Afgaande op de krachtmeting tussen FC Rijnvogels en ARC mag voorzichtig worden gesteld dat het een leuk seizoen kan gaan worden voor de Katwijkers en Alphenaren. In de voorlaatste oefenpot voor het bekertoernooi en de competitie toonden de ploegen zich vooral fris en fruitig, waarbij de formatie van Hein van Heek na rust afstand nam (3-0).

Spitsuur in vijfmetergebied
Spitsuur in vijfmetergebied

ARC was heel dicht bij herintreding in de hoofdklasse, maar slaagde er net niet in om na twee stappen achteruit een stap voorwaarts te zetten. FC Rijnvogels daarentegen rekende eindelijk af met de eerste klasse en gaat zich onder meer meten met Katwijk en Quick Boys. ,,We mogen gaan meedoen in een klasse met de grote jongens en dat is voor deze club fantastisch. We hebben niets te verliezen”, deelde preses Niek Jan van Kesteren van de kampioen van het afgelopen seizoen zijn mening na het onderonsje met ARC. De bescheidenheid siert de voorzitter en ook een groot deel van de volgers van de fusieclub, maar het zou zo maar kunnen zijn dat FC Rijnvogels zich niet enkel gaat handhaven, zoals de doelstelling luidt, maar dat Van Heek en de zijnen voor menige verrassing gaan zorgen.

Het basiselftal bleef immers vrijwel in tact en dat voordeel werd de afgelopen zomer gekoppeld aan de komst van een handvol waardevolle spelers die zonder uitzondering de hoofdklasse aan moeten kunnen. Slechts Niels van Veen en Sammy Zandbergen kwamen tegen ARC als nieuwelingen in het strijdtoneel en de overige aanwinsten (Jeffrey Beukenholdt, Rob Zandbergen en Martijn Kuijt) volgen weldra of wat later nadat er is afgerekend met blessures. Voor nu lijkt het elftal er al goed voor te staan. Niet voor niets werd topklasser FC Lisse recent verslagen en met ARC werd afgerekend volgens de huidige hiërarchie zoals deze is ontstaan in de voorbije jaren. De Alphenaren speelden in 2012 nog in de topklasse, maar zijn ondertussen dus overvleugeld door de ambitieuze en voornamelijk op Katwijkse leest geschoeide Vogels.

Van Heek is nog druk aan het puzzelen met zijn formatie en de speelwijze voor het seizoen. ,,Ik kan niet ontkennen dat onze staf veel mogelijkheden heeft. Goed bezien is enkel Joey Zandbergen vrij zeker van een basisplaats, dit om het feit dat zijn positie als rechtsback als enige niet dubbel bezet is. De concurrentie is groot, maar deze groep kan daar mee om gaan. We zijn toe aan de op ons wachtende nieuwe uitdaging.”

Timo Schaap kan eenvoudig scoren
Timo Schaap kan eenvoudig scoren

Collega Frank Bloemheuvel zag dat zijn ploeg het na rust moest afleggen, maar kon ook grotendeels tevreden zijn met de verrichtingen van zijn team. Net als FC Rijnvogels had ARC de intentie om te gaan voor voetballende oplossingen, niet in de laatste plaats door een aantal jeugdige spelers die verder zijn gegroeid in de wederopbouw na twee opeenvolgende degradaties. ,,Al met al hebben wij vier keer alleen voor de keeper gestaan en het een ploeg die verder is en behoort te zijn lastig gemaakt. Op weg naar ons vakantieadres reed ik nog langs Veenendaal (DOVO dwarsboomde de roodzwarten in de finale van de nacompetitie, red.) en deed het nog wel pijn, maar we hebben vertrouwen in het komende seizoen.”

Na rust kwam FC Rijnvogels vlot op 2-0 via Timo Schaap en Mitchel Beijersbergen. Laatstgenoemde tekende ook voor het slotakkoord in een open wedstrijd met veel kansen en waarin muziek lijkt te zitten voor een hoopgevend seizoen voor beide ploegen.