derby daysKatwijk- Zelfs de grootste pessimisten weten het nu zeker: volgend seizoen speelt FC Rijnvogels in de hoofdklasse. De Katwijkers wonnen gedecideerd met 5-2 van RCL, terwijl ‘concurrent’ Swift het loodje legde bij Zwaluwen’30.

Hoewel de ploeg van Hein van Heek officieel nog twee zeges nodig heeft, zijn alle twijfels of de eerste klasse kan worden verlaten in damp opgegaan. Reikhalzend wordt er uitgekeken naar met name de botsingen met Quick Boys en Katwijk, tegenstanders die zomaar eens op de rol kunnen komen te staan in het volgende seizoen. FC Rijnvogels was er al een aantal keren dichtbij in de voorbije jaren, maar telkens viel de deur op het laatste moment in het slot.

Dit seizoen grepen de mannen van de Kooltuin vanaf het begin de macht en geen enkele tegenstander bleek daar tegen opgewassen te zijn. Een tijdelijk ‘dipje’ werd rap in de kiem gesmoord en het is nu een kwestie van tijd dat de champagne rijkelijk kan gaan vloeien. Als alles meezit, kan 5 april 2014 voor FC Rijnvogels de geschiedenisboeken in gaan. Niemand die er om maalt op de club als het wat later wordt. Een feest zal er komen.

Voor RCL hangt de vlag er geheel en al anders bij. Dat ook al niet van vandaag of gisteren. Na de elfde nederlaag van het seizoen staan de Leiderdorpers op een p/d-plek. Een ontsnappingsclausule is nog geen kansloze missie, maar rechtstreekse degradatie is ook niet ondenkbaar. Afgaande op het onderlinge duel lijkt het een paar seconden voor twaalf, maar RCL zal niet heel lang stil staan bij een min of meer ingecalculeerde nederlaag.

Welgeteld één minuut werd de trotse koploper in verlegenheid gebracht. De thuisploeg was als een tornado van start gegaan en binnen vier minuten kreeg het drie opgelegde kansen. RCL sidderde en beefde, maar kwam met de schrik vrij omdat met name Mitchel Beijersbergen zijn vizier nog beter moest afstellen. De duimschroeven bleven echter aangedraaid en de aanvalsgolven richting Michael Verhoef hielden aan.

Tot ieders verbazing werd het toch 0-1. Nick Scheurwater profiteerde van een dwaling van doelman Peter Messemaker. De wereld stond op zijn kop, maar binnen vijf minuten stelde de als een kampioen spelende gastheer orde op zaken. Eerst vond de uitblinkende Thomas Dijk Martin Onderwater, daarna stelde Yuri Guijt Beijersbergen in staat zijn gram te halen en vervolgens scoorde Guijt zelf na prima voorbereidend werk van Andreas Stam en Dijk: 3-1.

RCL bleef daarna met de beste intenties spelen, maar waar de ploeg in de heenwedstrijd nog enigszins kon aanhaken, was het nu halverwege de eerste helft gedaan met serieus verzet. Na de onderbreking werd het Katwijkse gaspedaal wat minder ingedrukt, maar de score werd wel uitgebouwd via weer Guijt en Onderwater. Ozan Demirbas deed nog iets terug. In die tweede helft moest scheidsrechter Bas Annegarn nog worden vervangen vanwege een blessure. Een vervanger, Arie Guijt, was snel gevonden.

De beide trainers liepen na afloop over van realiteitszin. Van Heek: ,,Ik ben altijd voorzichtig geweest, want je bent er pas wanneer je niet meer in te halen bent. Maar nee, dit gaan we niet meer weggeven. Collega Ben Kottenhagen: ,,Hier viel niets te halen. We mogen ‘blij’ zijn dat de afstraffing niet groter is geworden. Wij moeten overduidelijk van andere clubs punten pakken.”

FC Rijnvogels- RCL 5-2. 19. Scheurwater 0-1, 19. Onderwater 1-1, 22. Beijersbergen 2-1, 24. Guijt 3-1, 58. Guijt 4-1, 74. Onderwater 5-1, 90. Demirbas 5-2. Scheidsrechter: Annegarn (Guijt). Toeschouwers: 450.

FC Rijnvogels: Messemaker, Zandbergen, Wijmer, Ouwehand (75. Schoneveld), Stam, Van der Horst (61. Van Wijk), Van den Breggen, Guijt, Beijersbergen, Onderwater (75. Van Beelen), Dijk.

RCL: Verhoef, Harteveld, Van Bemmel, Koot, Hillebrandt, Leugering (46. Koet), Wijsman (77. Oude Veldhuis), Van Westrienen, Permanand (10. Demirbas), Sinteur, Scheurwater.

Bron: LD/HK