ts rijnvogels(Zaterdag, 1B)- Je ziet en leest het wel vaker: een wedstrijd met twee gezichten. Dit deed tegen DSO ook weer opgeld. Als de eindstand van 2-0 al voor de rust op het scorebord zou hebben geprijkt, zou dit geheel conform het spelbeeld zijn geweest.  Een prima acterend Vogelteam had de bezoekers in de greep, speelde opbouwend voetbal en benutte de vleugels.

FCR-DSO 18 jan 2014 deel 4 resultaatDe defensie oogde solide en gaf nauwelijks iets tot niets weg. Voetbal zoals een potentiële titelkandidaat behoort te spelen. De enige makke was dat de thuisclub verzuimde om de score na de 1-0 van Martin Onderwater verder uit te bouwen. En derhalve een lastige tweede helft tegemoet ging. Die openingstreffer was er trouwens een uit het boekje. Een fraaie crosspass van Sander van der Horst, een gave assist van Thomas Dijk en met de linker door Martin Onderwater (zie foto) in het kruis gekegeld. Doelman Sven Wolsheimer heeft het leer nooit binnen zien vliegen.

Centrale verdediger Kevin Wijmer: ,,Nadat wij een paar kansen hadden gehad in het begin van de tweede helft liep het anders. DSO werd plotseling sterker en die gasten gingen meer druk zetten. Wij kwamen niet meer aan opbouwend voetballen toe”, was de terechte analyse van de jonge verdediger. ,,Maar omdat zij veel de lange bal speelden kon Peter Messemaker er telkens op tijd bij zijn. Met het noemen van zijn doelman besefte hij ook dat deze met een fantastische save kort voor tijd de 1-0 voorsprong koesterde anders had mogelijk puntverlies zich aangediend. Maar toen Yuri Guijt een duel van de laatste DSO verdediger won en invaller Robbert van Delft de vrije ruimte instuurde, deze doelman Sven Wolsheimer omspeelde en beheerst binnenschoof, werd de 2-0 zege op de valreep veilig gesteld.

FCR-DSO 18 jan 2014 deel 3 resultaatTrainer Hein van Heek: ,,Na de rust hinkten we eigenlijk op twee gedachten: doordrukken of rustig aan verder gaan en de gasten laten komen. Dan krijg je meer ruimte om aan te vallen.” Maar die ‘gasten’ overleefden de twee eerste mogelijkheden voor de thuisclub en gooiden vervolgens alle schroom van zich af. Van een Rijnvogeloverwicht dat voor de thee zo nadrukkelijk was, was weinig meer herkenbaar. DSO was opgeveerd. Het geloofde er weer in omdat de gastheren in het eerste part geen afstand konden nemen toen Yuri Guijt pech had met een kopbal tegen de paal en Martin Onderwater (op de foto in verbeten pose) had in een één tegen één situatie de 2-0 voor het inschuiven. Doelman Sven Wolsheimer dacht er echter anders over en voorkwam de 2-0.

Met een magere maar verdiende 1-0 werd de thee genuttigd. In de zelfde vorm als in het eerste bedrijf spelend zou het een kwestie van tijd zijn, dat de gasten uit Zoetermeer de definitieve knock-out zou worden toegediend. Maar na twee mogelijkheden voor de thuisclub keerde het tij al snel. Het is dat Zeryouh el Houssian na de eerste echte aanval van DSO vrij voor een verlaten doel over mikte anders had de 1-1 zomaar een feit geweest. De Vogels kwamen met de schrik vrij. Ook toen Niels Schoonen – de andere schutter aan Zoetermeerse zijde – de attent reagerende Messemaker op zijn weg naar mogelijk succes vond.

Het duel werd meer spannend dan fraai en er werd op het scherpst van de snede gestreden. De-  voor de na een harde charge op Thomas Dijk geblesseerd uitgevallen vleugelaanvaller- ingevallen Timo Schaap schoof na een fraaie uitval voorlangs en de eveneens ingevallen Robbert van Delft (Martin Onderwater naar de kant) bediende Joey Zandbergen op maat. De mee opgekomen verdediger mikte een fractie te hoog en vergat hiermee de bevrijdende treffer aan te tekenen. Derhalve bleef het spannend tot de laatste minuut. De minuut waarin de verlossende treffer door Robbert van Delft werd binnen geschoven.

De ontlading was natuurlijk groot. Op basis van de hele wedstrijd was de zege ook verdiend te noemen na een duel – met zoals eerder vermeld – er één die met twee gezichten was. De lachende rood-witte gezichten spraken na afloop boekdelen.

Vanuit het Katwijkse kamp is tenslotte nog te vermelden dat de knie van Onderwater zorgen baart, omdat deze regelmatig blijft opspelen. Ander nieuws is dat talent Sven Boonstoppel volgend seizoen overkomt naar de Kooltuin. De jonge speler, op zijn zestiende al debuterend op ’t Duyfrak, is nu nog een belangrijke pion bij tweedeklasser Valken’68.

Opstelling FC Rijnvogels: P. Messemaker, J. Zandbergen, K.Wijmer. O. Ouwehand, A.Stam, P. v.d. Breggen, S.v.d. Horst, Y.Guijt, M.Beijersbergen, M. Onderwater (76. R.v.Delft), T.Dijk (66. T.Schaap).