TS-FCBOSHUIZENFC Boshuizen wist zondagmiddag opnieuw niet de tendens van het lopende seizoen te doorbreken. Tegen DOSKO uit Bergen op Zoom incasseerde de formatie van coach Stefan Roodakkers wederom een onnodige nederlaag. Ondanks een 1-0 voorsprong bij rust, gingen de bezoekers met de zege aan de haal (1-2).

Voorafgaand aan de wedstrijd was Roodakkers optimistisch gestemd: ,,Donderdag hebben we goed getraind, ik hoop vandaag weer eens punten te pakken. Als we het niveau van vorige week tegen koploper HFC (3-1 verlies, red.) benaderen, maken we zeker een kans,” zo sprak de 44-jarige oefenmeester zijn verwachtingen uit over de wedstrijd.

De getergde thuisploeg vormde qua positiespel en balbezit de bovenliggende partij tijdens het grootste gedeelte van de wedstrijd. Halverwege de eerste helft bekroonde Gellano Fortes Lopes het veldoverwicht van de Leidenaren met een doelpunt. Op het moment dat de 19-jarige spits zich in een één-op-één situatie begaf, schoof hij de bal laag in de hoek achter DOSKO-doelman Jeffrey Vendrig.

Zoals wel vaker dit seizoen deed het makkelijk voetballende Boshuizen zich in het tweede deel van de wedstrijd te kort. Na bijna een uur spelen ontsnapte DOSKO-spits Marvin Bedaf aan zijn achtervolgers, om de bal vervolgens uit een bijna onmogelijke hoek achter Marco Vink te doen belanden. Vink, terug van weggeweest, moest tien minuten later toezien hoe Bedaf opnieuw toesloeg. Onomstreden was de winnende treffer allerminst. ,,Voordat hij wegdraaide en scoorde, maakte die spits hands. Doordat de scheids dat niet ziet verliezen we,” oordeelt de doelman na afloop.

Doelman Marco Vink op archieffoto, seizoen '13-'14
Doelman Marco Vink op archieffoto, seizoen ’13-’14
Vorige week in het treffen met lijstaanvoerder HFC ontbrak de naam van Vink nog op het wedstrijdformulier, terwijl een opgelopen schorsing al was opgeheven.. ,,Privé-omstandigheden,” zo verklaart de terneergeslagen Vink (27) naderhand in de catacomben. ,,Eerlijk gezegd had ik meer verwacht van mijn terugkeer. Ik hoorde dat de ploeg goed speelde vorige week, maar vandaag vond ik dat we strijdlust misten.” Stefan Roodakkers erkent dat zijn team niet het niveau haalde van vorige week: ,,Vandaag speelden we een stuk minder, maar creëerden we meer kansen. Zo kan het gaan.”

Onder aanvoering van stilist Levi Marengo als schakel tussen verdediging en aanval vertoonde Roodakkers’ team bij vlagen haar klasse, die het, anders dan de stand in de ranglijst doet vermoeden, wel degelijk bezit. Zes punten sprokkelde de Leidse fusieclub dit seizoen slechts bijeen. Met negen punten achterstand op nummer voorlaatst RKAVV en nog even zoveel wedstrijden te spelen lijkt lijfsbehoud niet reëel. Logischerwijs rijst de vraag wat de toekomstplannen zijn van de club bij een mogelijke degradatie naar de eerste klasse. ,,Ook in dat scenario sta ik volgend seizoen gewoon voor de groep. We zijn nu vooral bezig met iedere wedstrijd iets beter worden, en ik denk dat dat aardig lukt,” zegt Roodakkers.

,,Toen ik hier binnenstapte wist ik natuurlijk al dat het ontzettend lastig zou worden. Volgend jaar moeten we gaan bouwen aan een team in de eerste klasse. Ik wil doorgaan met jongens die drie keer per week willen trainen,” zo gaat de coach verder. ,,Sommige jongens, zoals Marengo, houden zich makkelijk staande in de top- of hoofdklasse. We zijn nog niet bezig met de invulling van de selectie voor het volgende seizoen, maar bij een eventuele inkrimping door vertrekkende spelers, richten wij onze peilen op talentvolle spelers uit de Leidse regio tussen de 20 en 25 jaar.”

Eén van de spelers waarop Boshuizen sowieso niet meer hoeft te rekenen in het geval van degradatie is Marco Vink. ,,Het is niet de intentie om door te gaan,” vertelt de doelman. ,,Ik heb nog nooit voor niks gevoetbald, er moet wat tegenover staan willen ze mij ergens nog zien keepen. Naast mijn eigen bedrijf is mijn vrije tijd me erg kostbaar. Voor de club hoop ik wel dat de groep bij elkaar blijft.”

Vink is blij met de trainerswisseling en verkondigt mede daardoor het lopende seizoen FC Boshuizen van dienst te zijn: ,,Als Roodakkers vanaf het begin van het seizoen hier trainer was geweest, hadden we sowieso veel meer punten gepakt. Het verschil tussen hem en Koswal (Mario, red.) is vooral dat Roodakkers veel meer een aanspreekpunt is en Koswal zich meer als ‘één van de jongens’ gedroeg. Daarnaast beloofde hij dingen, maar maakte die niet waar. Met Roodakkers vanaf het begin aan het roer hadden we er gewoon ingebleven,” besluit de keeper stellig.

Opstelling FC Boshuizen: Vink; Batta (75. Van der Leeuw), Fasanya (86. Vyent), De Rijp, Rojer; Kallah, Güngör, Marengo, Dompig; Fortes Lopes, El Ousrouei (81. Noslin)
Scoreverloop: ’23 1-0 Fortes Lopes, ’59 1-1 Bedaf, ’69 1-2 Bedaf. Scheidsrechter: Jurjen Kaper. Toeschouwers: 150.