donderdag, april 25, 2024

UVS de kansen, AFC’34 de goals

-

ts-uvsDe Kikkerpolder lag er mooi bij op deze 18e mei. Op een zonovergoten en bij vlagen snikheet complex trad UVS in het eerste deel van het tweeluik met het Alkmaarse AFC’34 aan. Een wedstrijd waarbij het vooral voor de Alkmaarse equipe van belang was om een goed resultaat te halen, aangezien het verhaal van UVS bekend is. Helaas kon de Leidse formatie de eer niet goed verdedigen en zo geen overwinning uit het vuur slepen. AFC’34 bleek met 1-2 te sterk.

De omstandigheden speelden een belangrijke rol vandaag. Want het was, zoals al eerder vermeld, erg warm op de Kikkerpolder. Zomerse omstandigheden, met temperaturen hoger dan 20 graden en weinig wind. Geen ideaal voetbalweer. De hitte eiste dan ook uiteindelijk zijn tol. ,, We hadden moeite met de omstandigheden, de warmte. In de eerste twintig minuten was het goed, maar daarna raakten we de grip wat kwijt. De tweede helft start je ook nog goed, kom je op 1-0 (doelpunt Bart-Jan Neuteboom na goede voorzet Constancia), maar op een gegeven moment in de tweede helft waren we fysiek klaar. In die fases konden we niet meer compact blijven, omdat we het niet meer konden belopen waardoor er grote ruimtes ontstonden’’, zo vertelde de trainer van UVS, Paul van der Zwaan na afloop.

Paul van der Zwaan voelde zich bestolen, maar gelooft nog in goede afloop

Van die ruimtes wist AFC’34 niet optimaal te profiteren. Veelal onder leiding van rechtsbuiten Eelke de Graaf, een van de betere spelers van het veld, sneden de Alkmaarders door de Leidse defensie. Maar net zo vaak stuitten zij op de ‘’muur van UVS’’, in de vorm van doelman Niels van den Burg. De 22-jarige doelverdediger was met een aantal goede reddingen belangrijk voor zijn ploeg. Zo stopte hij in de eerste helft een penalty, na een niet slimme overtreding van Jesper Neuteboom, waarmee hij zijn elftal voor een achterstand behoedde. ,,Het ging wel redelijk inderdaad.’’ Ondanks de nederlaag weet Van den Burg er nog een glimlachje uit te persen. ,,In de eerste helft krijg je al een pingel tegen, gelukkig pakte ik die. Maar in de tweede helft krijg je eerst die vrije trap vanaf de zijkant, die langs iedereen in het doel rolt. Dit was nadat de ingooi voorafgaand aan die vrije trap eigenlijk niet voor de tegenstander was’’, zo is de mening van Van den Burg. Een mening die zijn trainer deelt. ,, De grensrechter maakte een verkeerde keuze. Die ingooi had voor ons moeten zijn. Het is een schande dat hij dat niet zag’’, foetert van der Zwaan.

Het tweede doelpunt voor de Alkmaarse formatie kwam ook uit een standaardsituatie, een penalty in dit geval. ,, Jesper kreeg de bal ongelukkig tegen zijn hand, waarna we opnieuw een strafschop tegen kregen, zo zegt van den Burg.’’ Een strafschop die ditmaal wel benut werd. Waar van den Burg bij de eerste penalty nog redding kon brengen op de inzet van Emre Aykan, daar kon hij bij de inzet van Jim Hulleman de bal uit het net vissen. ,, Het is klote, maar we hebben het aan onszelf te danken. Ik hoop dat we het nog mooi gaan afsluiten, want hier voetbal je het hele jaar voor. Dit is de kers op de taart’’, sluit de doelman af.

Aankomende donderdag zal de return in Alkmaar plaatsvinden. Dan zullen de mannen van Paul van der Zwaan proberen de 1-2 achterstand om te buigen, om op die manier een mooi slot aan het seizoen en het zondagvoetbal te geven. Volgens de trainer zou dat ook moeten lukken. ,, We kunnen met twee of drie-nul van deze ploeg winnen. Zij zijn toch de mindere ploeg. Vandaag was het niet terecht, wij hadden de betere kansen, zoals vlak voor tijd met Maikey Parami en Mats van der Poel.’’

Vooral de kans van invaller van der Poel zal nog wel even op het netvlies blijven hangen. Het was dé mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen. In de 83e minuut werd de aanvaller door collega-invaller Ronald Mink vrij voor de keeper gezet. Maar oog in oog met doelman Hoogland, schoot de rossige aanvaller de bal te zwak in waardoor de stand van 1-2 bleef staan.

Zo zal UVS aanstaande donderdag dus nog aan de bak moeten, willen zij hun nacompetitieavontuur in leven houden. Anders is vandaag de laatste competitieve wedstrijd, waarin het écht ergens om ging, op de Kikkerpolder gespeeld.

UVS- AFC’34 1-2

46. 1-0 B. Neuteboom
56. 1-1 Hulleman
62. 1-2 Hulleman