Na drie prima optredens en de volle buit stak Zwaluwen’30 als eerste tegenstander een stok tussen de spaken van Valken’68. De ploeg van Andries Wendt verloor op eigen veld tamelijk kansloos met 1-4 en moest de koppositie afstaan aan Sportlust’46.

Rivelino Grauwde was een blok aan het been, ook aan die van Valken'68-speler Jeroen Haasnoot
Rivelino Grauwde was een blok aan het been, ook aan die van Valken’68-speler Jeroen Haasnoot

Hoewel men op ’t Duyfrak het trotse gevoel als leider graag nog even had vastgehouden, maalde niemand serieus om het feit dat de hoofdmacht van de troon verstoten is. De vliegende start als nieuwkomer was weliswaar om van te genieten, maar Valken’68 wordt nu eenmaal niet gezien als serieuze gegadigde voor de kopgroep in 1B.

Voor negen punten uit vier wedstrijden zou alles wat geel met rood is vooraf hebben getekend en vooralsnog heeft Valken’68 drie punten meer, om de situatie te schetsen, dan de drie andere regioclubs bij elkaar. Tegen Zwaluwen’30 viel er evenwel weinig eer te behalen. Dit niet in de laatste plaats omdat teveel spelers bij de thuisploeg hun niveau niet haalden en de opponent, dat wel stroef was gestart, aantoonde over meer kwaliteit te beschikken.

Een eerste blijk daarvan werd na ruim tien minuten al zichtbaar. Ivo Rottiné, een oude bekende van onder meer Katwijk en Rijnsburgse Boys, zette Rivelino Grauwde weg en de snelle aanvaller prikte op fraaie wijze de 0-1 binnen. Niet veel later was hij zelfs dicht bij zijn tweede treffer, andermaal na balverlies van de ronduit slordige gastheer.

Doelman Erwin van der Nagel heeft het nakijken..
Doelman Erwin van der Nagel heeft het nakijken..

Zwaluwen’30 dicteerde het spel en de vrije man werd dikwijls eenvoudig gevonden, waarbij de mannen van Wendt dit keer schril bleven afsteken. Grauwde bleef een plaag en mocht zich beklagen over het gegeven dat hem een keer de vrije doortocht werd ontnomen door de grensrechter en dat een kopbal maar net naast verdween.

Het bleek evenwel uitstel van executie, want Nout Barentsen bracht de marge op twee doelpunten met een schot van buiten de zestien, waarbij nu Grauwde de aangever was. Daar stonden amper offensieve speldenprikken tegenover, laat staan grotere kansen voor de Valken om wat terug te kunnen doen.
In de tweede helft zocht Valken amechtig naar de aansluiting, maar de gasten bleven gevaarlijker. Toch werd het 1-2 na een nu wel op maat aangesneden voorzet van Lars van Bommel, die door Rens van Klaveren kon worden binnen getikt.

Tot wankelen bracht het de ploeg uit Hoorn niet en even later deelde invaller Ricardo Pengel de genadeklap uit, waarna Grauwde nog eenmaal van zich liet spreken nadat hij zich kinderlijk eenvoudig had ontdaan van Lex Heemskerk. De 1-4 gaf de verhoudingen juist weer en dus was de eerste uitglijder geboren.

Mark Kabelaar duelleert met Silvanus Owusu
Mark Kabelaar duelleert met Silvanus Owusu

Wendt had eerder de euforie al getemperd na drie gewonnen wedstrijden en bleef ook nu realistisch. ,,Teveel spelers konden niet brengen wat ze doorgaans wel op de mat kunnen leggen en daar profiteert een tegenstander als deze ten volle van. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik rekening had gehouden met een nederlaag. Voorlopig blijft onze start uitstekend en moeten we gewoon wekelijks flink aan de bak om de punten te pakken. Het zat er nu simpelweg niet in.”

Valken’68- Zwaluwen’30 1-4 (0-2). 12. Grauwde 0-1, 34.Barentsen 0-2, 72. Van Klaveren 1-2, 80. Pengel 1-3, 85. Grauwde 1-4. Scheidsrechter: Korsius. Toeschouwers: 200.
Valken’68: Van der Nagel, Heemskerk, Paauw (46. Van Duijn), A.Haasnoot, J.Haasnoot, Schaap (78. Disseldorp), Boonstoppel (64. Van der Toorn), De Ridder, Van Bommel, Van Klaveren, Kabelaar.

Bron: LD/HK
Foto’s: met dank aan Gerrit van der Nagel