ts-rclDe eerste horde is genomen in de strijd tegen degradatie. RCL struikelde niet. De formatie van Ben Kottenhagen versloeg op De Bloemerd WV-HEDW uit Amsterdam met het kleinst mogelijke verschil (1-0). Lange tijd hielden beide ploegen elkaar in evenwicht, maar Tommy Sinteur brak twintig minuten voor tijd de ban. Met dat doelpunt bezorgde hij de gastheren de belangrijke drie punten. Eerder liet hij zich al tegen GHC tot matchwinnaar kronen.

RCL GHC mrt 2013 5,,Met wat geluk pakken we deze zege’’, stelde RCL-aanvaller Nick Scheurwater (op archieffoto tegen GHC). ,,Want die keeper ging behoorlijk in de fout. Maar het was wel een heel belangrijk doelpunt. We wisten van tevoren dat deze wedstrijd cruciaal was. We moesten winnen, anders zou het voor ons heel lastig worden om in de eerste klasse te blijven. Nu doen we weer volop mee. We staan weer lekker dichtbij de concurrentie. Dat geeft ons meer houvast.”

Met de speelwijze die het vorig seizoen vaak hanteerde, waren de Leiderdorpers – met Michael Verhoef weer onder de lat na zijn disciplinaire schorsing – over de hele wedstrijd de betere partij. Niettemin bleef het openingsdoelpunt lang uit. ,,Wie het eerste zou scoren, zou de wedstrijd ook winnen’’, verwachtte Scheurwater in de tweede helft. ,,Beide teams creëerden zelf gewoon te weinig kansen. Dan is het lastig om terug te komen als je eenmaal op achterstand staat.”

Kottenhagen had het team dus in vergelijking met vorige week tegen Zwaluwen ’30 wat omgegooid. In plaats van zich in te graven, besloot de trainer om vol op de aanval te spelen en één op één te staan. ,,Dat ligt ons beter tegen dit soort tegenstanders’’, aldus Scheurwater. ,,Gelukkig heeft deze speelwijze ook het gewenste resultaat gebracht. Ik vond de eerste helft van onze kant goed. Na rust had ik wel het gevoel dat de tegenstander meer initiatief had. Ook omdat wij wat terug zakten.”

Het was uiteindelijk toch een behoorlijke opluchting dat de Racing Club de drie punten pakte. Er is en slag gewonnen, maar de oorlog duurt voort. De volgende horde is Nootdorp uit. Scheurwater hoopt dat er nu een reeks aan overwinningen volgt. ,,Het programma is prima te doen. Een aantal concurrenten zijn de komende maand onze tegenstander. We moeten het nu laten zien en ik denk dat het ook wel moet lukken. Alleen als je tegen die ploegen verliest, dan kan je het wel vergeten. Ik zie ons namelijk niet winnen van Swift of FC Rijnvogels. In feite kan je vanaf nu zelfs de derde periode binnenhalen. Frank Bloemheuvel (oud-trainer van RCL, red.) zei altijd dat de derde periode de RCL-periode is.’’

Scheurwater hoopt bovendien dat de sfeer binnen het team vanaf nu weer wat beter wordt. ,,Als je zoveel verliest, ontstaan er natuurlijk irritaties onderling. De mindere sfeer is inherent aan de slechte prestaties. Maar na deze overwinning was iedereen weer een stuk vrolijker. Veel spelers bleven ook nog lang op de club na de wedstrijd. Dus dat geeft wel wat aan. Het moraal is weer een stukje opgekrikt. We moeten echter niet denken dat we er al zijn. Dat bewustzijn is er ook.”

Verder werd afgelopen week bekend dat Ozan Demirbas, momenteel geschorst wegens zijn rode kaart tegen Zwaluwen ’30, na afloop van dit seizoen de overstap maakt naar GHC. Het was een verrassing voor Scheurwater. ,,Het is niet anders. Maar het is zijn goed recht. Ik denk dat hij moeilijk kan aarden in onze selectie. Ozan (Demirbas, red.) is echt een aardige gast, maar het spelsysteem van RCL past niet echt bij hem. Hij is echt een voetballende spits. Thom Wijnalda paste bijvoorbeeld beter in dit speelsysteem. Misschien komt Thom volgend seizoen wel weer terug, omdat hij bij Noordwijk weinig aan spelen toekomt. Bij zijn vertrek heeft hij gezegd dat RCL altijd een speciaal plekje in zijn hart heeft. Maar dat is wel afhankelijk of wij erin blijven of gaan degraderen.’’

Opstelling RCL: Verhoef, Harteveld, Koot, Van Bemmel, Hillebrandt, Van Westrienen, Scheurwater, Leugering, Sinteur (74. Koet), Oude Veldhuis, Permanand.