Hoofdklasse B (zaterdag)- FC Rijnvogels heeft de eerste kennismaking met de hoofdklasse met een brede glimlach en voldaan afgesloten. De Katwijkse nieuwkomer pakte de eerste drie punten door Smitshoek met 2-1 te verslaan.
Smitshoek bij013

Vooraf gaf trainer Hein van Heek aan dat Jeffrey Beukenholdt hooguit een kwartiertje zou kunnen spelen, mocht de nood aan de man komen. De van VELO overgekomen doelpuntenmaker was tijdens de voorbereidingsperiode niet inzetbaar geweest vanwege een blessure en had als uitzondering binnen de selectie nog geen speelminuten gemaakt. ,,Hij trainde eigenlijk pas afgelopen donderdag voor het eerst vol mee, maar maakte wel een zeer gretige indruk”, luidde het commentaar van de trainer.
Smitshoek bij023

Twaalf minuten voor tijd wilde Van Heek voorin wat gaan forceren en zo bracht hij Timo Schaap en Beukenholdt. De gedreven oefenmeester wilde winnen, zag kansen en kreeg uiteindelijk zijn gelijk. Bij het eerste balcontact schoof de spits de bal voorlangs ofwel kwam Schaap centimeters tekort om de bal binnen te lopen. Drie minuten na zijn invalbeurt prikte de aanwinst echter wel raak, waarna de thuisploeg de gelederen vervolgens op slot hield en er een vreugdedans uitbrak die deed denken aan de euforie die ontstond na het behalen van de titel bij Forum Sport vorig seizoen.
De maker van de 2-1 na afloop. ,,Hier droom je van natuurlijk. Eindelijk mocht ik wat bijdragen voor de ploeg en dan loopt het zo af. Laten we hopen dat dit het begin is van nog veel meer doelpunten, hoewel ik dat natuurlijk niet kan beloven. Voor nu is het in elk geval genieten geblazen en hebben ‘de Vogels’ een lekkere start.”

De drie punten werden terecht gekoesterd, maar FC Rijnvogels had ook het meeste recht op de overwinning. In het eerste kwartier oogde de gastheer fris, brutaal en speelde het met een leeuwenhart. ,,We wilden inderdaad uitstralen dat hier niets te halen viel en ik ben blij dat we daar uiteindelijk voor beloond zijn. Zeker ook op basis van de tweede helft”, sprak Van Heek dolgelukkig.

Toch namen de Barendrechters, die door Van Heek werden vergeleken qua achtergrond met zijn eigen ploeg, op voorsprong. De behendige Gilliomar Leona kreeg, overigens net even te vaak, de ruimte en zijn voorzet werd zelfverzekerd afgerond door Marwin Richard. Inderdaad, de imposante spits die bekend is van Capelle en later Barendrecht. Smitshoek, waar Van Heek op doelde, is grotendeels opgebouwd uit spelers uit de regio aldaar die afhaakten in de topklasse of het simpelweg niet naar hun zin hadden elders. Zoals bij de Katwijkers spelers terecht zijn gekomen van onder meer Quick Boys en Rijnsburgse Boys.
Smitshoek bij007

De 0-1 werkte niet verlammend bij het nieuwe gezicht in de hoofdklasse en al snel stond de gelijkmaker op het scorebord, hoewel daarbij wel de hulp nodig was van Gerben Achterberg, die zijn eigen doelman passeerde na een voorzet van Martin Onderwater. Even later kreeg Niels van Veen een grote kans en na rust had vooral Yuri Guijt mogen scoren. Peter Messemaker redde daarentegen ook nog bekwaam bij de stand van 1-1 na rust. De winnende treffer kwam er dus alsnog en daarmee gaven FC Rijnvogels en Beukenholdt direct maar even een visitekaartje af.

De eerste stap is dus gezet door de Katwijkse formatie en hoewel Van Heek erkende dat dit slechts één van de 26 potjes was, kan niet anders worden geconcludeerd dat FC Rijnvogels niets hoeft te vrezen als het gaat om de personele bezetting. Dit keer ontbrak Kevin Wijmer centraal achterin, hij raakte laatst geblesseerd tegen Voorschoten’97, maar hij is al op de weg terug. Rob Zandbergen, overgekomen van de Middelmors deed het echter prima op zijn plek en lijkt ook wel zeker als eerste keus. Orlando Ouwehand doet het al lange tijd meer dan naar behoren in het centrum en dus is er keus te over. Buitenspeler Thomas Dijk is nog geblesseerd en op Hendrik van Beelen hoefde nog geen beroep te worden gedaan. Opgeteld bij de spelers die invielen tegen Smitshoek is er dus genoeg reden om het seizoen met vertrouwen tegemoet te zien.
Smitshoek bij017

FC Rijnvogels- Smitshoek 2-1 (1-1). 15. Richard 0-1, 20. 1-1 Achterberg (eigen doelpunt), 81. Beukenholdt 2-1. Scheidsrechter: Van der Rest. Toeschouwers: 500.
FC Rijnvogels: Messemaker, J. Zandbergen, Ouwehand, R.Zandbergen, Stam, Van den Breggen, Van der Horst, Guyt (77.S. Zandbergen), Beijersbergen (77. Beukenholdt), Van Veen (74. Schaap), Onderwater.

Bron: LD/ HK
Foto’s: met dank aan Piet van Kampen
Begeleidende tekst bij foto’: 1 opkomst bij seizoensopening, 2 scrimmage voor het doel van Van den Wijngaart (ex-doelman Alphense Boys), 3 Niels van Veen baalt van gemiste kans op 2-1, 4 Jeffrey Beukenholdt de gevierde man op de Kooltuin