nabeschouwing bannerVoorschoten’97 is afgedaald naar de laatste plaats in 1B. ARC drukte de ploeg van Marcel de Hoogt j.l. zaterdag dieper in het moeras. Het werd niet minder dan 2-6. Was Voorschoten’97 kansloos geweest? Nee, dat dan weer niet. Het verschil tussen kansen afmaken of verprutsen.

 

Eerder was via een verslag (https://www.leidenamateurvoetbal.nl/2014/zaterdag/1steklasse/halfbakken-voorschoten97-slikt-zware-nederlaag-tegen-arc/) al te lezen dat Voorschoten’97 zelf ook zat kansen kreeg. De eerste kon al na amper een minuut worden opgetekend. Daarna zouden er nog zeker zeven volgen, maar de groen-gelen konden ARC maar tweemaal laten aftrappen. De Racing Club daarentegen was wel scherp en Sander van der Niet moest zesmaal vissen.

Jim van der KrogtNa afloop was er ongeloof, teleurstelling en zorg in het Voorschotense kamp. Te beginnen bij de op ‘10’ spelende Jim van der Krogt (foto). ,,Het is weer hetzelfde liedje voor wat betreft het afmaken van de kansen. Dat was in de vorige drie duels niet anders. Okay, we maken er nu twee maar we gaven ze ook erg simpel weg. De eerste vier tegentreffers zijn in mijn ogen cadeautjes aan de tegenstander. Wel moet ik zeggen dat we nu voetballend gezien niet het niveau haalden van de voorgaande weken. Af en toe was het los zand en dat is een constatering naar het hele team toe.”

Trainer De Hoogt had vanzelfsprekend ook gezien dat de kansen werden gemist, maar ergerde zich nog meer aan andere feiten uit de tweestrijd. ,,Ik heb liever dat ze negen keer op de lat schieten en drie keer in de ballenvanger, maar ik heb meer moeite met dat aarzelen en weifelen. Dan doe je niks, juist in situaties dat je er moet staan. Verder vind ik dat ze elkaar voor rust in de steek hebben gelaten. Als er een bal werd afgeslagen was de tweede bal dikwijls voor ARC. Puur omdat enkele van mijn spelers niet dezelfde meters wilden maken. Dat is hel kwalijk en daar ben ik ook flink kwaad door geworden in de rust. Dat was denk ik wel zichtbaar in de tweede helft, hoewel het meer met opportunistisch spel was dan met goed voetbal. Toch geloofde ik nog wel in een goed resultaat, want voor de rust hebben we zelf ook zeker vier ‘bloedjes’ van kansen gehad. Voor hetzelfde geld is het gewoon 4-4 bij rust.”

Halverwege was het evenwel 1-4 en dus zat Voorschoten’97 zwaar in de penarie. Van der Krogt kreeg vlak na rust een grote kans, maar ook hij stuitte op de ondertussen ingevallen Tony van Ooij (Malco du Chatinier had een gebroken pink opgelopen in het eerste bedrijf, red.). ,,Ik kom niet vaak in scoringspositie. Ik ben meer een speler van de assist. Maar wie er ook staat, we missen allemaal kansen en dat moet echt heel veel beter. Niemand doet het bewust, maar op de een of andere manier blijft de improductiviteit ons achtervolgen. We raakten ook gefrustreerd en ik maakte me daar ook schuldig aan.”

Marcel de HoogtDe Hoogt (foto) was ‘not amused’ met zijn pupil. ,,In de rust heb ik hem duidelijk gemaakt dat ik zijn gedrag niet tolereer. Hij was nadrukkelijk zoek naar hun nummer tien en daar help je het team niet mee. Ik heb hem die boodschap meegegeven, want als je al in de problemen zit dan moet je geen persoonlijke vetes gaan uitvechten.”

Van der Krogt degradeerde eerder in zijn leven met de A1 van Quick Boys en nu staat hij dus met Voorschoten’97 op een onwaardige veertiende plaats. ,,Dat kan dus echt niet. We trainen keihard en goed en daar zit het probleem ook niet. Ik wanhoop uiteraard niet, maar het besef zal wel moeten komen dat er wat tandjes bij mogen. Zo gaat het niet goed. Nogmaals: het spel is gewoon goed geweest, vooral in de tweede, derde en vierde wedstrijd en daarin hebben we laten zien dat we gewoon een leuke ploeg hebben. We zullen moeten blijven knokken en we gaan er vanuit dat die goals wel gaan vallen.”

Ook De Hoogt  kijkt de wereld niet in met een zwarte bril, maar weet dat de punten wel snel moeten komen om niet het gehele seizoen achter de feiten aan te hoeven blijven lopen. ,,Belangrijk is dat we elkaar niet laten zakken en niet halfbakken en zonder venijn spelen. De nederlaag is groot, maar iedere aanwezige heeft kunnen zien dat we zelf de nodige kansen hebben gehad bij 0-0, 1-2 en 1-4. We zijn zeker niet weggespeeld, al doet de uitslag anders vermoeden.”