FC Rijnvogels wil voor de winterstop nar de twintig punten. Is dat nog een haalbare kaart? Gaat GHC de rode lantaarn afdragen? Wint Voorschoten’97 voor de derde keer op rij of steekt Valken’68 daar een stokje voor? En op zondag, kan FC Boshuizen de lift omhoog weer vinden of zet de daling door? Een kijkje in de glazen bol.

ZATERDAG

HOOFDKLASSE B

FC RIJNVOGELS-ZWALUWEN

De rood-witte Vogels kunnen hun borst nat maken als aanstaande zaterdag de nummer twee van de ranglijst op bezoek komt. Weliswaar staat runner-up Zwaluwen nog op een forse achterstand van Katwijk en gezien de vorm waarin deze verkeren lijkt het gat al bijna geslagen te zijn. Doch de Vlaardingers tonen tot op heden aan tot de sterksten der afdeling te behoren. De vraag rijst in hoeverre de kater van het onnodige 2-2 gelijkspel bij SHO is verwerkt, waar in de slotfase een 0-3 zege eerder voor het grijpen lag dan het grijpen naar de hoofden toen de thuisclub binnen twee minuten de stand gelijk trok. Met het oog op de komende drie wedstrijden tegen de toppers Zwaluwen (2e) ASWH (3e) en de ongenaakbare koploper Katwijk hadden de punten uit Oud Beijerland mee moeten worden genomen. Indachtig deze gedeeltelijke misstap zullen de Vogels erop gebrand zijn om op zichzelf revanche te nemen.

FC Rijnvogels-Zwaluwen. Welk van de twee vogelequipes vliegt het hoogste en blijft gevrijwaard van de vogelgriep? Hopelijk schotelen de beide teams het publiek een gezond en vermakelijk duel voor. Tijd voor de thuisclub om weer eens drie punten in de knip te steken?

EERSTE KLASSE B

VOORSCHOTEN ’97-VALKEN ‘68

Een van de meest korte uitstapjes van dit seizoen voor de mannen van Andries Wendt die evenals het hele team dolblij was met het in de blessuretijd gekaapte puntje in de thuiswedstrijd tegen Swift. Van ’t Duyfrak naar Adegeest is maar een wipje en zal weinig energie vergen. Maar hoe zal het er in de wedstrijd aan toe gaan? Gas op de plank om de gastheren in toom te houden. Is de thuisclub na de tweede overwinning (afgelopen zaterdag 1-2 bij eveneens laagvlieger DSO) bezig aan het vertrouwen in eigen kunnen te herwinnen? In ieder geval hebben zij DSO achterhaald. Het zal de groen-gelen van Marcel de Hoogt zonder meer goed hebben gedaan nu zij weten dat er een paar kilometer verderop een staartduel wordt uitgevochten aan De Vliet. Winst op Adegeest en een remise tussen GHC en HBOK zou het ideale scenario zijn om weer wat meer lucht te verschaffen in een seizoen dat tot op heden weinig florissant verloopt. Valken ’68 daarentegen dat een goede seizoenstart kende maar naar de middenmoot is terug gezakt, is er op haar beurt op gebrand om wat punten te sprokkelen om een goede middenmootpositie te continueren. Van wedstrijden elders hoop je natuurlijk dat de uitslag gunstig uitpakt in het voordeel van je eigen team. Dat is dan mooi meegenomen. Maar zowel Voorschoten ’97 als Valken ’68 zullen van eigen kracht uit moeten gaan en derhalve kan het op Adegeest best nog wel eens een interessant potje worden. In deze fase is de doelstelling ‘handhaven’ voor beide teams heilig alhoewel de nieuwkomer uit Valkenburg daar voorlopig aan voldoet en de Voorschotenaren het aan hun reputatie min of meer verplicht zijn.

GHC-HBOK

Is dit de wedstrijd waarin de Groene Hart Combinatie die vermaledijde rode lantaarn aan de bezoekers uit Amsterdam Noord kunnen overdragen? Lukt dit niet dan wordt het een seizoen – voor zover dit het al niet is – van pompen of in en aan De Vliet verzuipen. In eerste instantie is de reddingsboei HBOK (Het Begon Op Klompen). Het wordt een duel van alles of niets voor de equipe van de na dit seizoen vertrekkende trainer Dennis Olman. Kan hij in deze wetenschap zijn discipelen die afgelopen zaterdag een puntje bij HVC ’10 meepikten nog voldoende motiveren voor het behoud van het eersteklasserschap? Olman kan ze oppeppen maar als het zoals dit seizoen zo vaak binnen de lijnen niet naar wens loopt, is hij ook een machteloos man. Dat een tweede overwinning voor de tricolores van vitaal belang is moge duidelijk zijn. Aanhaken bij Voorschoten ‘97, DSO en Forum Sport is voorlopig de doelstelling op de korst mogelijke termijn. Ze kunnen en moeten aan de bak daar aan De Vliet.

ZONDAG

EERSTE KLASSE B

FC BOSHUIZEN-XERXES/DZB

Dat FC Boshuizen afgelopen zondag in en tegen Poortugaal tegen een 2-0 nederlaag aanliep is geen schande want de club uit het dorp onder de rook van Rotterdam is een runner-up. Natuurlijk is het jammer want het gat met koploper Nieuwerkerk bedraagt inmiddels zeven punten, edoch, het seizoen is nog lang. Tegen Xerxes/DZB dat zondag een bezoek aan de kade brengt moet er volgens de huidige statistieken drie punten kunnen worden vergaard. Maar zoals bekend, standen en statistieken zeggen immers niets. De vorm van de dag, een tikkeltje geluk, het is meestal bepalend voor het resultaat. Natuurlijk gaan de mannen van Stefan Roodakkers hier elke week voor dus aanstaande zondag ook. Bijblijven is het motto. Mee blijven doen want de rit is nog lang en er zijn nog periodes te verdienen. Want ook de toppers Nieuwerkerk en RKAVV zullen ooit ook punten gaan morsen. Dat moet de insteek zijn voor de geel-blauwen om er elke wedstrijd vol in te gaan. De eerst volgende mogelijkheid is om de blauw-witte zebra’s uit Rotterdam op het verkeerde been te zetten.