UVS Elftalfoto 2013 2014UVS wist op de laatste speeldag van de reguliere competitie een plek in de nacompetitie te bemachtigen. Daarin werd de ploeg van trainer Paul van der Zwaan aan AFC ’34 uit Alkmaar gekoppeld. Het eerste duel vond afgelopen zondag op de Kikkerpolder plaats. Beide ploegen maakten er een boeiende wedstrijd van, waarbij de Leidenaren zich na een 1-0 voorsprong alsnog gewonnen moesten geven (1-2).

Om de finale van de nacompetitie te bereiken, moest er in Alkmaar dus worden gewonnen. De blauw-witten hoopten hun laatste thuiswedstrijd nog niet te hebben gespeeld, maar gingen voor de tweede keer in vijf dagen nipt ten onder: 2-1. Door deze nederlaag is er nu echt een einde gekomen aan honderd jaar prestatievoetbal op zondag bij Uit Vriendschap Saam.

Middenvelder Bart van der Weijden sprak van een jammerlijke nederlaag: ,,We wisten dat we vandaag moesten winnen en zijn eigenlijk vanaf het begin alles of niets gaan spelen. Hierbij probeerden we vanuit een 3-4-3 formatie veel druk naar voren te zetten en dat lukte vrij goed. We hadden het middenveld stevig in handen en de openingstreffer van Mats van der Poel was dikverdiend. Jochie Sebrechts ging vervolgens alleen op de keeper af voor 0-2, maar helaas miste hij deze opgelegde mogelijkheid. Wel vond ik ons echt goed spelen in deze eerste helft. Ik denk dan ook dat dit één van de beste helften van het seizoen was.”

Alles leek dus koek en ei voor de Leidenaren, maar net zoals in de heenwedstrijd kantelde de wedstrijd binnen een kort tijdsbestek. Toch wilde Van der Weijden zijn ploeg complimenteren: ,,Binnen vijf minuten komen we door twee onoplettendheden op achterstand, maar we hebben vervolgens nog alles gegeven. We hadden het ook kunnen laten lopen, maar zijn blijven vechten als leeuwen. Wel is het natuurlijk heel zonde en eigenlijk was het verloop van de wedstrijd een beetje hetzelfde als de thuiswedstrijd. Ondanks het feit dat er nu een einde is gekomen aan ons avontuur, kijk ik toch met een goed gevoel terug.”

Van der Weijden beseft dat het nu echt voorbij is en keek nog eens terug op zijn periode bij UVS: ,,Ik houd een goed gevoel over aan het afgelopen seizoen. We hebben toch de nacompetitie bereikt en mooie dingen laten zien. We hadden met zijn allen hetzelfde doel en hebben tot en met de laatste seconde gestreden. Acht seizoenen heb ik hier gespeeld en ik heb het altijd naar mijn zin gehad. In deze periode waren er de nodige hoogtepunten, zoals promotie met UVS A1 en de bekerfinale. Vervolgens promoveerde ik ook met het eerste elftal naar de 1e klasse en dat was mooi om mee te maken. Ik vertrek met een dubbel gevoel, want dit is toch een beetje je thuis geworden. Daarentegen sta ik wel achter mijn keuze voor GHC, waar veel vrienden van mij rond lopen.”

Voor UVS zijn vanaf nu dus alle pijlen gericht op het zaterdagvoetbal. Onlangs werd er promotie afgedwongen naar de 3e klasse, waarin de Leidse club veel derby’s zal gaan spelen. De blauw-witten zijn ambitieus ingesteld en menig Leidenaar zal benieuwd zijn naar de nabije toekomst. Kan UVS op termijn weer een prominente rol gaan vertolken op zaterdag, zoals dat ook heel lang het geval is geweest op zondag? De toekomst zal duidelijkheid verschaffen.

De laatste opstelling: Van den Burg, Berdai (Scheurwater), Westdorp, Van Vliet, Menken (Derouich), Van der Weijden, Mink, Van der Poel, Parami, Sebrechts, Constancia.