Er is jaren naar uitgekeken op De Kooltuin en nu is het zover: FC Rijnvogels- Quick Boys. Dat wil echter niet zeggen dat de andere regionale clubs niet boeiende wedstrijden gaan spelen. Integendeel. Er is onder meer werk aan de winkel voor GHC en Voorschoten’97. En pakt Valken’68 de draad weer op na een nederlaag. En wat te denken van FC Boshuizen? Blijft de ongeslagen status in tact? Een wekelijkse kijk in de glazen bol..

ZATERDAG

HOOFDKLASSE B

FC RIJNVOGELS-QUICK BOYS

Een affiche dat een aantal jaren geleden nog voor onmogelijk werd gehouden. Maar het is er nu wel degelijk. De eerste confrontatie op hoofdklasse niveau tussen de beide dorpsgenoten. Een wedstrijd waar met name in Rijnvogel-kringen al weken naar toe wordt geleefd. Aanstaande zaterdag zal sportpark de Kooltuin dan ook bommetje vol zijn.

Gesteund door de drie overwinningen in de eerste vier wedstrijden op het hogere echelon zullen de gastheren onbevangen aan dit duel kunnen beginnen. Zij verzamelden tot nu toe evenveel punten als de plaatsgenoot die als favoriet wordt bestempeld. Beide equipes volgen koploper plaatsgenoot Katwijk in het kielzog. Voor de Vogels onverwacht, voor de mannen van Nieuw Zuid min of meer ingecalculeerd. Van hen wordt immers verwacht dat zij nu eindelijk de stap naar de Topklasse zullen gaan maken of in ieder geval mee gaan strijden om het hoogst haalbare. Voor de mannen van Hein van Heek is de doelstelling als nieuwkomer in principe handhaven en lekker mee doen. Tot op heden gaat het dan ook lekker.

De wedstrijd tegen het team van trainer Ted Verdonkschot wordt dan ook als de eerste echte serieuze krachtmeting gezien. Een krachtmeting tussen –zoals het Leidsch Dagblad vorige week schreef- de kleine broer die met de grote jongens mee doet. De kleine broer met in verhouding een bescheiden budget. Maar hoe vertaalt zich dat op de groene mat? Vertaalt het blauw-witte kapitaal zich ook uit tegen de rood-witten die vooralsnog genieten van het sportieve succes? Want uiteindelijk draait het vooral in deze wedstrijd uit om het sportieve succes.

Er volgt deze week nog een interview met een ‘Vogel’.

EERSTE KLASSE B

Valken'68 kwam voor het eerst dit seizoen tekort in competitieverband
Valken’68 kwam voor het eerst dit seizoen tekort in competitieverband

HBOK-VALKEN ‘68

Na de droomstart van de Valken zijn zij van de roze wolk na een duikvlucht weer terug gekeerd op aarde. Het geroutineerde Zwaluwen ’30 bleek een te zware kluif. Geen schande overigens om van een dergelijke tegenstander te verliezen. Maar 9 punten uit 4 wedstrijden zal vooraf niet op de begroting hebben gestaan. Back to reality. Aanstaande zaterdag uit naar Amsterdam Noord waar het HBOK gaat treffen. Voor outsiders: HBOK staat voor Het Begon Op Klompen. Een ludieke vondst van de oprichters van deze club. Op een klomp en een oude voetbalschoen (bekend oud liedje voor Ajax fans) zal deze strijd echter niet worden gewonnen. De veters van de twee voetbalschoenen zullen van de mannen van Andries Wendt goed gestrikt moeten zijn om de twee punten die Valken ’68 op de gastheer voor staan, te verdedigen. Als de optater die het afgelopen zaterdag kreeg te verwerken is omgezet in positieve energie, zullen de geel-roden weer onbevangen aan een nieuwe uitdaging kunnen beginnen.

VOORSCHOTEN ’97- ARC

De mannen van trainer Marcel van den Hoogt snakken naar een eerste overwinning. Met slechts een schamel puntje na vier wedstrijden acteert de equipe onder haar kunnen. Het meest zorgwekkende is echter dat de aanvalslinie nog steeds niet de vijandelijke touwen heeft weten te vinden. En dat na meer dan 360 minuten voetballen. Gaat het dan op het eigen sportpark eindelijk een keer gebeuren? Daar moet ARC dan het slachtoffer van worden. Ook de Alphenaren zijn uitermate moeizaam uit de startblokken gekomen en verloren zelfs alle drie de duels tegen promovendi. Beide ploegen beten al in het stof tegen HVC’10, één van de nieuwkomers. Voorschoten verloor er met 2-0 van, de Racing Club afgelopen weekend met 2-5. Voorschoten’97 claimt, in de persoon van trainer Marcel de Hoogt maar ook in die van spelers, dat de ploeg tot nu toe te weinig heeft gekregen. Niet minder zijn dan een tegenstander, maar toch al drie keer de tegenstander te moeten feliciteren. Het is nu aan de ploeg zelf om de curve om te buigen. De trainingen worden al weken benut om het vizier op scherp te krijgen in de afwerking. Dat zal echter niet anders zijn dan bij de ploeg van Frank Bloemheuvel. Die ploeg keerde bijna terug naar de hoofdklasse vorig seizoen, maar DOVO stak daar een stokje voor. Kortom; de klassering bevalt beide teams niet dus de hoogste tijd om de daad bij het woord te voegen en te gaan winnen. Een meer dan interessante pot staat voor de deur, dat kan haast niet anders.

GHC-SWIFT

De bezoekers waren vorig seizoen nog in de race voor het kampioenschap, die het uiteindelijk niet kon belopen. De equipe van Martin Steenvoorden zal derhalve dit seizoen weer een gooi naar de titel willen doen. Vooralsnog liggen zij vijf punten achter op de koplopers Sportlust’46 uit Woerden en Deltasport uit Vlaardingen. De tricolores van Dennis Olman kunnen hun mouwen dus opstropen om de Amsterdammers in hun dadendrang te beteugelen. Vier uit vier. Een magere score voor de Vlietbewoners. Of er een driepunter bijkomt? Na de 3-0 nederlaag bij Deltasport zullen de neuzen weer richting winst moeten staan. Lijkt Swift een moeilijke hobbel om te nemen? Aan de hand van de uitslagen van de vorige voetbaljaargang moet het in principe mogelijk zijn om de punten in eigen huis te houden. Weliswaar werd er destijds in de hoofdstad nipt met 1-0 verloren maar op eigen bodem werd er een verdienstelijk gelijkspel (1-1) behaald. Op papier dus twee gelijkwaardige opponenten. Als de vorm van de dag er is en trainer Dennis Olman ‘niet moe wordt van de fouten’ die er tegen Deltasport werden gemaakt, is de thuisclub niet kansloos. Maar van fouten dient men immers te leren. De trainer hoopt dat de leerling snel vooruit gaat, zoveel is zeker.

ZONDAG

EERSTE KLASSE B

OLYMPIA-FC BOSHUIZEN

De Kadebewoners zijn fris en fruitig gestart en hebben uit vier wedstrijden het maximale rendement behaald. Wel moeten de geel-blauwen van Stefan Roodakkers Goes, RKAVV en Nieuwerkerk nog naast zich dulden aan de kop van de ranglijst. In sneltreinvaart terug naar de Hoofdklasse? Het zou mooi zijn, maar de vraag doemt wel op of dat realistisch is. De eerste belangrijke stappen zijn hiertoe gezet, de scores liegen niet. De volgende opdracht om drie punten in de knip te steken is om de uitwedstrijd bij Olympia in Gouda te winnen. De kaasstadbewoners zijn middenmoter na twee overwinningen en twee nederlagen. Dus willen zij op zeker graag aan gaan aanhaken in de subtop. Voor de Leidenaren de schone taak om hier een stokje voor te steken en zich het Goudse kaas niet van het brood te laten eten. Even die roze wolk waarop het team leeft vergeten. Niet aan de wedstrijd beginnen met het idee dat het allemaal vanzelf gaat. Werd er afgelopen zondag een 4-0 voorsprong tegen GDA immers bijna niet verspeeld? Een duidelijk teken aan de wand dat een wedstrijd negentig minuten en nog een beetje duurt. Concentratie is het (Leidse) sleutelwoord. Goed ook voor de stad Leiden om een club bovenin te zien meedraaien.

FC Boshuizen heerste lange tijd tegen GDA, over de grond en zoals hier in de lucht (Jesper Neuteboom)
FC Boshuizen heerste lange tijd tegen GDA, over de grond en zoals hier in de lucht (Jesper Neuteboom)