Voor FC Rijnvogels, GHC en FC Boshuizen doet het er allemaal niet meer toe. Hoe anders liggen de kaarten voor RCL en de zaterdag-en zondagtak van Voorschoten’97? UVS is ook nog niet uitgespeeld, hoewel de kans groot is dat de laatste negentig minuten in gaan alvorens het licht dooft op zondag. Een laatste rondje langs de velden voor wat betreft de reguliere competitie.

ZATERDAG

EERSTE KLASSE B

VOORSCHOTEN ’97-AALSMEER

Op de slotdag van het seizoen moet de thuisclub zich op Adegeest veilig kunnen spelen en niet het allerminst ongewenste toetje nog voorgeschoteld krijgen. De equipe van Marcel de Hoogt kan aan een punt genoeg hebben, maar veiliger zou een driepunter zijn. Maar dan nog is het van belang hoe de resultaten zijn in Rotterdam en Voorburg bij respectievelijk RCL en GHC. Het team heeft misschien wel de mazzel dat het tegen het zwakke en reeds gedegradeerde Aalsmeer moet aantreden. Hetgeen op zich natuurlijk nog geen zekerheid biedt om ook daadwerkelijk de nacompetitie te ontlopen. In de heenwedstrijd won groen-geel maar nipt met 1-2. Maar met de veilige haven in zicht en in de wetenschap dat het vorige week kampioen FC Rijnvogels een gelijkspel afdwong, lijken de sterren toch gunstig te staan. Maar het moet toch altijd nog ‘maar even’ worden waar gemaakt dus staat er nog de nodige spanning op bij de gastheren. Daar waar de opponent frank en vrij afscheid kan nemen van een jaartje eerste klasse.

Kan het Voorschoten'97-publiek zaterdag opgelucht adem halen?
Kan het Voorschoten’97-publiek zaterdag opgelucht adem halen?

FORUM SPORT-GHC

Dankzij de overwinning op Alexandria ’66 van jongstleden zaterdag weten de tricolores dat er weer een jaartje eerste klasse voetbal op de nieuwe kalender staat. Het kan dus een ontspannen potje voorjaarsvoetbal worden daar op sportpark ’t Loo. Althans voor de Leidenaren want de gastheren weten zich bij winst van Voorschoten ’97 en RCL bij een nederlaag tot p/d-voetbal veroordeeld als zij de winst aan GHC laten. Een overwinning van Olman en de zijnen zou alsnog een mooie afsluiting van een wisselvallig seizoen betekenen. Op papier zijn de beide teams aan elkaar gewaagd, zo bleek ook in de heenwedstrijd waarin de punten werden gedeeld, 2-2. Maar deze zullen door de Voorburgers zeker niet cadeau worden gedaan.

ALEXANDRIA ’66-RCL

De eerste strohalm om rechtstreekse degradatie te voorkomen werd door de Racing tegen Haaglandia maar al te graag gegrepen. Mede daardoor is het zicht op lijfsbehoud in de eerste klasse een heel stuk dichterbij gekomen. Als de mannen van Ben Kottenhagen uit bij Alexandria’ 66 in de havenstad de volle buit weten te veroveren dan is de veilige haven zo goed als zeker bereikt. Dan wordt zelfs de dans op het p/d-koord op het laatste moment ontsprongen. Er vanuit gaande dat Voorschoten ’97 met Aalsmeer afrekent en Forum Sport van GHC verliest of gelijk speelt. Het is een buitengemeen spannend scenario in de laatste speelronde. Het kan nog zoveel kanten op. In Leiderdorp duimt men uiteraard voor de goede kant…..In de heenwedstrijd bleken beide ploegen aan elkaar gewaagd (1-1). Maar of een puntje nu voldoende is?

Trekt de eindsprint RCL over de streep?
Trekt de eindsprint RCL over de streep?

ZWALUWEN ’30-FC RIJNVOGELS

Wat valt er voor te beschouwen voor een wedstrijd die er eigenlijk niets meer om doet en op papier zou kunnen worden afgedaan? Prestige voor de thuisclub om de kampioen de derde nederlaag toe te brengen? Of prestige voor de Vogels om de laatste wedstrijd van een memorabel seizoen op waardige wijze af te sluiten? De thuisclub heeft al een vervangende periodetitel op zak dus kan zich gaan richten op de nacompetitie. De rood-witten moeten in ieder geval de meest verre reis van dit seizoen nog even ‘ondergaan’. Een ontspannen schoolreisje? De Grote Prijs voor de Vogels is reeds binnen. Of gaan de mannen van Hein van Heek en Huig Hoek in het verre Hoorn de ‘Hoorn des overvloeds’ nog verder vullen? Er kunnen nog drie punten bij om een geweldig moyenne neer te zetten…….

ZONDAG

HOOFDKLASSE A

FC BOSHUIZEN-VOC

De zwanenzang is reeds lang gezongen aan de kade. Misschien dat het laatste couplet nog enigszins vrolijk kan worden toegevoegd als de geel-blauwen met de tweede overwinning van het seizoen afscheid nemen van de hoofdklasse. Veel muziek heeft er voor het team dit seizoen niet ingezeten en het heeft veel valse noten moeten incasseren. Trainer Stefan Roodakkers zal een nieuw partituur voor het volgende seizoen moeten schrijven. Overigens lijkt hij daar al een tijdje geleden mee begonnen door valse noten uit het muziekscript te verwijderen. ‘Doe wel en zie niet om’, zo luidt een oud spreekwoord. Dat ‘doe wel’ zou tegen opponent VOC gestalte kunnen krijgen als de kadebewoners met een overwinning het afscheid nog een tikkeltje glans mee kunnen geven.

EERSTE KLASSE B

PFC-UVS

Een afscheidswedstrijd of toch nog even tijdrekken om het zondagvoetbal definitief vaarwel te zeggen? Als op de Zuid-Hollandse eilanden tegen het reeds gedegradeerde PFC wordt gewonnen en VELO is zo vriendelijk is om bij CVV Zwervers punten in te leveren, kan er zomaar nog nacompetitie worden gespeeld. Uit Vriendschap Saam leek tot aan afgelopen zondag de troeven in eigen handen te hebben maar verspeelde deze door met 0-3 van Neptunus/Schiebroek te verliezen. Kan het roerige jubileumjaar waarin het eeuwfeest wordt gevierd nog een heel, maar dan ook een heel klein beetje luister worden bijgezet als de derde periode wordt binnen gehaald? Voor wat deze ook waard moge zijn. Goed voor de archivaris maar meer ook niet. De zaterdagtak lijkt op weg naar het kampioenschap van de vierde klasse dus zullen de blauw-witten weer een paar echelons lager moeten beginnen om ooit weer mee te gaan tellen in de Leidse voetbalwereld. Vele decennia geleden nog toonaangevend. Waar zijn die goede oude tijden gebleven?

TWEEDE KLASSE C

WILHELMUS-VOORSCHOTEN ‘97

Het zwaard van Damocles hangt boven de groen-gele hoofden (oftewel rechtstreekse degradatie). Deze kan slechts ontlopen worden als de mannen van Mo Bougrine de uitbeurt bij Wilhelmus in winst weten om te zetten en eveneens degradatiekandidaat RKDEO van het reeds gedegradeerde Teylingen verliest. Zo niet, dan druipt het rechtstreeks door de achterdeur af. Er moet dus een klein wondertje gebeuren. Als Voorschoten ’97 inderdaad weet te winnen en RKDEO verliest, dan zijn de Nootdorpers de pineut want de groen-gelen hebben een veel beter doelsaldo. Er rest dus dat ene sprankje hoop om via de tombola van de nacompetitie ultieme pogingen te doen om niet naar de derde klasse af te zakken.