Gaat FC Rijnvogels verder wegzakken in de Hoofdklasse B of komt er herstel? Pakt Voorschoten’97 de eerste winst en kan ook GHC onderin goede zaken doen? En dan Valken’68; kan de ploeg van Andries Wendt verrassen in Woerden. Een dag later de kraker in Leiden met FC Boshuizen in de hoofdrol? Een wekelijks rondje langs de velden.

HOOFDKLASSE B

FC RIJNVOGELS-RVVH

Het is al weer een jaartje of vier, misschien wel vijf geleden dat Ridderkerkse Voetbal Vereniging Hercules –kortweg RVVH- in de beslissingswedstrijd voor een plekkie in de hoofdklasse in de verlenging op sportpark ’t Slot in Capelle de deur naar de begeerde hoofdklasse voor de Vogels op slot gooide. Maar bij de aanhang van de rood-witten is deze teleurstelling van destijds in de bovenkamer opgeslagen. Sindsdien zijn de blauwwit gestreepten een vaste klant in de hoofdklasse. Het wordt op de Kooltuin dus een weerzien met het team uit Ridderkerk. De cijfers van dit seizoen tot aan afgelopen zaterdag leren dat de beide opponenten een middenmoot positie innemen met beiden een gelijk aantal punten, namelijk dertien. Ook het doelsaldo is vrijwel gelijk. De goed op het hogere niveau gestarte Rijnvogels kregen echter twee nederlagen op rij aan de voetbalbroek. Tegen een beter Ter Leede kon daar mee worden geleefd maar de nederlaag bij Noordwijk die geflatteerd hoog uitviel tegen een tiental Vogels had een bittere nasmaak. In een goed eerste halfuur hadden de Noordwijkers op achterstand moeten worden gezet maar de scherpte ontbrak in de frontlinie van de mannen van Hein van Heek. De rode kaart brak hen daarna op.
Niet te lang bij stil staan maar het vizier op de komende ontmoeting met RVVH richten. Het team waar dus met herinneringen aan een recent verleden nog een appeltje mee te schillen valt. Hoe scherp zijn de messen van de thuisclub dat de laatste twee wedstrijden tot slechts een treffer kwam? Zijn de Vogels weer scherp om Hercules te bestrijden? Het vertrouwen moet weer worden hervonden. Zal RVVH hier de dupe van worden?

EERSTE KLASSE B

GHC-ZWALUWEN ‘30

De Vlietbewoners bivakkeren op een voor hen ongewoon lage positie op de ranglijst. Hoog tijd om daar verandering in te gaan brengen. Of dit aanstaande zaterdag gaat lukken is nog maar de vraag. De rood-zwarten uit het Noord Hollandse Hoorn zullen de verre vlucht naar Leiden zeker niet voor noppes nemen en willen graag in het spoor van koploper Deltasport blijven. Zij behoren immers ook tot één de titelfavorieten. Aan de mannen van Dennis Olman de zware taak om de ambities van de Zwaluwen te doorkruisen. Na het balen en mopperen over de afgelopen zaterdag met 4-2 geleden nederlaag tegen Nootdorp moeten de ruggen weer worden gerecht. Het is de Groene Hart Combinatie onwaardig om een lage stek op de ranglijst in te nemen. Maar zie er maar eens vandaan te komen. Met het groene hart en ziel knokken (in positieve zin wel te verstaan) om de Zwaluwen in hun vlucht naar boven neer te halen. Waarom zou het niet kunnen? Er loopt voldoende kwaliteit rond op De Vliet alleen moet dit zich nog uitbetalen. Drie punten zijn hard nodig om uit de vervelende gevarenzone weg te geraken. Het zal echter sowieso een zware kluif worden. Vorig seizoen bleef de winst in Leiden (2-0). Uit verging het de Olman-brigade beduidend minder : 4-0.

 

SPORTLUST’46- VALKEN’68

De rood-gelen zijn als nieuwkomer voortvarend gestart in het eerste seizoen in de 1e klasse B. Zij waren zelfs tijdelijk lijstaanvoerder maar de roze wolk waarop het team verbleef, werd verlaten. Het zou misschien ook iets teveel van het goede zijn geweest. Vooralsnog is een fraaie middenmootpositie een doelstelling die vooraf zal zijn ingenomen en de handtekening onder zou zijn gezet. Maar om deze te handhaven is de volgende opgave bepaald geen gemakkelijke. Uit naar Woerden om ex-hoofdklasser en tevens titelkandidaat Sportlust ’46 op sportpark Cromwijck het vuur na aan de schenen te leggen. Het heilige vuur dat bij de mannen van Andries Wendt nimmer ontbreekt maar niet altijd tot volledige ontbranding komt. De Woerdenaren zijn op eigen grasmat nog ongeslagen en leverden na een 1-1 gelijkspel tegen concurrent Deltasport slechts de punten in. Voor de Valkenburgers de uitdaging om de eersten te zijn die de mogelijke titelpretendent op eigen bodem laat zien hoe een balletje raar kan rollen. Drie punten mee snoepen? Wat zou dat heerlijk smaken. Verdediger Lex Heemskerk ziet er wel brood in. ,,Ik denk dat het daar neerkomt op reactievoetbal en dat ligt ons beter dan het spel maken.”

Beeld uit duel Valken'68-Haaglandia (0-2). Lex Heemskerk hier in balbezit, Valken liep dit keer echter meer achter de tegenstander aan..
Beeld uit duel Valken’68-Haaglandia (0-2). Lex Heemskerk hier in balbezit, Valken liep dit keer echter meer achter de tegenstander aan..

VOORSCHOTEN ’97-HBOK

HBOK staat voor: Het Begon Op Klompen. Dit seizoen leek voor Voorschoten ’97 ook op klompen te beginnen want tot op heden kon de formatie van Marcel van der Hoogt nog geen deuk in een pakje boter schieten. Ook niet met de tegenwoordig absurd gekleurde voetbalschoenen aan. Hou het zwart, hou het simpel. Geen onnodige franje maar weet waar je voor staat. De groen-gelen weten het inmiddels. Zij staan voor een zware opgave om de laatste plaats – de club onwaardig – te verlaten. Dit zal middels een overwinning op de Amsterdamse opponent nog niet direct gebeuren maar aanhaken bij de andere teams die in slecht vaarwater vertoeven is prioriteit numero uno. Komt de geest aanstaande zaterdag uit de fles op sportpark Adegeest? Het wordt tijd. Bij verlies wordt de horizon steeds vager. Hetzelfde geld voor de Amsterdammers die er ook nog niet al te best voor staan. Een staartduel dus. Wie trekt er aan het langst eind? Lange tijd geleden dat Voorschoten’97 een dergelijk povere reeks wist neer te zetten.

ZONDAG

EERSTE KLASSE B

FC BOSHUIZEN-NIEUWERKERK

Een heerlijk affiche. Een heuse topper. Na de terugkeer in de eerste klasse lijkt geel-blauw herboren. Weg met alle ellende van vorig seizoen. Er kan weer om de prijzen worden gebald. Geen degradatievoetbal maar mee doen voor het podium. Dat lijkt dit seizoen voor de discipelen van trainer Stefan Roodakkers te zijn weggelegd. De 0-2 zege op Goes staafde nog maar eens dat de kadebewoners de smaak van het winnen te pakken hebben. Iets dat vorig seizoen tot zeldzaamheden behoorde. Gaan de geel-blauwen onverdroten voort op de goede weg die zij tot op heden bewandelden door concurrenten RKAVV en Goes pootje te wippen? Aanstaande zondag dus de titanenStijd tegen koploper Nieuwerkerk dat tot op heden een punt meer vergaarde. Maar na negentig minuten – en nog een beetje – kunnen de rollen zijn omgedraaid en gaat de FC aan de leiding. Zover is het echter nog niet en zullen de mouwen moeten worden opgestroopt om het gewenste succes te bereiken. Doch FC Boshuizen bevindt zich in een flow en zal dit prettige gevoel zeker willen continueren. Vooralsnog staat de teller voor Roodakkers en de zijnen op tien uit vier als gastheer.