Het is FC Rijnvogels niet gelukt om zich te plaatsen bij de laatste acht van de districtsbeker West 2. Zaterdagmiddag trok de amateurtak van Feyenoord met 2-1 aan het langste eind.

FC Rijnvogels is de te kloppen ploeg van dit seizoen in de 1ste klasse B. De vogels wisten lang niet wat verliezen was. Tot aan een paar weken geleden had de ploeg van Hein van Heek niet meer verloren sinds mei vorig jaar. Tegenstander toen was RCL. Maar wat gebeurde er de afgelopen weken? Na het gelijke spel tegen de Amsterdammers van WV-HEDW (1-1) werd er de week daarop verloren op eigen terrein van SV Nootdorp met 0-1. Even dus wat wolken dus aan de blauwe lucht boven de Kooltuin, maar de draad van het winnen werd tegen BVCB weer opgepakt.

Voor afgelopen zaterdag stond wederom een mooi affiche op de posters. Om bij de laatste acht te komen in het bekertoernooi, moest er worden gewonnen van SC Feyenoord om zodoende dichterbij deelname aan de grote KNVB-beker te komen. Een wedstrijd die echt ergens om gaat zou je zo zeggen.

Feyenoord-FCR 1_resultaatDe Rotterdammers, die vorig seizoen nog zondaghoofdklasser waren en dit jaar de overstap hebben gemaakt naar de zaterdagtak (4e klasse) mochten vooraf niet worden onderschat gezien het niveauverschil.
SC Feyenoord heeft tot nu toe al zijn 16 competitie wedstrijden gewonnen, met een schrikbarend doelsaldo van 92 voor en 12 tegen. Daarmee zijn de mannen van Varkenoord nog ongeslagen en dat kan slechts door een klein groepje amateurclubs in den lande (vv Dinteloord, vv Pelikaan en SC Voorland op zaterdag, red.) worden verkondigd.

Werk aan de winkel voor Hein van Heek en zijn mannen dus in de havenstad.. Van Heek, die vorige week nog aangaf met zijn sterkste elf te zullen gaan beginnen, nam de wedstrijd erg serieus. Eenmaal bij het lezen van de definitieve elf, stonden er toch een aantal veranderingen op papier. Aan de andere kant liett de trainer zo ook zien dat iedereen dicht bij elkaar zit bij de hoofdmacht.

Rijnvogels startte in de eerste 20 minuten sterk. Zo nam van den Breggen na een minuut of vijf een prima vrije trap op randje zestien die net het doel miste. Rijnvogels leek het aardig onder controle te hebben tegen de Rotterdammers. Eenmaal van de schrik bekomen begonnen de Feyenoorders meer te voetballen. Snel daarop viel dan ook de eerste goal van de goed spelende spits Jos Buitenhuis. Doelman Gert Jan Vlieland ging hierbij niet vrijuit. Na de 1-0 was het Hendrik van Beelen die nog wat kleine kansjes kreeg, maar dit was niet genoeg voor de gelijkmaker. De gasten leken te gaan rusten met een 1-0 achterstand. Maar niets was minder waar. Na rommelig verdedigen met een aarzelende Vlieland was het Davy van de Berg die fataal uithaalde vanaf zestien meter. Een prachtig doelpunt, maar een zware domper voor de Vogels.

Feyenoord-FCR 2_resultaatVan Heek heeft in de rust de juiste snaar weten te raken. Er stond weer een goed spelend Rijnvogels op de mat. Dominant spelen met goede acties. Dat bleek ook uit de snelle goal na rust van de goed spelende van Beelen. Bij dit doelpunt ging de Rotterdamse goalie niet vrijuit, maar dat neemt niets af van de scherpe reactie van de ex-speler van Nieuw-Zuid. Het is dan wachten op de gelijkmaker, die op dat moment terecht zou zijn. Mitchel Beijersbergen kreeg de uitgelezen kans om de 2-2 binnen te tikken. Na het uitspelen van de goalie schoot hij echter over.
Feyenoord had het zwaar, maar kwam er nog wel een paar keer gevaarlijk uit. Maar ook keeper Vlieland komt sterker terug in de 2e helft en heeft een paar zeer knappe reddingen in huis. Invallers Thomas Dijk en Martin Onderwater konden geen potten meer breken.
Zo eindigde het beker toernooi op Rotterdamse grond en blijven de amateurs van Feyenoord ongeslagen dit seizoen.

Feyenoord-FCR 3_resultaatHendrik van Beelen blikt terug:,, De wedstrijd tegen Feyenoord hebben wij zeker serieus genomen. We begonnen goed, maar kregen aan het einde van 1ste helft het deksel op onze neus. In de tweede helft kwamen we sterk terug en na de 2-1 zat de gelijkmaker er zeker nog in. Dit gebeurt dan helaas niet en verlies je misschien, achteraf bezien, toch onnodig.”

Moet FC Rijnvogels zich zorgen maken nu het wat moeizamer verloopt ?:,,Nee, daar ga ik niet vanuit. We hebben een sterke selectie, die het nu wedstrijd voor wedstrijd moet gaan bekijken.”

Hebben de fans dan al de echte Hendrik van Beelen gezien? ,, Helaas ben ik door diversen blessures nog niet op mijn oude niveau gekomen. Daarnaast doen de andere jongens het momenteel uitstekend en zal ik de laatste zijn die dan gaat morren. Ik kan wel zeggen dat ik nu echt blessurevrij ben en aan de deur klop.”

Wat doet Van Beelen dan aankomend seizoen? Is er al bijgetekend? ,, Nee ik heb nog niet bijgetekend, maar ik ben wel in gesprek. Eerst gaan we kijken wat het restant van dit seizoen teweeg brengt. Laat wel duidelijk zijn dat Rijnvogels mijn laatste kunstje is. Belangrijk voor nu is winnen bij Swift en ook Zwaluwen goed in de gaten houden. En ja daarna, wie weet nog een jaartje hoofdklasse.”

Volgende week even rust voor Rijnvogels, wat voor een aantal jongens zeer goed zal uitkomen. Daarna op 1 maart de topper, maar dan op Amsterdamse grond. Tegenstander de nr2 Swift. En voor wie dit niet weet. Swift is de ploeg die de Vogels vorig jaar de hak zette in de nacompetitie. Rijnvogels resteert nog één doel…

Opstelling FC Rijnvogels: G.J. Vlieland, B.Verdoes, K.Wijmer, O.Ouwehand, W.v.Wijk, P.v.d.Breggen, S.v.d.Horst, Y.Guijt (73. M.Onderwater), M.Beijersbergen, H.v.Beelen, T.Schaap (73. T.Dijk).

Remco Mentink