Hoofdklasse B (zaterdag)- Daar staan ze dan. Katwijk op 1, Quick Boys op 2 en FC Rijnvogels op 3. Het is weliswaar pas het beeld na drie ontmoetingen, maar het mag duidelijk zijn dat er ingezet wordt op snode plannen dit seizoen in het Katwijkse. Van FC Rijnvogels wordt geen top drie klassering verwacht, maar de equipe van Hein van Heek is sterk begonnen, getuige de 4-0 zege op Spijkenisse van afgelopen weekend (zie eerder geplaatst verslag: https://www.leidenamateurvoetbal.nl/2014/zaterdag/1steklasse/fc-rijnvogels-mee-in-katwijkse-dans/).

 
Martin Onderwater speelde zaterdag weer in de basis en was van waarde door bij drie doelpunten betrokken te zijn. Niet heel lang geleden balde hij nog voor Oosterheem, maar ondertussen is hij niet meer weg te denken op De Kooltuin. De aanvaller: ,,Voorheen zat ik nooit zo lang bij een club, maar het zou zo maar kunnen dat ik hier wel langer blijf. Ik heb het ernstig naar mijn zin. Het is allemaal wel afhankelijk van mijn ‘houten knie’. Ik moet zeggen dat ik me nu erg fit voel en eigenlijk ben ik verbaasd dat ik zo weinig klachten heb de laatste tijd. Nu enkel wat spierpijn, maar daar kom ik wel overheen. En het is het waard, want we hebben een prima uitslag neergezet.”

 
Wat heet? FC Rijnvogels won eerder al van Smitshoek en stuurde nu de tweede hoofdklasser naar huis met een nederlaag. En een forse nog ook. Tussendoor werd verloren van Xerxes DZB. Het werd liefst 5-2, maar de Katwijkers werden alles behalve zoek gespeeld in Rotterdam.

Eeerste bij023

 
Onderwater: ,,We hebben de videobeelden teruggezien van Xerxes en eigenlijk speelden we helemaal niet slecht. Enkel leden we drie keer balverlies en dat werd even zo vaak afgestraft. Dat moet een goede les voor ons geweest zijn onder het mom ‘welkom in de Hoofdklasse’. Tegen Spijkenisse hebben we het goed gedaan. We scoorden op psychologisch belangrijke momenten (kort voor en na rust, red.) en daarmee moesten zij risico’s gaan nemen. Nee, ik was er nog niet van overtuigd dat we zouden winnen na de 2-0. Zij schakelden om naar 4-3-3- in plaats van 4-4-2. Maar na de 2-0 gingen wij steeds beter spelen en konden we verder weglopen. We speelden nu zelf met iets minder druk naar voren dan in de voorbije weken en dat pakte goed uit. Het is misschien nog niet supergoed, maar het kan ook geen toeval meer zijn na een fantastisch seizoen dat we er nu weer staan. Vorig seizoen deden we het eigenlijk beter in uitwedstrijden, maar nu lopen we al zes op zes op De Kooltuin. Dat maakt toch dat tegenstanders hierheen komen met het idee dat ze een lastige wedstrijd gaan spelen en dat gevoel willen we ze graag geven.”

 
Onderwater wil nog niet al teveel conclusie trekken na de voortvarende start. ,,We hebben veel kwaliteit aan boord, maar pas na een wedstrijd of vijf verder zien we wel waar we uitkomen en kunnen we meer zien hoe de onderlinge krachtsverhoudingen liggen. We willen ons zo snel mogelijk veilig spelen en daar zal niets aan veranderen.”

 
Zoals gezegd was Onderwater belangrijk bij de doelpunten. ,,Dat is altijd lekker. Het kan uiteraard altijd beter, maar ik speel ondertussen wel altijd degelijk. De ondergrens tik ik niet meer aan. Dat neemt niet weg dat ik elke week voor mijn plek moet knokken. De trainer heeft zat keus. Maar dat vind ik juist prima. Thomas Dijk zit er ook weer aan te komen en daar worden we sterker van. Als hij of iemand beter is dan ga ik gewoon op de bank of tribune zitten. En als ik mijn waarde kan hebben door ballen uit de sloot te halen dan doe ik dat. Ik denk in het teambelang. Daar schuilt ook een belangrijke kracht van dit elftal. Er heerst hier rust en dat is belangrijk voor spelers. Het bestuur is duidelijk, de staf is dat en dat alles maakt dat er een uitstekende sfeer heerst. Als je dan ook punten pakt dan ben je natuurlijk helemaal spekkoper.”

 
Volgende week gaat FC Rijnvogels op de thee bij ’s-Gravenzande en dan staat Quick Boys op het menu. ,,Naar Quick Boys kijkt iedereen uit, dat lijkt mij duidelijk. Maar geloof me, na Spijkenisse is het gesprek nu ’s-Gravenzande en zo hoort het ook. We doen het goed als we daar minimaal een punt ophalen. Meer punten in de pocket voordat we tegen Quick Boys spelen, des te prettiger kan je aan die pot beginnen. Voorlopig staat het wel leuk zo met alle Katwijkse ploegen bovenin. Alleen de volgorde mag van mij nog veranderen, haha.”