(Zaterdag, 1B)- Voorschoten’97 lijkt op stoom te zijn gekomen na een nogal wisselvallige eerste seizoenshelft. De formatie van Marcel de Hoogt en Ronald van Delft won afgelopen zaterdag in de streekderby met 2-1 van RCL. Door dit resultaat en enkele andere resultaten meldde de Adegeest-ploeg zich plotsklaps bij de eerste vijf van deze klasse. RCL zakte juist twee plaatsen en staat nu zelfs onder de streep, mede door overwinningen van Alexandria’66 en Nootdorp. Onze redactie sprake met twee spelers over de al met al niet bijster sprankelende derby.

Allereerst Wouter Pen, die sinds kort weer terug is bij zijn club nadat hij ruim vier maanden in Spanje verbleef. ,,Ik noem dit een terechte overwinning, omdat wij eigenlijk grotendeels het overwicht hebben gehad in deze pot. RCL speelde vooral de lange bal, maar kon weinig schade aanbrengen. Enkel duurde het heel lang voordat wij de 2-0 maakten en daardoor bleven zij er in geloven. Ik ben blij dat ik de tweede heb mogen maken, want zij scoorden alsnog in de laatste tellen van de wedstrijd. Het zou verschrikkelijk onnodig zijn geweest om twee punten te verspelen gezien het feit dat we nauwelijks in de problemen zijn geweest.”

Nick Wijsman van RCL had een iets andere lezing over de tweestrijd. ,,Het was zeker in het eerste halfuur niet goed, maar ik vond ons niet minder dan Voorschoten’97. Zij komen heel goedkoop aan de 1-0 omdat onze keeper (Michael Verhoef, red.) een foutje beging. Daarvoor hebben we vier momenten waarin we een 4 tegen 2-situatie niet goed uitspeelden en zo verspeel je je eigen kansen. Ook na rust heeft het er lang ingezeten om hier wat te halen. Ik moet alleen wel zeggen dat zij weinig weggaven. De 2-0 evenwel is ook een geluksmomentje voor de tegenstander dus al met al vond ik het wel meevallen met de mededeling dat zij beter waren.”

Pen: ,,Kasper en Frank (respectievelijk Michel en Guijt, red.) wonnen al hun duels en ik heb hun voorhoede niet gezien. Van wat ik heb begrepen heeft Voorschoten voor de winterstop ook vaak teveel kansen laten liggen. Dat was nu niet anders, maar nu bleven we aan de goede kant van de score.”

Wat had Pen overigens te zoeken in Spanje? ,,Ik heb de voorbereiding nog meegemaakt bij de club en ben vanaf september vertrokken naar Spanje, puur om de Spaanse taal te leren. Dit geheel los van mijn studie. Ik had mijn bachelor net niet gehaald en had nu zeeën van tijd. En hoewel ik voetbal heel leuk vind, was ik van mening dat ik mijn tijd nuttig wilde gaan besteden. Ik zat in Salamanca en aan het begin heb ik veel vriendschappen opgedaan en kon ik elke avond stappen. Daarna ben ik me op de taal gaan richten, het zomerseizoen zat er ondertussen op, en ik spreek nu redelijk Spaans. In de winterstop ben ik weer teruggekomen en heb ik weer wat oefenpotjes gespeeld en ritme opgedaan. Conditioneel had ik mijn zaakjes al aardig voor elkaar en zowel vorige week tegen GHC als nu tegen RCL heb ik een basisplaats gekregen. Vorige week heb ik een aandeel gehad met een assist en nu met een doelpunt dus dat is wel prettig.”

Kasper Michel had voor de pauze geprofiteerd van het genoemde slippertje van Verhoef en Pen zorgde kort voor tijd voor de 2-0. Jongeling Tommy Sinteur scoorde nog tegen in de extra tijd, maar daar bleef het bij voor wat betreft de Leiderdorpse koek. Hoewel Wijsman het pakken van minimaal een punt niet vreemd had gevonden, erkende de ex-speler van DSO dat er werk aan de winkel is. ,,Maandagavond hebben de spelers een gesprek met de trainer, ook met het oog op volgend seizoen. Daarin zal ik zeker wat zaken aankaarten. Ik merk bij mezelf af en toe wat frustraties, omdat we in veel situaties de bal wel heel makkelijk inleveren bij een tegenstander. Als je dan net zestig meter hebt moeten overbruggen, is dat erg vervelend. We mogen verder best wat stappen harder lopen. Dat begint al op een training. Ze zeggen niet voor niets dat je speelt zoals je traint. Ik zal er nu verder geen woorden aan vuil maken, maar als we deze situatie willen ombuigen zullen we moeten beginnen met een brok mentaliteit.”

Wijsman ziet ook dat zijn trainer niet al teveel mogelijkheden heeft om in te grijpen. ,,Met Rudy Kluts en Renaldo Nagtegeller waren we al meteen twee spelers kwijt vanwege blessures. Toen werd duidelijk dat Tim van Luxemburg voorlopig niet zou kunnen spelen. Van horen zeggen begreep ik dat hij snel weer mee kan doen, maar ik heb hem nog niet op een training gezien. Van de achttien man waren we er zo al drie kwijt en gedurende het seizoen komen daar natuurlijk altijd blessures en schorsingen bij. Dan wordt de spoeling wel heel dun. Nu misten we vaste waarden als Frank Hillebrandt, Johan Koot en Nick van Bemmel. Teveel van het goede, hoewel de vervangers het prima deden. Vooral Martin Boom uit het tweede stond zijn mannetje.”

Bij Voorschoten’97 begint de zon juist te schijnen en geven de drie zeges op rij (voor GHC en RCL werd in december van Aalsmeer gewonnen) zelfs uitzicht op de tweede periodetitel. ,,Er is vertrouwen bij de groep op het vervolg en ik kan niet anders zeggen dan dat ik weer in de armen ben gesloten. Ik spreek ook veel met die gasten af naast het voetbal. Het is goed terug te zijn. Ik hoop mijn bachelor en master af te ronden en lekker te kunnen blijven ballen bij deze club.”

Opstelling Voorschoten’97: Van der Niet, Verlaan, Guijt, Michel, Jouby, Stenvoorden, Van der Krogt, Gashi, Pen, Boukhidous, Constancia.

Opstelling RCL: Verhoef, Harteveld, Van Westrienen, Koet, Boom, Wijsman, Oude Veldhuis, Leugering, Scheurwater, Demirbas (Sinteur), Permanand.