Groot was het contrast na afloop van de streekderby tussen FC Rijnvogels en RCL. Bij de Katwijkers had iedereen een glimlach van oor tot oor. Niet enkel was er met groot machtsvertoon gewonnen van RCL (5-2, zie eerder geplaatst verslag), maar door het verlies van Swift maakt iedereen zich op voor champagne, roltongen, makrelen, strontkarren en een uitbundig feest. Bij alles en iedereen die het team van Ben Kottenhagen was nagereisd, was de zorg zichtbaar in het gelaat. De nederlaag daar was rekening mee gehouden, maar het was een zeldzaam kansloze middag geweest. En wat betekent dat voor de komende weken?

Mitchel Beijersbergen had al drie kansen gemist, maar nu was het raak..en dat wilde de topscorer weten ook
Mitchel Beijersbergen had al drie kansen gemist, maar nu was het raak..en dat wilde de topscorer weten ook

Pal na afloop van het eenzijdige treffen waren Rick Harteveld en Michael Verhoef als eerste buiten, nog in voetbalkledij, om even uit te blazen en van de schrik te bekomen. Niet zo zeer de nederlaag deed pijn, maar de manier waarop was wel zorgwekkend. Opgeteld bij het rijtje uitslagen die juist gehoord werden, kon de somberheid niet worden verdrongen.

Harteveld: ,,Vanaf het eerste fluitsignaal waren we kansloos. We komen in de eerste minuten heel goed weg, anders had het helemaal op een fiasco kunnen uitdraaien. Maar ze bleven komen en we kwamen er nauwelijks uit. Na de 0-1 van ons, die volkomen uit de lucht kwam vallen, mag je even hopen maar dat werd direct in de kiem gesmoord.”

Dit keer kan Michael Verhoef redding brengen, Thomas Dijk komt net te laat
Dit keer kan Michael Verhoef redding brengen, Thomas Dijk komt net te laat

Verhoef: ,,Wat heet. Ze maakten er drie in een tijdsbestek van vijf minuten en bij 3-1 weet je eigenlijk al dat het gedaan is. Rijnvogels speelde gewoonweg heel sterk en wij konden daar niet in mee. Geen schande, maar het doet wel zeer. Misschien moeten we hier maar snel een dikke streep onder zetten. Wij moeten ons richten op de komende weken. Daarin moet RCL punten gaan pakken.”

Ook de technische staf van RCL moest zich neerleggen bij de suprematie van de opponent. ,,Daar doen we niet moeilijk over. Het was zaak om geen kaarten te pakken en heel te blijven. Daarom hebben we Nick (Permanand, red.) al na tien minuten gewisseld. Zijn lies was niet in orde en in zo’n wedstrijd moet je geen risico’s nemen. We hebben verloren van de kampioen, zoveel is duidelijk”, draaide Kottenhagen en de zijnen er geenszins om heen.

Thomas Dijk van FC Rijnvogels had meer reden om te lachen. Hij was bij vier van de vijf goals betrokken als aangever. ,,Het liep lekker, maar dat werd ook tijd. Tegen GHC vorige week had ik er zeker drie moeten maken en als buitenspeler moet ik ook meer assists op mijn naam krijgen. Mijn rendement moet omhoog. Natuurlijk ben ik blij dat ik nu een grote bijdrage heb kunnen leveren.”

Ook Nick van Bemmel werd geen moment met rust gelaten door de gretige Vogels
Ook Nick van Bemmel werd geen moment met rust gelaten door de gretige Vogels

De linksbuiten kon zich voorstellen dat de neutrale toeschouwer genoten had van zijn ploeg. ,,We speelden met veel motivatie en met veel pressie. RCL had daar geen antwoord op. Na de verrassende 0-1 kon je die motivatie goed terugzien. We raakten niet van de wijs en prikten er binnen no-time drie in. Na rust hoorde ik van RCL-spelers dat ze liever niet hadden doorgespeeld na de blessure van de scheidsrechter. Ze vonden het wel welletjes, omdat er geen eer te behalen was. Dat is een compliment voor onze ploeg.”

Dijk werd een kwartier voor tijd gewisseld. Hein van Hek gunde zijn bank ook speelminuten. Op die bank kreeg Dijk het nieuws mee over Zwaluwen’30 en Swift en hun onderlinge duel. ,,Dit moet nu klaar zijn. Ik denk dat iedereen het nu wel zeker weet. Ja, ook de supporters die zo graag eens kampioen willen worden. Er heerst hier een beetje een complex van alle keren dat het mis liep met FC Rijnvogels. Daar gaan we nu een punt achter zetten. Persoonlijk hoop ik dat we thuis kampioen worden en dat we het zelf doen. Dat is leuker. We kijken niet naar de anderen. Gewoon twee keer winnen. Tja, en dan op naar de hoofdklasse. We hebben er veel zin in. Natuurlijk gun ik mijn oude club dat ze de topklasse halen via de nacompetitie. Als dat niet zo is, kijk ik uit naar de wedstrijden tegen Quick Boys. En wie weet tegen meer regionale clubs. De derby’s blijven toch het leukst.”

Een uitspraak die zeker te billijken was voor wat betreft de Katwijkers die tegen RCL op alle fronten beter waren. Aan de Eerste Mientlaan is het nu dus een kwestie van tijd alvorens de polonaise kan worden ingezet. Bij RCL kan die er ook nog komen, maar dan om reden van lijfsbehoud. Voorlopig is er echter nog geen reden voor uitbundigheid en blijft er nog genoeg werk aan de winkel voor de Leiderdorpers.