Blijft het bij één nederlaag voor FC Rijnvogels of komen er meer bananenschillen op het Katwijkse pad? Heeft een verplichte rustdag RCL en GHC goed gedaan en kan Voorschoten’97 de draad weer oppakken? En dan op zondag; geeft FC Boshuizen zich nog niet gewonnen en kan UVS een streekderby dit keer in winst omzetten? Blijft Voorschoten’97, de zondagtak, geloven in betere tijden? Allemaal vragen, vooralsnog zonder antwoorden. Maar wel een gebruikelijk rondje langs de velden.

Zaterdag 8 februari

BVCB-FC RIJNVOGELS

De huiskamervraag. Hoe hebben de Vogels de eerste nederlaag van het seizoen verwerkt? Dat deze er een keer aan zat te komen was onvermijdelijk. Het is een zeldzaam gebeuren als een team ongeslagen kampioen wordt. Kampioen. Het woord wordt door Jan en Alleman al wekenlang op de lippen genomen. Om dit zo gewenste streven te bereiken moet de realiteit in acht worden genomen. De Rijnvogelmotor hapert en is aan een APK beurt toe. Kijken of alles nog klopt om tegen BVCB, de ploeg van ex-prof Edwin Vurens, weer op normale toeren te draaien. Het is nodig. Was het immers niet het team uit Bergschenhoek dat afgelopen zaterdag de concurrent Swift in Amsterdam op een 0-0 gelijkspel hield? En zodoende de schade voor de Vogels ‘beperkt tot een 10 punten voorsprong’ bleef? Om maar weer eens een dooddoener uit de onderste la te halen: ‘Een gewaarschuwd man telt voor twee’. Niet terugdenken aan de thuiswedstrijd die simpel en overtuigend met 4-0 werd gewonnen. Gewoon laten zien dat de twee laatste wedstrijden waarin vijf punten werden gemorst een bedrijfsongeval waren. Op geduchte tegenstand kan worden gerekend op sportpark De Hoek. De thuisclub bevindt zich nog in de zogenaamde bibberzone, een plek die niet wordt geambieerd. Ambitie van de gastheren: weg uit de gevarenzone. Ambitie van de Vogels is eveneens duidelijk. Na twee slippertjes weer eens winnen om de weg naar het beoogde succes te vervolgen.

DSO-RCL

Afgelopen zaterdag had de Racing ongewild een snipperdag . De wedstrijd tegen Zwaluwen ’30 werd afgelast omdat het hoofdveld van De Bloemerd vanwege de vele regen niet ‘speelgerechtigd’ bleek. Komend weekend staat er weer een pittig nummertje op het programma en als het weer het toelaat zullen tegen DSO op Bentwoud in Zoetermeer alle registers moeten worden open getrokken. Het team heeft weliswaar een mogelijkheid met nog een inhaalwedstrijd tegoed om Alexandria ’66 en BVCB te achterhalen, maar dan zal eerst het lastige varkentje in Zoetermeer moeten worden gewassen. De thuisclub moest op eigen bodem slechts één keer het hoofd buigen tegen FC Rijnvogels. De statistieken wijzen dus uit dat het een flinke kluif zal worden voor Ben Kottenhagen en de zijnen. De heenwedstrijd leverde destijds een 1-0 overwinning voor RCL op, een uitslag waar nu ongezien graag voor getekend zou willen worden. Het zou een beetje broodnodige lucht verschaffen voor de rood-witten. Op vreemde boden won de Racing Club tot dusverre twee keer. In de tweede periode ontlopen DSO en RCL elkaar overigens nauwelijks iets.

VOORSCHOTEN ’97-ALEXANDRIA ‘66

De groen-gelen, die de laatste wedstrijden aardig op dreef waren, gingen afgelopen zaterdag met 2-0 kopje onder bij Haaglandia/Winston. In een wedstrijd waarin het zich nauwelijks kansen wist te scheppen. Om de doelstelling te halen – bij de eerste vijf of liever hoger eindigen en meedoen in de strijd om een periodetitel – zal het weinig steken meer mogen laten vallen. De tweede periode zit er niet meer in dus zal het op de laatste reeks moeten mikken. De eerste opponent die van de dadendrang van de equipe van Marcel de Hoogt het slachtoffer zal moeten worden is Alexandria ’66. Deze wedstrijd is evenwel nog wel meetellend voor de tweede periode. Vorig seizoen waren de Rotterdammers nog hoofdklasser en nu moet er worden gestreden om uit de gevarenzone te geraken. In de havenstad werd de eerste confrontatie met 4-2 verloren en dat roept uiteraard om revanche. Gaat de thuisclub, dat dit seizoen toch te wisselvallig acteert, de punten op Adegeest houden? Op papier lijken zij dit verplicht, maar de geschiedenis leert dat staartploegen zich als het onheil dreigt te naderen, nog wel eens flink kunnen roeren.

WV-HEDW-GHC

De 1-4 thuisnederlaag tegen de Amsterdammers zal vast nog niet in de vergetelheid zijn geraakt bij de mannen van Dennis Olman. De Leidenaren hadden lange tijd het beste van het spel en leken regelrecht af te stevenen op een vrij eenvoudige middag. Niets was minder waar uiteindelijk. Aan hem en hen de taak om aan de Radioweg in de hoofdstad weer eens voor vrolijke geluiden te zorgen. Het team van Martin Steenvoorden is echter onberekenbaar. Het haakte Swift met 2-0 pootje en dwongen de Rijnvogels een remise af. Hier staan enkele verrassende nederlagen tegenover zoals bijvoorbeeld tegen hekkensluiter Aalsmeer en een afdroogpartij door DSO (1-5). Het zegt alles over de wisselvalligheid van het team. Dus waarom zouden er voor de Groene Hart Combinatie geen kansen liggen? Kan Olman een representatief team op de mat brengen dat er heilig in gelooft dat er nog iets te halen valt? Desnoods met bloed, zweet en tranen. GHC heeft 2 punten meer dan de tegenstander en zal die marge graag willen behouden. Bij een nederlaag pakken zich zo zoetjes aan donkere wolken samen boven de Vliet.

Zondag 9 februari

DE ZOUAVEN-FC BOSHUIZEN

Geel-blauw mag gaan inhalen bij subtopper De Zouaven. In hoeverre heeft het 4-4 gelijke spel van afgelopen zondag tegen mogelijke titelkandidaat Quick een mentale opkikker gegeven? Vanuit een kansloos geachte 1-4 achterstand toch nog terug weten te komen. Kijk, dat betekent dus dat het met volle overgave wel degelijk kan. Niet alleen technische hoogstandjes, maar vooral inzet en met elkaar er voor gaan kunnen het beoogde resultaat opleveren. Is de dreigende degradatie nog te ontlopen? Het lijkt een schier onmogelijke opgave, maar de handdoek lijkt nog niet in de ring gegooid. Het is alleen jammer dat het met dat ene zwaar bevochten punt weinig opschoot omdat DOSKO won en RKAVV gelijk speelde. Maar goed, zo lang er leven is, is er hoop moet ook trainer Stefan Roodakkers in zijn achterhoofd hebben. Zal zijn team in het land van de groene-, witte- en rodekool de thuisclub een kooltje kunnen stoven?

SJC-UVS

Op voorhand een leuk affiche deze streekderby tussen runner-up SJC en UVS. De Sint Jeroens Club remiseerde afgelopen zondag tegen Alphense Boys na een 2-0 achterstand en UVS kreeg in eigen huis een kater te verwerken. Niet zozeer vanwege het spel waar trainer Paul van der Zwaan tevreden over was, maar de manier waarop VELO met anti-voetbal de punten stal. In Noordwijk mag worden verwacht dat er twee teams tegenover elkaar staan die wel willen voetballen. SJC zal ongetwijfeld de 3-2 nederlaag uit de eerste confrontatie willen recht zetten. De gastheren azen op een hoge klassering en hebben met een derde plaats nog perspectief. Ook een periodetitel ligt nog binnen handbereik. Gegevens die aanleiding zullen zijn dat ‘Jeroen’  voor eigen publiek er vol in zal gaan. De Leidenaren kennen echter geen druk van het moeten. Er is momenteel weinig voor om te spelen behalve natuurlijk de sportieve uitdaging om deze derby te winnen. Op de ranglijst zakten de kikkerpolderbewoners immers een flink stuk af. In deze wetenschap kan het dus frank en vrij het duel tegemoet zien en daarna zich gaan opmaken voor de derde periode die het seizoen wellicht nog kan redden. Het is tevens de confrontatie van Laurens Mouter, bijna afzwaaiend trainer bij de zwartwitten, met zijn oude werkgever.

CONCORDIA-VOORSCHOTEN ‘97

Mo Bougrine kon er weer eens een gelijkspel bijschrijven. Het vijfde van dit seizoen. Ver in de blessuretijd schoot Niels van den Berg vanaf elf meter het team alsnog naast VUC (2-2). Na een matig optreden werd er in ieder geval een puntje aan deze wedstrijd over gehouden. Het zette helaas weinig zoden aan de dijk ondanks dat GDA en RKDEO de boot ingingen en onder handbereik blijven. Groen-geel zag alleen Foreholte wat afstand nemen uit de gevarenzone. Zondag naar Concordia in Delft. Het team dat nog aardig in de race voor de titel ligt. Men zegt wel eens : ,,In Delft alles voor de helft”, maar dat zal voor de Voorschotenaren ongetwijfeld niet het uitgangspunt zijn. Alleen de volle bak telt in deze fase. Maar voorwaar geen simpele klus. Toch lonken er perspectieven want de thuisclub is bepaald op eigen bodem ook niet onoverwinnelijk en leed er twee nederlagen. Is Voorschoten ’97 in staat om hier een derde aan toe te voegen? Overigens werd het op Adegeest 1-2.