Nick Permanand resultaatNa twee inhaalweekenden mogen nu alle clubs weer de wei in. De beslissende maanden zijn aangebroken. Zet FC Rijnvogels een volgende stap naar de titel? Gaan Voorschoten’97 en GHC nog voor de periode of is lijfsbehoud de belangrijkste prioriteit? In elk geval wel voor RCL; de Leiderdorpers snakken naar punten. Dat geldt ook voor FC Boshuizen op zondag, maar de verzoening heeft eigenlijk al plaats gevonden met een terugkeer naar de eerste klasse. Of toch? Maakt UVS nog wat van het seizoen of wordt het de bekende grijze muis? En dan de zondagtak van Voorschoten’97. Er is vertrouwen, maar er zijn nog niet genoeg punten. Een rondje langs de velden derhalve..

Zaterdag 1 MAART

FORUM SPORT-VOORSCHOTEN ‘97

De mannen van Marcel de Hoogt die bij monde van de trainer zelf graag bij de eerste vijf en liever nog hoger willen eindigen, zullen dan toch een behoorlijke eindspurt moeten inzetten om deze doelstelling te halen. Ook een derde periode waaraan de teams blanco beginnen, biedt mogelijk nog perspectieven om ‘iets’ van het tot op heden min of meer verloren seizoen te maken. Aanstaande zaterdag in de streekderby tegen Forum Sport zal dan de eerste stap moeten worden gezet. Maar op sportpark ’t Loo in Voorburg bleek de vesting van de promovendus moeilijk te nemen. Alleen Swift oogstte er de volle buit tot dusverre. In de wetenschap dat groen-geel de eerste ontmoeting met 3-1 in haar voordeel wist te beslissen, zal het mogelijk het gat met de vier punten die het op de opponent achter staat, weten te verkleinen. Het is nodig ook want een ereklassering lijkt verder weg dan de positie waarin de Voorschotenaren nu verkeren. Oftewel, te dicht in de buurt van de bekende ‘bibberzone’. De huidige buitentemperaturen vormen geen enkele aanleiding tot bibberen. Misschien het resultaat na aanstaande zaterdag ook niet.

GHC-NOOTDORP

De stand op de ranglijst leert dat de Vlietbewoners slechts één puntje meer behaalden dan Nootdorp dat op bezoek komt. In de uitwedstrijd was de ploeg van Dennis Olman in goeden doen want het sleepte er drie punten weg (0-2). Maar Nootdorp is zich de laatste tijd weg aan het knokken uit de gevarenzone. Het is een stugge, hardwerkende tegenstander waar de tricolores op kunnen rekenen. Over het algemeen weet de Groene Hart Combinatie de punten in eigen huis te houden en capituleerden slechts twee keer (Voorschoten ’97 en WV-HEDW).
Een derde keer zal het team zich dit vast en zeker niet willen laten overkomen. Maar zoals gezegd, het team van trainer Bob Kootwijk die onlangs voor een jaar bijtekende, is een taaie kluif waarin de thuisclub zich in vast kan bijten. Een winstpartij betekent sowieso ontspannen meedraaien in de middenmoot. En als dat lukt dan kan GHC er wellicht nog wat meer uitpersen.

RCL-WV-HEDW

Wordt de stormbal langzamerhand al gehesen op De Bloemerd of is er nog volop vertrouwen om het vege lijf dit seizoen te kunnen redden? Afgelopen zaterdag ging de Racing kansloos ten onder tegen het sterke Zwaluwen ’30. Op zich geen schande natuurlijk. Zaterdag zijn de rood-witten gastheer van WV-HEDW. Geen hoogvlieger maar het team van trainer Martin Steenvoorden haalt nog wel eens rare (sportieve) fratsen uit. Zo wist het bijvoorbeeld koploper FC Rijnvogels twee keer een remise af te dwingen. Een remise waar Ben Kottenhagen en de zijnen weinig mee op zullen schieten want om uit de huidige, niet benijdenswaardige positie weg te kruipen, zijn de drie punten broodnodig. In de uitwedstrijd was de Racing op schot en liet de thuisclub in het Amsterdamse zand bijten. Een fraaie 1-4 destijds. Maar das war einmal. Het mag echter wel een indicatie zijn dat de gasten die er ook nog niet zo florissant voor staan, een te nemen hobbel is. Als de Racing maar niet struikelt……..

SWIFT-FC RIJNVOGELS

Zaterdag 1 maart. Een sleutelwedstrijd als de Vogels op het Olympiaplein in Amsterdam neerstrijken om tegen Swift aan te treden. Eén van de twee achtervolgers die het de rood-witten ongetwijfeld lastig zullen gaan maken. De gastheren zullen deze gelegenheid zeker aangrijpen en vechten voor hun laatste kans om het gat met de equipe van Hein van Heek kleiner te maken en de spanning in de competitie nog enigszins terug te brengen. Zij zullen ook de 3-1 nederlaag op de Kooltuin weg willen poetsen. Anderzijds hebben de Vogels nog in gedachten dat hier vorig jaar een cruciaal duel in de nacompetitie werd verloren. In een van Katwijkse zijde ondermaatse opvoering. Laten we er vanuit gaan dat dit niet voor herhaling vatbaar is en de mannen weten waar zij voor staan en zullen gaan. Volle winst betekent weer een stap verder in de goede richting die werd ingeslagen. Een gelijkspel zou inhouden dat Swift op gepaste afstand blijft maar Zwaluwen ’30 dat op het vinkentouw zit, zal dan wel eens stiekem dichterbij kunnen sluipen. Een wetenschap die in het achterhoofd moet worden gehouden, want ondanks de voorsprong is de koers nog lang niet gelopen. Dus is het weer vol gas geven, niet een helft maar gedurende de hele opvoering waarbij de steun van de supporters wederom niet zal ontbreken. Twee bussen richting de hoofdstad staan al op de planning.

ZONDAG 2 MAART

HOOFDKLASSE A

HOLLANDIA- FC BOSHUIZEN

Sinds de komst van trainer Stefan Roodakkers lijkt deze de FC een APK beurt te hebben gegeven. Op onderdelen werd er gesleuteld aan de hoofdklasser uit de Sleutelstad. De motor begint langzamerhand op toeren te komen. Helaas nog niet op volle toeren en naar alle waarschijnlijkheid ook te laat. Er wordt beter gevoetbald, intensiever getraind maar de dreigende degradatie lijkt niet meer te kunnen worden ontlopen. Wordt er al in berust aan de kade? Of is het team in staat om een van de laatste strohalmen te grijpen? Het bosje wordt steeds dunner. Is het ook niet al te sterk acterende Hollandia in Hoorn een ideale tegenstander om te tonen wat geel-blauw in huis heeft? Regelmatig weet de FC een voorsprong te nemen om deze alsnog uit handen te geven. Vaak in de slotfase. Een kwestie van kwetsbare mentale weerbaarheid waarmee afgerekend dient te worden. Afgelopen zondag tegen DOSKO was het niet anders. Krijgen de Leidenaren weer een vervelende rekening gepresenteerd zoals zo vaak dit seizoen? Slechts een miraculeuze eindsprint die dan zondag al ingezet zal moeten worden kan de FC behoeden om na een jaartje hoofdklasse weer af te dalen.

EERSTE KLASSE B

UVS-NIEUWERKERK

De blauw-witten kunnen zondag hun borst nat maken als titelkandidaat Nieuwerkerk de Kikkerpolder met een bezoek vereert. Hoe gastvrij zal de thuisclub hen onthalen of op een vooralsnog niet ingecalculeerde nederlaag trakteren? De mannen van scheidend trainer Paul van der Zwaan hebben eigenlijk niets te verliezen in dit duel. De 4-2 uitnederlaag weg poetsen zou op zich al een leuk resultaat zijn. Dus kan Uit Vriendschap Saam onbevangen aan het duel beginnen. Het seizoen lijkt geen perspectieven op een behoorlijke klassering meer te bieden maar wie weet als de geest vaardig wordt is er mogelijkerwijze in de derde periode nog iets om voor te gaan. De eerste hobbel lijkt in Nieuwerkerk direct al een zeer lastige om te nemen. Maar ‘You never can tell’ is een oud Engels gezegde. Oftewel: Je weet maar nooit. De geschiedenis leert dat er in het voorjaar vaak de meest onverwachte uitslagen op de scoreborden verschijnen. Waarom niet bij UVS-Nieuwerkerk? Het zou zo maar kunnen.

TWEEDE KLASSE C

VOORSCHOTEN ’97-EXCELSIOR ‘20

Dat de equipe van Mo Bougrine een moeilijk seizoen kent is allang geen nieuws meer. Het raakt langzamerhand verwikkeld in ‘een struggle for life’. Overleven om de tweede klasse niet in te moeten ruilen voor een echelon lager in het nieuwe seizoen. De punten worden duur. Punten die tegen het bezoekende Excelsior ’20 niet voor het oprapen liggen. De bezoekers uit Schiedam hebben een andere doelstelling en deze is om mee te blijven doen in de titelstrijd. Twee uiteenlopende belangen dus voor de opponenten die elkaar op Adegeest zullen gaan bestrijden. Is de 3-3 in de heenwedstrijd een houvastje voor de groen-gelen? Het betekent in ieder geval dat de beide teams destijds aan elkaar gewaagd waren. Maar dat was toen. Times are changing en voor de Schiedammers ging het nadien voortvarend daar waar de Voorschotenaren er maar niet in slaagden om zich wat meer lucht op de ranglijst te verschaffen. Het team heeft de punten zo hard nodig. Het moet zondag dus alweer vol aan de bak. In de laatste botsing, een inhaalduel, ging Voorschoten’97 onderuit tegen Schipluiden.