Hoofdklasse B (zaterdag)- Hoe kan een wedstrijd net als het weer soms plotseling omslaan? Aan het weer lag het zeker niet op de Duinwetering in Noordwijk. Maar wel een omslag in het duel na een klein half uur toen stand-in rechtsachter Pieter Guyt -vervanger van de geblesseerde Joey Zandbergen- door arbiter Roelof Luinge werd weggezonden. Een vergijp in de zestien – hoe licht ook – moet volgens de voetbalwetten worden bestraft. Het had eventueel met geel afgekund maar Luinge, die later zeker niet de vriend van trainer Hein van Heek en de Vogelsupporters zou worden, was gedecideerd. Guyt eruit en de bal op de stip. Mohammed Faouzi schoot onberispelijk de 2-0 binnen waardoor de koers al in een vroeg stadium gelopen leek.

NO 1 PVDB

Een 0-2 stand zou gezien het spelbeeld van het eerste halfuur de waarheid meer recht hebben gedaan. De Katwijkers waren veel gevaarlijker dan de thuisclub. Doch een aantal riante mogelijkheden waren aan onder andere Niels van Veen en Martin Onderwater niet besteed. Laatstgenoemde kreeg de allerbeste, maar schoof hem langs de verkeerde kant van de staander. De Vogels speelden onbevangen en de gastheren stelden daar slechts een inzet van Faouzi tegenover die door doelman Peter Messemaker knap werd gepareerd. Collega Mustafa Amezrine had het aan de overzijde veel drukker. Met enig kunst-, vlieg,- en grabbelwerk hield hij zijn doel schoon. De meer dan handvol corners voor de bezoekers leverden vooralsnog niets op.

NO 6 MB

De oeroude voetbalwet deed ook nu weer opgeld. Zelf niet scoren dan doet je opponent het wel. Bij een van de weinige mogelijkheden was het Stefan Mertens die met een diagonaal schot Messemaker kansloos liet. Tegen de verhouding in. Dat telt niet, de treffer wel. Kort daarna het voornoemde voorval wat Pieter Guyt en de Vogels zou opbreken. Hard en hoog schoot Mohammed Faouzi de knikker vanaf elf meter binnen. Toen Nick Brouwer vervolgens de bal met een fraaie curve voor de derde keer in de Katwijkse touwen liet ploffen, was de pot in principe gespeeld. Nog voor de thee deed Niels van Veen met een rake kopbal nog iets terug. Het sprankje hoop in de Katwijkse harten hiermee levend houdend.

NO 17

Het zou niet voor het eerst zijn dat een tiental de mouwen opstropend het de tegenstander lastig kan maken. De Vogels streden ervoor maar hadden geen geluk. Een vrije trap van Onderwater werd ternauwernood door Amezrine over getikt, maar de doelman was kansloos bij een fraaie pegel van Yuri Guyt die op de kruising uiteen spatte. Een eventuele 3-2 had de spanning kunnen doen terugkeren zeker omdat Noordwijk ondanks de numerieke meerderheid tot op dat moment nog niet kon overtuigen. Dat kwam pas nadat Faouzi- na een vermeende overtreding op Orlando Ouwehand -door Luinge de vrije doortocht werd gegund, 4-1. Het was op het moment dat het Katwijkse ondertal definitief door de knieën ging en de gastheren frank en vrij combineerden. Dat het uiteindelijk een geflatteerde 5-1 nederlaag werd daar was de ongewilde hulp van Kevin Wijmer voor nodig. Met de borst duwde hij de bal te zacht op zijn doelman terug en Faouzi profiteerde. Al met al een geflatteerde maar niet onverdiende overwinning voor de Noordwijkers – waar zij uiteraard zeer gelukkig mee waren. Het geluk zat hen vandaag mee.

NO 21 OVER

FC Rijnvogels: Peter Messemaker, Pieter Guyt, Kevin Wijmer, Orlando Ouwehand, Rob Zandbergen, Pieter van den Breggen, Sander van der Horst, Yuri Guyt, Mitchel Beijersbergen  (46. Andreas Stam), Niels van Veen (77. Sammy Zandbergen), Martin Onderwater (70. Timo Schaap).