ts-ghcGHC speelt ook volgend seizoen in de eerste klasse. Op de voorlaatste speeldag werden drie punten bijgeschreven en dat was voldoende om het vege lijf te redden. De Leidenaren staan na de vijfentwintigste speeldag op de achtste plaats, maar in punten gelijk met Nootdorp en Alexandria’66.

De eerste twintig minuten van GHC – Alexandria ’66 gebeurde er helemaal niets noemenswaardigs. De eerste kans was voor de thuisploeg in de persoon van Jeffrey Rutten. Hij ging voor eigen succes en schoot naast. Uit de daarop volgende uitval van Alexandria was het wel raak. Op het randje van buitenspel lobde Chris Levers de bal over keeper Danny Mooyman: 0-1. Nog geen tien minuten later viel de gelijkmaker. Het geluk was hierbij aan de zijde van GHC: een vrije trap van Martijn van Leeuwen werd door het muurtje van richting veranderd en de keeper stond als versteend te kijken hoe de bal over de doellijn ging.

Vanaf dat moment werd GHC sterker en sterker. Goed voetballend werd een doelpunt gezocht. Alexandria hanteerde een wel heel simpel concept: een hoge, diepe bal moest de spitsen bereiken en die moesten maar zien wat met de bal te doen. ,,Zo speelden ze ons in de kaart,” vertelt een van de centrale mannen van GHC Tim Gonlag, ,,Wij hadden hun spitsen volledig in bedwang. We hebben achterin geloof ik geen kopduel verloren.”

De vlag kan andermaal uit bij de Groene Hart Combinatie
De vlag kan andermaal uit bij de Groene Hart Combinatie

Daar slaat de aanvoerder de spijker op zijn kop. GHC speelde met name achterin ijzersterk en Alexandria kwam er niet aan te pas. Dat het pas laat in de wedstrijd op een zeer verdiende voorsprong kwam had het aan zichzelf te wijten: er werden te veel kansen gemist en ook aan de goede eindpass ontbrak het te vaak. Gelukkig voor de Leidenaren stak de bezoekende ploeg een helpend handje toe. Tim Rietkerk gaf de bal laag voor die vervolgens glijdend door een Alexandria verdediger achter zijn eigen doelman werd gewerkt. De voorsprong was echter zeer verdiend.

Gonlag: ,,Zij speelden heel opportunistisch en rekenden eigenlijk alleen op het loopvermogen van hun spitsen. Zij hadden zelfs nog een kans op een periodetitel, maar dat zag ik niet terug in hun spel. Wij speelden gedisciplineerd en hadden echt de intentie te voetballen. Dat zag ik bij hen veel minder en we hebben ervan geprofiteerd, kortom, het was een meer dan verdiende overwinning. Die had wel hoger kunnen uitvallen trouwens.”

Trainer Dennis Olman met zijn visie: ,,Ik ben blij dat de druk eraf is. We hebben het onszelf nodeloos lastig gemaakt in deze competitie. Als ik zie wat we vandaag weer hebben op kunnen brengen dan had deze ploeg al lang en breed veilig kunnen zijn. Maar goed, wat staan we uiteindelijk achter op de nummer vier bijvoorbeeld? Volgende week kunnen we onze positie alsnog verbeteren en daar gaan we voor. We hadden ingezet op een plek rond de vijfde stek en dat kan nog steeds. Ik ben ervan overtuigd dat we die kansen al eerder hebben laten liggen om nu al op plek 4 of 5 te staan. Dat neemt niet weg dat ik door de bank genomen tevreden ben. Er staan gerenommeerde clubs onder ons die nog moeten vechten om erin te blijven. Zo is het ook weer.”

GHC is nu veilig en mag zelfs nog hopen op een vijfde of zesde positie in de eindklassering. Wie hen vandaag had zien spelen tegen het hoger geplaatste Alexandria vraagt zich af hoe het zover had kunnen komen dat het sein ‘veilig’ nu pas kon worden gegeven, zo veel beter was de ploeg van trainer Dennis Olman.

GHC – Alexandria ’66 2-1. Lever 0-1, Van Leeuwen 1-1, De Vries (e.d.) 2-1.

GHC: Mooyman, Halvemaan (89. Weekhout), Bueno de Mesquita, Gonlag, Maaskant, De Roode, Rietkerk (75. De Haas), Sloos, Rutten, Van Leeuwen, Lammers.

Alexandria ’66: Leynse, Monteiro, De Vries, Hoogendijk, Oulad, Ligeon, Watson (63. Mendeszoon), Lever, Mwamba, Van Engel (63. Fortes), Coppetiers.

Scheidsrechter: Van Dijk. Toeschouwers: 100

GHC 2013 demusquita

500 kilometer rijden voor een thuiswedstrijd

Man of the Match Max Bueno de Mesquita woont en werkt tegenwoordig in Brussel. ,,Ja,” zo steekt de GHC verdediger van wal, ,,Dat betekent dus dat ik de trainingen niet meer kan bijwonen en dat ik er ook niet elke thuiswedstrijd bij kan zijn. Als het nodig is door schorsingen of blessures, dan stap ik in de auto als het mogelijk is met mijn bezigheden in België. Heen en terug is dat ruim 500 kilometer; knap veel voor een thuiswedstrijd ja.” De Mesquita deed het niet voor niets zaterdag en kon terugkijken op een uitstekende pot. ,,Het ging lekker. Er wordt bij ons achterin perfect gecommuniceerd en als ik weer eens een wedstrijd kan meedoen pas ik naadloos in het systeem. We speelden vandaag gedisciplineerd en met een heel positieve instelling. We zijn nu veilig en in ben blij dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen.”