Hij werd door Doekle Terpstra ‘de ongekroonde Koning van de Polder’ genoemd. ,,Hij kent Jan en Alleman, maar blijft zelf altijd op de achtergrond.” Een uitspraak van Agnes Jongerius over Niek Jan van Kesteren die de voorzittershamer ter zijde heeft gelegd bij een voetbalclub, maar nog wel directeur is van de VNO-NCW en landelijk aanzien heeft.

Zijn missie is volbracht. Fusieclub FC Rijnvogels- opgebouwd uit MVKV en KRV- staat op de kaart. En hoe. De Katwijkers spelen in de hoofdklasse, de club is bijna uit zijn voegen gegroeid en het sportcomplex aan de Mientlaan spreekt tot de verbeelding.

Terwijl de maand oktober zich bijna laat vervangen door november spreekt onze redactie op een ontspannen manier met de man die van grote waarde was voor FC Rijnvogels, maar dat ook zal blijven. Enkel in een andere hoedanigheid. Hij neemt plaats in de businessclub en met al zijn kennis en contacten zal de club daar niet minder van worden. Amper binnen wordt de koffie geserveerd in zijn prachtige onderkomen in Katwijk. Tijd voor een flashback en een blik op de toekomst.

Vanaf wanneer kwam voetbal in het leven van Niek Jan van Kesteren?

,,Dat was al heel vroeg. Vanaf mijn achtste werd ik er mee geconfronteerd en ik ben nu 62. Thuis groeide ik er mee op. Mijn vader is 47 jaar voorzitter van KRV geweest. In het voetbal heb ik alle stadia doorlopen. Ik was speler, jeugdtrainer, jeugdleider en noem alles maar op. Ik woonde haast bij het toenmalige KRV. Voetbal heeft me nooit meer los kunnen maken.”

In 1999 degradeerde KRV weer naar de tweede klasse. Dat was van korte duur, want in 2000 werd alweer onder leiding van Mart de Groot het kampioenschap behaald. In Honselersdijk werd op de laatste dag de titel binnengehaald. Andre de Best en Martin Oudshoorn scoorden in een elftal waarin Kees van Duyn, Hans Rovers en Fabian Schouten een belangrijke rol speelden. Er volgden onvergetelijke taferelen waaronder een huldiging door de fans op het gemeentehuis en een rondrit door het dorp.

Een zwarte rand bij dit geheel was dat in februari van 2000 voorzitter Kees van Kesteren vrij plotseling overleed. Zijn begrafenis was een massale gebeurtenis. Hij werd in mei van 2000 opgevolgd door Niek Jan van Kesteren. De club begon aan een nieuwe organisatorische fase.

,,Er is sindsdien heel veel veranderd. Ik stond achter de fusie met MVKV en het was broodnodig om het sportpark aan te passen. In mei 2004 zag FC Rijnvogels het levenslicht. Er kwam een nieuwe kantine en kleedkamers. Later kwam er kunstgras en zijn we gaan werken aan de boarding. Het was een open vlakte en we wilden er graag een warm nest van maken. Tegelijkertijd wilden we ook bouwen aan sportieve vooruitgang, maar dan wel voor de lange termijn. Eerst heeft Arie van Duijn aan het roer gestaan en vervolgens kwam Arie Lagendijk. We misten de hoofdklasse op een haar na. Vervolgens is het niet allemaal vlekkeloos verlopen. Spelers van buitenaf (lees: Den Haag, Rotterdam en Amsterdam) hadden genoeg kwaliteit, maar het bleek niet altijd een team te zijn. De gewenste stappen hebben we niet kunnen maken en dus moest het roer om. Dat wilden we bewerkstelligen met spelers uit de regio. Die formule past beter bij deze club en vanaf 2012 hebben we de weg omhoog weer kunnen vinden. We hebben eigenlijk mazzel gehad dat het niet goed ging met Voorschoten’97. Hein van Heek wilde wel wat anders en het is een schot in de roos geweest om hem aan te stellen als trainer. Ook heeft het wat spelers opgeleverd en het resultaat is bekend. Het bereiken van de hoofdklasse is uiteraard een geweldig hoogtepunt geworden.”

Op de foto 'Vogel' Niek Jan van Kesteren en verslaggever Remco Mentink
Op de foto ‘Vogel’ Niek Jan van Kesteren en verslaggever Remco Mentink

Aangestipt werd al dat er een aantal jaren passeerden waarin het minder liep. Hoe kijkt de ex-voorzitter daar op terug?

,,Met Arie Lagendijk, een vakman pur sang, wilden we onszelf definitief op de kaart zetten. Dat lukte dus bijna, maar een feest bleef uit. Vervolgens hebben we Kees Guijt aan het roer gehad. Een persoonlijke vriend, die veel te vroeg overleden is. Hij nam een aantal Amsterdamse spelers mee. Helaas pakte dat niet goed uit. We hebben de hulp ingeroepen van Melbi Raboen, maar ook toen bleef sportief succes uit. Met Frenk van der Kleij werkte het helaas ook niet zoals we gehoopt hadden en dat heeft ons doen besluiten om een andere weg te gaan bewandelen. De druk nam immers toe en het gevoel bekroop dat we met de club de boot aan het missen waren, ondanks dat er heel veel was neergezet. Met Marchel den Haan en Huig Hoek hebben we stappen voorwaarts gemaakt en de combinatie met Van Heek is daarna een juiste gebleken. We hadden destijds negentien sollicitaties. Achteraf kunnen we stellen dat we de juiste man hebben gevonden voor deze club. Dat alles is weloverwogen besloten. Het hele bestuur moest er achter staan om zodoende een breed draagvlak te creëren.”

Ooit overwogen om er de brui aan te geven bij problemen van welke aard dan ook?

,,Eerder heb ik nooit een seconde aan stoppen gedacht. Ik ben iemand die tracht altijd te relativeren. Elke club maakt mindere fases door, maar ik kan terugkijken op een heerlijke tijd. Ik kon daarin genieten van zaken die we voor ogen hadden en die we voor elkaar gebokst hebben en in moeilijke periodes vind ik ook dat je je rug moet rechten. Ik heb het nooit voor mezelf gedaan. Altijd getracht te denken vanuit het oogpunt wat het beste voor de club zou zijn. Ik ben ook geen voorzitter die er zelf beter van wilde worden. Als het nu slecht zou gaan, had ik niet aan stoppen gedacht. Maar het moment leek mij prima. Het schip vaart. Een uitstekende kapitein stond klaar (Peter Plug, red.) en de bemanning is top. Dus het is goed zo. Het slechtste wat je kunt doen is om te lang te blijven zitten.”

Toch is het opvallend dat de hamer wordt overgedragen op het moment dat FC Rijnvogels Quick Boys en Katwijk als tegenstanders heeft. Toeval?

,,Als je het had mogen verzinnen, zou je het op deze wijze doen. Maar het is inderdaad puur toeval. Het is wel iets van een jongensdroom. Het eerste draait goed, speelt nu heerlijke derby’s en dat geeft een up-swing aan de vereniging. Kijk ook eens waar we vandaan komen. Wij doen ons ding buiten de woonwijken van Katwijk. Dan moet je dus creatief te werk gaan om mensen aan je te binden. Met klem stel ik dat de vereniging niet alleen het eerste is. Ons ledental is enorm gestegen in de voorbije jaren. Het G-voetbal telt bij ons ook nadrukkelijk mee. En wat te denken van de damestak? 200 leden zijn vrouwelijk, dat is circa 20 procent. Dat is me nogal wat en geeft reden om trots te zijn. We zijn daar ooit mee gestart vanuit noodzaak en zie nu waar we staan. Iedereen is hier welkom. KRV was al een laagdrempelige club en dat is smetteloos overgegaan in FC Rijnvogels. Mensen warmte bieden en een bewuste keuze om de contributie laag te houden stammen al uit de tijd van mijn vader. Deze club wil een plek bieden aan alle leden om er wekelijks een leuk weekend van te maken.”

Hoe staat de club ervoor ten opzichte van de grote broers uit Katwijk?

,,Wij zijn meer een club van de gewone man. Het is geen geheim dat er meer geld omgaat bij Quick Boys en Katwijk. Ons budget ligt aanmerkelijk lager. Dat is ook een keuze. Wij zijn de derde club van Katwijk en dat is prima. Het is voor ons minimaal zo belangrijk dat we twintig kleinere sponsoren hebben in plaats van een grote. Dan ben je toch kwetsbaarder.”

Van Kesteren en bestuurskamers vorm(d)en geen gelukkig huwelijk. Opvallend voor een voorzitter, of beter gewezen voorzitter.

,,Ik heb nu eenmaal een hekel aan bobogedrag. Dat zie ik wel eens bij andere verenigingen. Blablabla, hoeft van mij niet. Ik houd me liever op de vlakte en andere mensen binnen de club namen mijn rol uitstekend waar en doen dat ook graag. Er zijn er bij in deze wereld die zich belangrijker voor doen dan dat ze zijn. Daar heb ik nu eenmaal weinig mee. De mensen van Rijnvogels hebben de voetjes netjes op de grond.”

FC Rijnvogels en Van Kesteren blijven wel aan elkaar verbonden. Support aan de businessclub wordt zijn nieuwe rol. Voor de club van grote importantie.

,,Op zich blijf ik doen wat ik al deed. Met mijn netwerk kan ik zorgen voor sponsoren en ik zal in nauw contact blijven staan met de gemeente. Verder ga ik wat scouten, daar heb ik wel wat mee. Ik kwam eigenlijk altijd al graag bij clubs als bijvoorbeeld Hazerswoudse Boys, MMO en Woubrugge. Laatst ben ik even gaan neuzen bij UVS tegen Roodenburg en ik zag ook DoCoS-Kagia. Eigenlijk doe ik dat puur als voetbaliefhebber. Ik koop gewoon een kaartje, drink een bakkie in de kantine, praat wat met die en gene en kijk naar voetbal en eventuele talenten. Ik ben een groundhopper wat dat betreft.”

Ook zijn gezin verliest hij niet uit het oog. Voor zijn vrouw, dochter en zoon ruimt Van Kesteren quality-time in.

,,Zo ga ik elk jaar naar Praag met mijn zoon. Een van de mooiste stadions ter wereld bezoeken. Op zondagochtend speelt FK Viktoria Žižkov, over die club spreek ik. Da’s ook een vastigheidje geworden. Op zaterdagavond lekker eten, een drankje en een goed gesprek. Dat zijn puike weekenden. Zoals ook recent een trip naar Boedapest met vrouw en dochter. Heb ik van genoten. Ook ben ik gek met onze kleinderen. Prachtig om hen te zien opgroeien. Al met al is het goed zo. Ik ben een tevreden mens en laat de club als voorzitter met een goed gevoel achter. Maar echt weg ben ik dus niet. Dit is ‘mijn’ club.”

Van de website van de Katwijkse club, 10 oktober 2014:

NIEK JAN VAN KESTEREN EN HENNY RIJNSBURGER DOEN EEN STAPJE TERUG

Vrijdag 10 oktober was er een druk bezochte ledenvergadering. De aanleiding hiertoe was tevoren bekend. Voorzitter Niek Jan van Kesteren en vice-voorzitter Henny Rijnsburger traden af als lid van het dagelijks bestuur. Twee clubiconen met onnoemelijk veel verdiensten voor onze vereniging. Henny al veertig jaar lang. Niek Jan als voorzitter veertien jaar aan het roer van het Rijnvogelschip. Het schip dat een mooie koers heeft gevaren en heeft aangemeerd op de plek die de beide heren voor ogen hadden. Hoofdklasser met een prachtige accommodatie.

Tijd voor nieuw bloed en jonge gretige honden zo viel uit de afscheidswoorden van Niek Jan en Henny te beluisteren. De ‘Jongen Honden’ zijn Guus van Klaveren, Dirk de Mooij en Pieter Doets. Ambitieuze mannen die de verantwoording op zich willen nemen. Zij kregen het vertrouwen van de ledenvergadering. Vertrouwen dat men ook heeft in de nieuw benoemde voorzitter Peter Plug die het penningmeesterschap aan Pieter Doets overdraagt. Dat is bij hem wel in vertrouwde handen. Hij heeft er zin in en wordt een waardige opvolger van Niek Jan. Guus en Dirk gaan andere taken vervullen. Onze secretaris Bart van der Vijver blijft zitten waar hij zit. Op een vertrouwde plek van waaruit hij enorm veel werk voor de club verricht.

Niek Jan en Henny blijven als volbloed Rijnvogels bij de club betrokken. Zij zijn er mee getrouwd en zien het als een tweede huwelijk naast het reguliere burgerhuwelijk met hun beider echtgenoten. Dankzij hen is het werk en de talloze uren die de beide mannen in onze club hebben gestoken en nog blijven steken, mogelijk geweest. Zij gaan zich met name richten op het belangrijke werk van de businessclub. Een niet meer weg te denken loot aan de Rijnvogelboom die tot steeds voller wasdom komt.

Niek Jan van Kesteren hier op bezoek bij RTV Katwijk met presentator Jaap Kloos
Niek Jan van Kesteren hier op bezoek bij RTV Katwijk met presentator Jaap Kloos