De oefenwedstrijden zitten er op en nu is het echte werk begonnen. Want ook bekerwedstrijden worden uiterst serieus genomen. Het eerste en enige thuisduel in het drieluik met Alphense Boys, RKAVV en Voorschoten ’97 werd met 2-0 succesvol afgerond al duurde het lang voordat de 1-0 op het scorebord kwam. In een redelijk gelijk opgaande wedstrijd die bij vlagen aardig was maar ook rommelige momenten kende, trok de equipe van trainer Hein van Heek uiteindelijk aan het langste eind.

In de openingsfase waren de Vogels tweemaal dicht bij een treffer maar doelman Menno de Jong bleek direct al bij de les. Aan de overzijde werden kort daarop de vuisten van doelman Peter Messemaker door Lars van der Plank beproefd maar deze bleken uiterst degelijk bij de harde inzet. Een en ander beloofde een leuk en open potje voetbal te worden. Doch er slopen aan beide zeiden wat slordigheidjes in al waren de gastheren enkele malen dicht bij de openingstreffer. Sammy Zandbergen vond van dichtbij De Jong op z’n weg en vergat in een aardige positie het leer te controleren. Ook zijn geplaatste vrije trap vond geen genade in de ogen van de degelijk acterende Alphense sluitpost. Het spel golfde op en neer en geen der beide teams kon een overwicht claimen. Al had Enrico Geus een riante mogelijkheid om zijn team aan de leiding te helpen doch de spits knalde voorlangs. Met de bekende brilstand brak tea-time aan. Andreas Stam haalde deze niet want hij moest al vroeg geblesseerd de strijd staken. Timo Schaap completeerde de elf.

De paal staat doelpunt in de weg
De paal staat doelpunt in de weg

In het tweede bedrijf viel er in de eerste tien minuten al meer te genieten dan voor de pauze. De thuisclub zette een tandje bij en de kooi van De Jong werd onder vuur genomen. Het aluminium schoot de doelman te hulp bij een keiharde inzet van Joey Zandbergen en de sluitpost zelf pareerde een kopbal van Mitchel Beijersbergen (na de thee in de ploeg gekomen voor Sammy Zandbergen). Op links werd Timo Schaap nu vaker gevonden en werden de beide vleugels beter benut. Het op dat moment aangename schouwspel ebde langzamerhand weg en de strijd werd voornamelijk op het middenveld gestreden al waren de bezoekers uit Alphen aan de Rijn ook enkele keren gevaarlijk voor het hok van Messemaker. Maar de defensie van de Katwijkers stond verder weinig kansen toe.

Het leek op een onbesliste 0-0 uit te draaien want Martin Onderwater verzuimde een panklare voorzet van Mitchel Beijersbergen binnen in plaats van over te knallen. Niels van Veen wist een stief kwartiertje voor tijd een voorzet van dezelfde Beijersbergen echter wel op waarde in te schatten. Vallend knikte hij het leer keihard binnen. De ban was hiermee eindelijk gebroken. Het was aan de Vogeldefensie om in de slotfase de magere voorsprong te koesteren al moesten zij wel enkele corners toestaan die echter geen vijandelijke inslag tengevolge hadden. Bij het scheiden van de markt stelde Timo Schaap definitief orde op zaken toen hij de knikker op een presenteerblaadje van Martin Onderwater kreeg aangereikt. Via doelman De Jong rolde het leer binnen en was de buit binnen.

Aanstaande dinsdagavond de tweede ronde uit bij RKAVV in Leidschendam. Aanvang 20.00 uur.

FC Rijnvogels: P.Messemaker, J.Zandbergen, K.Wijmer, O.Ouwehand, A. Stam (20. T.Schaap), S.v.d.Horst, H.v.Beelen, Y.Guyt, S.Zandbergen (46. M.Beijersbergen), (N.v.Veen), M.Onderwater.

Piet van Kampen