Ze willen hier spelen omdat het een gezellige club is, maar ook omdat we het al jaren goed doen in de eerste klasse. Wanneer we ons enigszins kunnen versterken volgend seizoen zit er wellicht nog wat meer in.”

Opstelling GHC: Loozen, Halvemaan, Gonlag, Maaskant, Van Voorthuijzen, De Roode, Sloos, Van Leeuwen, Lammers (Schouls), Rutten (Gangadin), De Haas (Rietkerk).