(Zaterdag, 1B)- GHC kende een goede start van het seizoen. Vervolgens werd de ploeg van Dennis Olman wat wisselvalliger, waarbij de Vlietbewoners toch flink afhankelijk lijken van de inzetbaarheid van een aantal bepalende spelers. Wel stond de Groene Hart Combinatie halverwege de competitie keurig in de top 5 van de ranglijst. Ondertussen wordt plaats zeven ingenomen na een tweede nederlaag in januari.

In de tweede wedstrijd na de winterstop moest er worden afgereisd naar Hoorn om het op te nemen tegen het hoog ingeschaalde Zwaluwen ’30. De thuiswedstrijd eerder dit seizoen eindigde nog in een 2-0 overwinning voor de Vlietbewoners, maar dit keer kwam de ploeg van Olman duidelijk tekort: 4-0.

De thuisploeg was vanaf de eerste minuut gebrand op een overwinning. Nadat GHC-aanvaller Koos de Haas een goede mogelijkheid onbenut had gelaten, was het de ploeg uit Hoorn die toesloeg. Het was Ricardo Pengel die een goede voorzet achter GHC-goalie Jeffrey Loozen wist te werken. Nog binnen het kwartier kwam de ploeg van Olman op een 2-0 achterstand. Dit keer was Nico Keijzer de gevierde man. De bezoekers kwamen na deze goal wel wat beter in de wedstrijd, maar hadden duidelijk moeite met het creëren van kansen. Na vijfenveertig minuten werd de kleedkamer dan ook opgezocht met een 2-0 achterstand.

Na rust kon GHC redelijk meekomen met de thuisploeg, maar veel verder dan twee pogingen van spits Jeffrey Rutten kwamen de Vlietbewoners niet. Zwaluwen ’30 bleef dus relatief eenvoudig overeind en in het laatste kwartier zorgden Serdar Öztürk en Niels Joren voor de 4-0 eindstand.

GHC-spits Rutten was reëel in zijn oordeel. ,,Deze nederlaag is gewoon terecht. De goals kwamen wat ongelukkig tot stand, maar zij hadden wel het betere van het spel. Ze spelen goed positiespel en hebben gewoon veel kwaliteit. In de thuiswedstrijd was dit mij ook al duidelijk en dit keer misten wij jammer genoeg een aantal belangrijke krachten. Zo waren Martijn van Leeuwen, Michael “opa” de Roode en Tim Gonlag niet van de partij. Zonder deze jongens zijn we toch wat verzwakt en dat is jammer. Zo hebben we in deze wedstrijd maar weinig kunnen creëren.”

Door deze nederlaag bezet GHC nu de laatste plaats in het linkerrijtje. Volgens Rutten speelt GHC naar de mogelijkheden. ,,Als ik kijk naar de ploeg die we hebben, denk ik dat we het tot nu toe goed doen. We hebben even in de top meegedraaid, maar ik denk dat de huidige positie wel bij ons past. Wel zit het allemaal heel dicht bij elkaar, dus het kan nog twee kanten op. We hopen op een plaats bij de eerste vijf, maar ik denk dat we tevreden kunnen zijn wanneer we tussen de vijfde en achtste plaats eindigen.”

In zijn eerste seizoen bij GHC heeft Rutten het naar zijn zin, maar over zijn eigen spel is hij niet altijd tevreden. ,,GHC is gewoon een leuke club. Daarnaast ben ik nog fit en ik heb tot nu toe alles gespeeld. Wel merk ik dat ik wat problemen heb met het spelen op kunstgras. Zo was het kunstgrasveld bij Zwaluwen wat hard en dan voel je het de volgende dag toch net even wat meer. Daarnaast blijf ik ook zelfkritisch. Zo speelde ik vroeger altijd een voldoende, maar nu heb ik ook wel eens een vijf ertussen zitten.”

Tot slot is Rutten nog niet al te veel bezig met het komende seizoen. ,,Ik heb het hier goed naar mijn zin, maar aan het einde van het seizoen zie ik wel wat ik doe. Wel heb ik zeker de intentie om nog een jaar of twee te blijven spelen, al zal dat misschien wel op een andere positie zijn. Ze zeggen namelijk wel eens dat je als laatste man honderd kunt worden”, besloot Rutten het gesprek.

Trainer Olman vond dat zijn ploeg hard had gewerkt, maar dat Zwaluwen in het zadel was geholpen. ,,Dat het lastig zou worden, was vooraf al duidelijk. We moesten nogal improviseren en hebben met deze jongens te weinig kunnen afdwingen. Daarbij helpt het niet dat je ze binnen een kwartier twee keer de helpende hand toesteekt. Daarna kregen wij het spel, maar we waren niet bij machte om de tanden te tonen. En vooral op hun rappe rechtsbuiten kregen we maar weinig vat.”

Olman blijft optimistisch ondanks de zevende nederlaag, maar plaatst wel een kanttekening. ,,We hebben eerder aangetoond te kunnen voetballen dus dat zijn we echt niet verleerd. Dat neemt niet weg dat er hier en daar wat alarmbellen moeten afgaan. Dit zijn geen incidenten meer en we moeten dus waakzaam zijn om niet verder af te glijden. Volgende week zijn Van Leeuwen en Gonlag weer terug. Dat is in elk geval wel prettig.”

Opstelling GHC: Loozen, Rietkerk, De Mesquita, Maaskant, Halvemaan, Van Voorthuijzen, Sloos, Lammers, De Haas, Rutten, Gangadin.