In een hectisch duel op Sportpark de Vliet schoot GHC zaterdagmiddag goed uit de startblokken van de derde periode. Na eerder in het seizoen met 0-2 van het veld te stappen in de uitwedstrijd, wisten de tricolores het thuisduel met Nootdorp eveneens in een overwinning om te zetten: 2-1. Dankzij de moeizame overwinning nestelt de ploeg van coach Dennis Olman zich steviger in veilige haven, en gloort er stille hoop op meer.

Met de gelouterde Jeffrey Rutten (36) in de spits, had Olman gekozen voor een ander systeem ten opzichte van het voorgaande duel tegen DSO (2-1 overwinning). De tactische keuze van de oefenmeester vereiste dat Marciano Gangadin op de bank moest beginnen. ,,Jeffrey Rutten moet vandaag als aanspeelpunt fungeren, hij is meer een échte spits ten opzichte van Marciano,” verklaarde Olman in aanloop naar de wedstrijd.

Het gestelde vertrouwen door Olman in de door de wol geverfde centrumspits betaalde zich al vroeg in de wedstrijd uit. Zoals in de hele wedstrijd toonde Rutten zich ook in de 17e minuut heer en meester in de lucht, waardoor hij na een vrije trap vanaf de middenlijn Martijn van Leeuwen in stelling bracht. ,,De angst sloeg er wel een beetje in toen de keeper wild op me af kwam vliegen,” vertelt de maker van het eerste doelpunt na afloop. ,,Maar ik kreeg ‘m er langs en dan begin je lekker.”

GHC_pasfoto_GHC_2013_weekhoutVoor de aanvallend ingestelde middenvelder Van Leeuwen (foto) betekende de openingstreffer zijn achtste goal van het seizoen en geldt daarmee als GHC’s clubtopscorer. ,,Het gaat eerlijkgezegd beter dan ik van te voren had verwacht,” weet de 28-jarige voetballer, die in de zomer overkwam van Lugdunum. ,,Eigenlijk heb ik de afgelopen twee jaar in de derde klasse stilgestaan in m’n ontwikkeling. Nu ben ik goed afgetraind en heb ik het prima naar m’n zin bij GHC.”

Dat Van Leeuwen zich heeft ontpopt tot productiefste speler binnen het elftal van Olman, tekent gelijktijdig het makke van de ploeg. Rutten voldoet aan de van hem verlangde taken, maar door wederom een doelpuntloos optreden, blijft zijn inbreng qua doelpunten steken op twee over het hele seizoen gezien. ,,Elk seizoen maak ik wel wat goals, dit jaar is dat wat minder,” concludeert Rutten, die met onder andere Quick Boys, Scheveningen en ADO Den Haag al de nodige clubs diende in het verleden. ,,Het is even aanpassen hier bij GHC. Ik ben gewend om in teams te spelen waar het hele team gestoeld was op drie á vier spelers. Dat is hier niet zo, bovendien creëren we ook weinig kansen, waardoor ik weinig in de positie ben om te scoren.”

pasfoto_GHC_2013_Elr15Evenals het eerste doelpunt van GHC, viel ook de tweede treffer vanuit een dode spelsituatie, en daarmee lijken de woorden van Rutten gegrondvest. Verreweg het grootste deel van de kansen die GHC kreeg, kwam voort uit standaardsituaties. In de 64e minuut viel een ingooi pardoes voor de voeten van Elroy Lammers (foto), de behendige buitenspeler aarzelde geen moment en kroonde zich met een doeltreffende uithaal tot matchwinner.

Kort daarvoor was Nootdorp verdiend op gelijke hoogte gekomen na een hachelijke situatie achterin bij GHC. Voetballend wisten de Leidenaren maar moeilijk onder de door Nootdorp na rust gecreëerde druk te ontsnappen, wat na bijna een uur spelen resulteerde in de gelijkmaker. De tegentreffer was deels te wijten aan doelman Jeffrey Loozen, die in eerste instantie uit zijn doel rende, maar vervolgens besloot zijn sprint te staken waardoor Nootdorp-spits Ricardo Siebring de bal eenvoudig langs de 24-jarige sluitpost kon schuiven. Tien minuten voor tijd compenseerde Loozen zijn weifelende uitkomen ruimschoots. Nootdorp leek op weg naar een nieuwe gelijkmaker, maar oog-in-oog met de in stelling gebrachte Nigel Abrams trok de GHC-goalie aan het langste eind en kan zijn team drie punten bijschrijven.

,,Eigenlijk laat je in de tweede helft na afstand te nemen, waardoor het lang spannend blijft,” blikt winnend coach Olman terug. ,,Onbegrijpelijk vind ik het, dat we op sommige momenten, zoals bij de goal, met veel te veel man voor de bal lopen. Dat is het grootste probleem dat GHC heeft, de veldbezetting bewaken.”

Zowel clubtopscorer Martijn van Leeuwen als de ervaren Jeffrey Rutten laten in hun betoog vastleggen enige hoop te hebben op het behalen van de derde periodetitel, die door de zege op Nootdorp prima begon. ,,Mits we een goede serie neerzetten, zie ik ons wel kans maken, het zou natuurlijk geweldig zijn,” laat Van Leeuwen optekenen.

Olman blijkt echter wars van uitgesproken dromen en bekijkt de zaken vooral van week tot week: ,,De derde periodetitel is niet reëel gezien onze smalle selectie. Het is vooral zaak om weg te blijven van de onderste vier plekken. Over een wedstrijd of vier moet je kijken waar je staat en dan zien we het wel.”

Opstelling GHC: Loozen; Van Voorthuizen, Maaskant, De Roode, Halvemaan; Sloos, Van Leeuwen, Schouls (70. Gangadin); De Haas (46. Rietkerk), Rutten, Lammers
Scheidsrechter: Richard van de Rest. Scoreverloop: 17.Martijn van Leeuwen 1-0, 57. Ricardo Siebring 1-1, 64. Elroy Lammers 2-1.