artikel image boshuizen(Zondag, hoofdklasse A)- FC Boshuizen bungelt vanaf de competitiestart aan het elastiek. Na de twaalfde seizoennederlaag, dit keer tegen koploper Kon.HFC (3-1), is de rek er nagenoeg uit en zal het lijntje vermoedelijk snel breken. Of wordt een vleugje hoop aangegrepen voor een inhaalrace van jewelste?

De ploeg van Stefan Roodakkers ging vorige week in het inhaalduel tegen De Zouaven hard onderuit (5-1). Zondagmiddag kon FC Boshuizen zich revancheren tegen de oudste club van Nederland. Op voorhand een lastig opgave tegen de Haarlemse lijsttrekker, zeker gezien de ijzersterke thuisbalans. Van de zeven thuiswedstrijden werd zesmaal de volle winst behaald en bovendien 26 keer het net gevonden.

Op de site van de Kon.HFC werd in de rubriek ‘voorbeschouwing’ gewaarschuwd dat FC Boshuizen zich niet zomaar naar een nederlaag laat spelen. De auteur kreeg enigszins gelijk. De bezoekers heersten vooral in de tweede helft, waarin de 1-0 opgelopen achterstand knap werd weggewerkt door Luciano Dompig die een steekpass van Levi Marengo hard binnenschoot (1-1).

De debuterende Boshuizen-doelman Ricardo Stouten – ‘de zoon van’ – hield in een fase na de 1-0 zijn ploeg met een aantal knappe reddingen overeind. De gastheren waren gevaarlijker dan de ploeg van Roodakkers, die tot aan de zestien goed voetbalde, maar het in de afwerking liet afweten.

Slechts éénmaal kreeg Boshuizen in de eerste 45 minuten een levensgrote kans. De snelle en handige Mehmet Güngör schoot te zacht en onzuiver, na een pijnlijk misverstand tussen de vleugelverdediger en de doelman. Na de snelle gelijkmaker in de 57e minuut waren het de Leidenaren die de wedstrijd domineerden. Een verrassing leek in de maak. Enkele thuissupporters vroegen zich af wie nou eigenlijk de koploper was. De woorden waren nog niet koud uit de mond of de Kon. HFC sloeg toe, geholpen door geblunder in de Leidse defensie.

Shamir de Rijp, die de strafschop veroorzaakte waaruit de 1-0 viel, was ook betrokken bij de 2-1. In balbezit besloot de sterke, boomlange centrale verdediger Elger Batta aan te spelen. De vleugelverdediger ging in de fout en zijn balverlies werd koelbloedig afgemaakt door de thuisclub. De na de winterstop aangesloten Amsterdammer was not amused over de kritiek van ploeggenoten over de in hun ogen verkeerde keuze. ,,Ik mag toch verwachten van hoofdklasse-spelers dat ze een bal kunnen aannemen. Bovendien coachte ik dat Batta moest doordraaien.”

De 3-1 in de slotfase was een van richting veranderde toevalstreffer, waaraan de prima keepende Stouten geen enkele blaam trof. Stouten kon terugzien op een sterke wedstrijd en hoopt stiekem op een vervolg. ,,Ik kreeg donderdag te horen dat ik onder de lat moest. Na mijn reddingen groeide ik in de wedstrijd. Voor het duel was ik bloednerveus.” Normaal speelt of keept hij in een vriendenteam bij Boshuizen.

Centrumverdediger De Rijp, die een jaartje trainde bij de Nordin Wooter Academy, kwam na de winterstop via Frans Stouten bij Boshuizen. ,,Ik zag het als een uitdaging om hier te gaan voetballen, zeker toen de bezem na de trainerswissel door de selectie is gehaald. De nederlaag was onverdiend. HFC was voetballend zeker niet beter. Het voetbal tot aan de zestien ging er goed, daarna was het over.”

Ook Roodakkers gooit de handdoek zeker nog niet in de ring. ,,Komende wedstrijden tegen de concurrenten zullen bepalend zijn voor lijfsbehoud. Daar mogen we geen punt verspelen en dan zien we wel verder.” Hij baalde van de nederlaag, maar zag tevens dat zijn ploeg toch stappen heeft gemaakt. ,,De organisatie stond goed, elke speler weet wat hij moet doen.” De Voorschotenaar is goed te spreken over de huidige spelersgroep. ,,Er wordt nu tweemaal in de week getraind en het plezier is weer terug.”

HFC- Boshuizen 3-1

22. Opoku (strafschop) 1-0, 58. Dompig 1-1, 64. Frederik 2-1, 83. Van den Ban 3-1. Scheidsrechter: Thijs. Toeschouwers: 250.
Opstelling FC Boshuizen: Stouten, Batta, Fasanya, De Rijp, Rojer, Kallah,Güngör, Dompig, Marengo, Fortes Lopes, El Ousrouei.