Hoofdklasse B (zaterdag)- ,,De eerste helft was niet zo best”, had ook trainer Hein van Heek geconstateerd. ,,Maar in de tweede helft liep het weer goed.” Vorige week na het gelijkspel tegen Quick Boys was hij trots, nu met een 0-3 overwinning op Kloetinge tevreden.

Daar mocht de Leiderdorpse oefenmeester ook inderdaad best tevreden mee zijn, want als de fel en ambitieuze gastheren na een kwartier met 2-0 aan de leiding waren gegaan, zou het wellicht een hele andere wedstrijd zijn geworden. Deze kantelde echter snel na de hervatting toen binnen een kwartier de Vogels van Kloetinge waren weggevlogen.

Kloetinge claimt een strafschop
Kloetinge claimt een strafschop

Een behoorlijk aantal trouwe supporters had de reis naar het verre Zeeland gemaakt. Op het knusse sportpark Wesseloo zagen zij net als Van Heek dat de eerste helft niet het beste part was. De groen-witten speelden gedreven en kregen aanvankelijk de beste mogelijkheden. De snelle Mark Schuit werd in de diepte gelanceerd, maar vond doelman Peter Messemaker met een knappe voetreflex op zijn weg. De voet van de Katwijkse doelman zou later in het duel nog een aantal malen goud waard blijken te zijn. Kort na de eerste mogelijkheid voor de gastheren die de beginfase voor zich opeisten leek dan toch de openingstreffer te vallen. Nu was het Daan Esser – weggestuurd door de behendige Yves Nyemb – die een vrije doortocht kreeg. Hij schoof het leer net naast de verkeerde kant van de paal.

De schrik zat er toch wel in bij de Vogels die aanvankelijk onder het niveau van vorige week bleven. De Zeeuwen wonnen het op basis van inzet op punten. De Vogels verloren Orlando Ouwehand na een blessure. Hij werd goed vervangen door Peter de Best. De ook goed acterende Rob Zandbergen schoof door naar het hart van de defensie waarin Kevin Wijmer en Joey Zandbergen ook weer hun mannetje stonden.
Langzamerhand werd de balans gevonden. Pieter van den Breggen, Sander van der Horst en Yuri Guijt kregen iets meer grip op het hele gebeuren. De eerste goede mogelijkheid om doelman Jacco van der Schee te laten vissen was toen Niels van Veen na een vlot lopende aanval Mitchel Beijersbergen vond maar diens inzet scheerde rakelings naast.

Een opmaat om meer druk op de vijandelijke veste uit te oefenen. Voor de thee werd er echter niet gescoord mede omdat Messemaker met alweer een geweldige voetreflex zijn kooi schoon hield. Al met al van de zijde van de Vogels een matig eerste bedrijf.

Niels van Veen kan een treffer bij schrijven..
Niels van Veen kan een treffer bij schrijven..

Hoe anders zou het na de thee worden? Soms zit het mee, soms zit het tegen. Nu zat het mee. Binnen nog geen kwartier leek de strijd gestreden. Mitchel Beijersbergen geloofde in een lange bal en won het duel van doelman van der Schee waarna zijn tikje voor door Martin Onderwater simpel in de touwen kon worden geschoven. De geest was nu uit de fles. De treffer leek bevrijdend voor de -dit keer rood-zwarten – en het was wederom de strijdlustige Mitchel Beijersbergen die na goed doorzetten Niels van Veen vond en deze van dichtbij kon afronden, 0-2. De touwtjes werden in handen genomen. De Roofvogels (een term uit een grijs verleden, onlangs gebezigd door een cynische columnist van het Leidsch Dagblad) roken hun prooi. De prima leidende arbiter Prooi zag er terecht een strafschop in toen Niels van Veen ouderwets pootje werd gehaakt. Mitchel Beijersbergen, de man van de twee assists, laadde zijn kanon en haalde vanaf de kalkstip de trekker snoeihard over en liet Van der Schee kansloos, 0-3.

Vanaf dat moment – het was na een stief kwartiertje – speelden de Vogels een gewonnen wedstrijd. Achterin werd vrijwel niets meer weggegeven ondanks dat de thuisclub zich vooralsnog niet gewonnen gaf. Maar de voet van Messemaker had een rustiger tweede helft. De Vogels speelden de wedstrijd gecontroleerd uit en behaalden derhalve een fraaie 0-3 overwinning op een team dat het in voorgaande duels Katwijk en ASWH nog erg lastig wist te maken.

Het zag er halverwege niet naar uit, maar de Zeeuwen moesten toch drie keer de bal uit het net vissen..
Het zag er halverwege niet naar uit, maar de Zeeuwen moesten toch drie keer de bal uit het net vissen..

FC Rijnvogels: Peter Messemaker, Joey Zandbergen (67. Sammy Zandbergen), Kevin Wijmer, Orlando Ouwehand (36.Peter de Best), Rob Zandbergen, Pieter van den Breggen, Sander van der Horst, Yuri Guijt, Mitchel Beijersbergen, Niels van Veen, Martin Onderwater (68. Jeffrey Beukenholdt).

Beluister ook de podcast van Jaap Kloos met trainer Hein van Heek: