Hoofdklasse B (zaterdag)- FC Rijnvogels en RVVH waren aan elkaar gewaagd zaterdagmiddag j.l. en de uitslag (0-0) was dan ook te pruimen. De Katwijkers behielden een plek in het linkerrijtje, de zevende om precies te zijn, en met die stek heerst er momenteel tevredenheid op De Kooltuin.

RVVH BIJ001

Nederlagen tegen Ter Leede en Noordwijk brachten FC Rijnvogels een meer realistisch beeld ten aanzien van de ranglijst in de Hoofdklasse B, want een klassering in de top drie deed wat onwezenlijk aan na de openingsfase in de competitie . De promovendus dicht zichzelf een meer bescheiden rol toe, maar bewees tegen RVVH dat het vooralsnog mee kan met een ploeg met ogenschijnlijk meer potentie en hoger gestelde doelen.

Aan RVVH bewaart FC Rijnvogels slechte herinneringen. Ruim vijf jaar terug dwarsboomden de Ridderkerkers op het nippertje dat de Katwijkers al eerder toegang zouden krijgen tot de hoofdklasse. De huidige trainer, Giovanni Franken, was de destijds de kwelgeest geweest als speler.

RVVH BIJ005

Nu kon er dus revanche worden genomen en dat lukte gezien de uitslag ten dele. Veel belangrijker was echter of de ploeg van Hein van Heek de terechte nederlaag tegen streekgenoot Ter Leede en de geflatteerde verliespartij tegen Noordwijk enigszins kon wegpoetsen. ,,Dat is gelukt. Ik vind dat we het organisatorisch goed voor elkaar hadden, hoewel we zelf in aanvallend opzicht niet groots speelden. Maar dit is simpelweg een goed resultaat voor ons”, oordeelde de oefenmeester.

Aanvoerder Sander van der Horst, als eerste vastgelegd voor volgend seizoen, sloot zich aan bij de woorden van zijn trainer. ,,Soms moet je tevreden zijn met een punt. Vergeet niet dat wij spelen voor lijfsbehoud en zij voor de titel. Deze tegenstander is ook de enige die Katwijk heeft laten morsen, dus het zegt genoeg over de kracht van deze tegenstander.

RVVH BIJ011

Zeker die laatste bewering lijkt overdreven gesteld en voor zijn eigen ploeg is er vooralsnog geen reden voor de noodklok, maar Van der Horst zag het als een compliment dat de eigen aanhang het woord ‘schraal’ in de mond nam. Groots was het dit keer namelijk niet. De thuisploeg kon via de flanken geen vuist maken, spits Martin Onderwater werkte hard maar daden bleven uit en op het middenveld konden Pieter van Breggen en Yuri Guijt dit keer niet overtuigen.

In de eerste helft schrok Kevin Wijmer een keer van de geboden ruimte en kon een inzet van Van den Breggen net voor de doellijn worden verwerkt. Het Ridderkerkse aanvalsduo Benjamin Martha en Jordao Pattinama was minimaal zo gevaarlijk, maar aarzelden een paar keer de trekker over te halen tot genoegen van de gastheer.

RVVH BIJ026

Na de onderbreking moest Peter Messemaker enkele keren ingrijpen, wederom omdat de spitsen van de brigade van Franken ontsnapt waren aan de aandacht. Nadat Martha gewisseld werd, ebde de vrees voor een tegentreffer weg. Uiteindelijk kreeg Onderwater nog de grootste kans namens de thuisploeg. Van dichtbij schoot hij de bal evenwel naar de verder gelegen hangars van Soldaat van Oranje. Een Katwijkse treffer had misschien ook wel teveel van het goede geweest, want de uitvoering was daarvoor te matig geweest. Elk punt is echter welkom en dus heerste er meer tevredenheid dan chagrijn bij Van Heek en de zijnen.

Tenslotte Van Heek uitgebreider in de nastoot. ,,Al met al waren we wat slordig in de eindfase, maar in defensief opzicht deden we het goed. We gaven wel een paar kansen weg, waarbij die van Martha in de tweede helft de grootste is. Rob Zandbergen had nooit ingespeeld mogen worden op dat moment. Hij schoot tegen een tegenstander aan en die bal caramboleert zo naar Martha die vrij voor het doel staat. Dat was wel ruim in buitenspelpositie, maar de grensrechter gaf later aan dat hij het niet had kunnen zien door de zon. Gelukkig leverde dat geen goal op. Voor het overige hebben we niet heel veel weggegeven en waren we meer in balbezit.”

RVVH BIJ025

Rijnvogels speelde wel op het randje voor wat betreft de buitenspelval. Het ging telkens goed, maar het was een risico. ,,Daarover ben ik het eens, maar we speelden bewust zo. Hun nummer 6 zakte telkens uit en ze wilden onze middenvelders lokken. Daar stonken we niet in anders had er nog meer ruimte gekomen en dan ben je wel weg met die rappe jongens van hen voorin.”

Het punt werd dus omarmd en er was nog meer goed nieuws van het front. ,,Ja, want Martijn Kuijt en Thomas Dijk zijn op de weg terug van blessures en Joey Zandbergen is misschien over twee weken alweer inzetbaar. Het is duidelijk dat we hem missen met zijn diepgang. Rob (Zandbergen, red.) vult het goed in op zijn stek, maar heeft daar eigenlijk in het verleden niet veel gespeeld. Volgende week pakken we bewust even rust en dan gaan we proberen om ons gauw naar twintig punten te spelen halverwege het seizoen. Daarmee zouden we het volgens plan doen en zouden we tevreden kunnen zijn.”

RVVH BIJ002

FC Rijnvogels- RVVH 0-0. Scheidsrechter: Van Etten. Toeschouwers: 450.

FC Rijnvogels: Messemaker, R.Zandbergen, Ouwehand, Wijmer, Stam, Van den Breggen, Van der Horst, Guyt, Beijersbergen, Van Veen (85.Schaap), Onderwater (76.Beukenholdt).

Foto’s: met dank aan Piet van Kampen