voorbeschouwing167x60Op sportpark de Kooltuin staan alle seinen op groen voor een onvergetelijke voetbaljaargang. FC Rijnvogels viert binnenkort haar tienjarig jubileum en het vlaggenschip staat op de drempel van de hoofdklasse. Bij een zege op concurrent AVV Swift kunnen de koffers alvast gepakt worden. Als het aan assistent-trainer Huig Hoek ligt, is het nog te vroeg voor slingers en ballonnen. ,,We zullen ook nog met een andere concurrent, Zwaluwen ’30, moeten afrekenen.”

De verhuiswagen staat al klaar. Wie de ranglijst van klasse 1B bestudeert, kent geen twijfel. FC Rijnvogels verruilt deze zomer haar flatje voor een villa. Adieu eerste klasse, welkom hoofdklasse. Iets waar jarenlang over werd gefantaseerd begint nu werkelijkheid te worden. Eindelijk, de vereniging is er klaar voor. Met het aantrekken van hoofdtrainer Hein van Heek werd het ontbrekende puzzelstukje gevonden. De Leiderdorpse oefenmeester straalt rust uit, spreekt duidelijke taal en beschikt over de gave bij spelers de gevoelige snaar te raken. In diens eerste jaar werd nacompetitie gehaald en thans liggen ‘de Vogels’ op titelkoers. ,,We beschikken over een fitte selectie en pakken nauwelijks kaarten . Ik ben optimistisch gestemd al zie je wel dat het de laatste weken iets moeizamer gaat. Ik verwacht komend weekend een getergd FC Rijnvogels. Nu moeten we laten zien dat we de terechte lijstaanvoerder zijn”, stelt Hoek.

Een vertrouwd beeld dit seizoen: FC Rijnvogels heeft weer gescoord
Een vertrouwd beeld dit seizoen: FC Rijnvogels heeft weer gescoord

FC Rijnvogels en de eerste klasse. Binnenkort wordt het samenlevingscontract eenzijdig opgezegd. Een afscheid zonder tranen. Immers, na drie bijna-promoties is de titel het enige dat telt. De voorsprong op achtervolger Zwaluwen ’30 bedraagt weliswaar negen punten maar Hoek waakt voor een juichstemming. ,,Mijn vrouw had het me enkele weken al ingefluisterd. Na de winterstop komt er een moment dat de spanning in de benen slaat. Na de moeizame zege op BVCB werden we vervolgens op knullige wijze uitgeschakeld in de districtsbeker. Ontzettend jammer. Tel daarbij op dat spelers als Mitchel Beijersbergen en Yuri Guyt de laatste weken moeite hebben het net te vinden. De vorm is er even niet.”

Iedereen met een rood-wit hart kijkt uit naar Bevrijdingsdag. De supporters hebben ‘hun’ FC Rijnvogels al met potlood in het rijtje van toekomstige hoofdklasse-clubs gezet. Een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de vereniging is in de maak. Hoek was er als speler zelf bij toen KRV – de voorganger van FC Rijnvogels – promoveerde naar de eerste klasse. ,,De marge die we hebben opgebouwd de voorbije maanden is ongekend. Juist daarom mogen we dit nooit meer uit handen geven. In mijn kampioensjaar verloren we vijf keer maar pakten we wel de hoofdprijs. Ik zie dan ook weinig overeenkomsten met het verleden.
Met een schuin oog werd de voorbije weken gekeken naar de ontwikkelingen in de topklasse en hoofdklasse A. Huidig amateurlandskampioen staat op instorten en ook Noordwijk en Ter Leede wandelen op drijfzand. Quick Boys lijkt opnieuw veroordeeld tot de nacompetitie. Het is niet ondenkbaar dat volgend seizoen drie verenigingen uit de gemeente Katwijk in de hoofdklasse acteren. ,,Ook wij volgen wekelijks de uitslagen en als het zo doorgaat is de hoofdklasse volgens seizoen rijk aan derby’s. Ik zie de penningmeester al glimlachen. Maar eerst moeten we het maar zien te realiseren de komende weken.”

Het duel tussen AVV Swift en FC Rijnvogels begint om 14:30 uur. Via FM 106.8 (ether), 88.1 (kabel) of de link http://sport.rtvkatwijk.nl (klik op de homepage op Live Radio) kunt u een radioverslag horen van deze wedstrijd.