header voorbeschouwingIs het een tijdelijke dip of gaat FC Rijnvogels paniekeren aan de top? Komt Voorschoten’97 in de problemen, hetgeen RCL al is? Klimt GHC verder of stokt het? De vragen van het regionale zaterdagvoetbal. En dan de zondag. Kan FC Boshuizen de tweede zege van het seizoen pakken? Richt UVS zich serieus op de derde periode en gaat de zondagtak van Voorschoten’97 bange tijden tegemoet? Stilaan zullen we de antwoorden krijgen. Voor nu een wekelijks rondje langs de velden.

Eerste klasse B

Zaterdag 8 maart

BVCB-GHC

ts-ghcNa de 2-1 zege op Nootdorp mag GHC zich voorlopig een als een veilige middenmoter wanen. Maar de ‘waan van de dag’ zal toch plaats moeten maken voor de realiteit. De mannen van Dennis Olman mogen met nog 8 wedstrijden voor de boeg zich nog niet rijk rekenen want een paar verliespartijen kunnen de zaken zomaar doen kantelen. Zaterdag gaan de tricolores naar Bergschenhoek om in het behoorlijk in nood verkerende BVCB te bestrijden. Afgelopen zaterdag verloor het team van de scheidende coach Edwin Vurens het staartduel bij Aalsmeer en hierdoor werden de zorgen voor de wit-blauwen nog groter. Zij zullen op het eigen sportpark De Hoek vol aan de bak moeten om uit de gevarenzone te verdagen. Dus kunnen de Vlietbewoners op een warm onthaal rekenen. De heenwedstrijd eindigde met 3-2 in het voordeel van de Groene Hart Combinatie, een uitslag waar zij ongetwijfeld nu graag de handtekening weer onder willen zetten. Dat zou tevens betekenen dat de top vijf ook weer binnen handbereik ligt.

VOORSCHOTEN ’97-SWIFT

ts-voorschotenGroen-geel zal ongetwijfeld op zoek gaan naar eerherstel na de 5-3 nederlaag tegen Forum Sport. Een verliespartij waar het na vijfenveertig minuten bepaald niet naar uitzag. Voorschoten’97 was beduidend beter en leidde met 1-3. Toch ging het daarna faliekant mis. Door deze uitslag lijkt de doelstelling van trainer Marcel de Hoogt- minimaal bij de eerste vijf en hopelijk nog een periodetitel – voorlopig in nevelen te zijn verdwenen. Het zou natuurlijk een geweldige kick geven als zaterdag op het eigen Adegeest nummer twee van de ranglijst Swift, op het verkeerde been wordt gezet. Maar aangezien de Amsterdammers afgelopen weekend koploper FC Rijnvogels diep in de blessuretijd pootje haakten en nog geloof in een serieuze achtervolging heeft getankt, zal het een bijzonder zware kluif worden. Op eigen bodem bleek Swift voor vele opponenten een niet te nemen hobbel, dat hebben de Voorschotenaren destijds zelf ook ondervonden (3-1). Maar op vreemde bodem laten zij nog wel eens een steekje vallen. Dus waarom zou de thuisclub in deze wetenschap ook niet de mogelijkheid hebben om middels een winnend potje de nederlaag van afgelopen weekend en de 3-1 nederlaag in Amsterdam weg te poetsen? Het zal sowieso een duel kunnen worden waar de vonken vanaf vliegen. Op papier dus. Maar op de groene mat zal het moeten gebeuren.

FC RIJNVOGELS-AALSMEER

ts rijnvogelsVoorbeschouwen is net zoiets al het Lottoformulier op goed geluk invullen. Met dien verstande dat je van de bekende balletjes afhankelijk bent en hoe zij zullen rollen. Net zo onvoorspelbaar als op het groene tapijt de knikker rolt. Het verschil zit ‘m hierin dat op basis van de stand in de competitie een mogelijk goede voorspelling meer houvast biedt dan de geluksfactor in de mallemolen van het Lottospel. Na de zure nederlaag bij Swift en waardoor de comfortabele voorsprong op de ranglijst aan het slinken is, rijst de vraag in hoeverre de discipelen van Hein van Heek deze Mokummerslag in de blessuretijd bij Swift hebben verwerkt. Een bedrijfsongeval? Laten we het daar maar op houden, want de nederlaag was niet geheel conform het spelbeeld. Het spelbeeld dat de Vogels voor de winterstop nog wel eens konden bepalen. De laatste wedstrijden heeft het er moeite mee. Grijpen de Vogels tegen het in degradatienood verkerende Aalsmeer de gelegenheid aan om weer eens ouderwets te vlammen na de moeizame periode? Op papier lijkt titelkandidaat favoriet, maar papier heeft al zo vaak bedrogen. Een dooddoener: Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Aalsmeer is zo’n kat die in de heenwedstrijd zonder handschoenen moeiteloos kon worden aangepakt en naar een kansloze 6-1 nederlaag werd gespeeld. Aber das war einmal. Nu liggen de zaken anders. Aalsmeer komt langzamerhand op dreef. De Vogels zijn op zoek naar zichzelf. Hopelijk hervinden zij zich en kunnen weer eens drie punten bijschrijven.

NOOTDORP-RCL

ts-rclDe nood bij de Racing is nog steeds hoog. Alhoewel afgelopen zaterdag tegen WV-HEDW op De Bloemerd weer even adem kon worden gehaald na de 1-0 overwinning, die dankzij de treffer van Tommy Sinteur voor de nodige opluchting zorgde. Daarmee zijn de zorgen voor Ben Kottenhagen en de zijnen echter nog bij lange na niet van de baan. Wellicht geeft deze zege een stuk meer zelfvertrouwen om de jacht op naar de meer (brood)nodige punten voort te zetten. Nootdorp zal dan op sportpark Gravenhout de eerste prooi moeten zijn. Maar ook de thuisclub die weliswaar vier punten meer dan RCL heeft vergaard, kan de punten maar al te best gebruiken. De heenwedstrijd eindigde in een 1-1 remise, een uitslag die als deze nu weer wordt overeen gekomen, de beide teams weinig mee zullen opschieten. Het ligt voor de hand dat de insteek voor beide teams duidelijk is. Een open wedstrijd ligt voor de hand. Vorig seizoen keerde RCL huiswaarts na een nare middag met een 5-2 nederlaag als pijnlijk feit.
Zondag 9 maart

Hoofdklasse A:

FC BOSHUIZEN-RKAVV

TS-FCBOSHUIZENFC Boshuizen heeft schoon schip gemaakt en met een danig ingekrompen selectie probeert Stefan Roodakkers er nog iets van te maken. Zijn volgelingen lijken bereid om er nog alles aan te doen, waarbij de vraag is of dat niet veel te laat is. Toch gloort er weer hoop op lijfsbehoud, want de laatste tijd wemelt het weer van de berichten dat veel traditionele zondagclubs die speeldag gaan verlaten en overstappen naar de zaterdag. Als dat concreet zal geschieden, vallen er weer plekken vrij en daar zou de Leidse formatie van kunnen profiteren. Zeker is dat geel-blauw onder Roodakkers beter acteert dan voor de winterstop. Maar het rendement kan nog niet in een berg punten worden omgezet, alhoewel de 1-1 uit bij Hollandia van afgelopen zondag als zeer verdienstelijk mag worden bestempeld. Het zette echter geen zoden aan de zeer zwakke dijk die naarmate het seizoen vordert lijkt te bezwijken. Maar goed, een min of meer herboren FC Boshuizen kan enigszins vrijuit voetballen en zal zeker tegen het roemruchte DHC de eer aan zichzelf willen houden. Een tweede overwinning zal zoet kunnen smaken. Lang geleden dat deze werd geproefd. De tijd lijkt er nu rijp voor. Gelooft de FC nog in een miraculeuze ontsnapping? Zo lang er leven is, is er hoop. Thuis werd er nipt en onnodig verloren van de ploeg van de Brasserkade (1-2).

Eerste klasse B:

TOGB-UVS

ts-uvsHoe groot zal het genoegen zijn van UVS na de wedstrijd tegen Tot Ons Genoegen Berkel? Net zo groot als afgelopen zondag toen het Nieuwerkerk met 4-1 in de Kikkerpolder in het gras (of zand) liet bijten? En hiermede een eerste goede stap in de derde periode zette. Min of meer verrassend want van dit team kon de laatste voetbaljaargangen niet gewonnen worden. De derde periode die mogelijk nog een zekere dimensie aan het seizoen kan geven want eigenlijk gaat het bij de blauw-witten verder nergens meer om als er geen gekke dingen gaan gebeuren. Voorlopig maar eens ‘eventjes bij TOGB gaan winnen’. Niet terugdenken aan de 7-1 thuisoverwinning, maar aan de nipte 4-3 zege die SJC tegen de Berkelse ploeg met moeite binnensleepte afgelopen zondag. Paul van der Zwaan, zijn naam wordt in verband gebracht met Katwijk, en zijn volgelingen zijn gewaarschuwd want de gastheren hebben de puntjes meer dan hard nodig. Voorlopig verkeren zij nog in de niet benijdenswaardige PD zone met zes punten achterstand op CVV Zwervers, een gat dat behoorlijk gapend is. Laat UVS toe dat de thuisclub dit gat kleiner gaat maken of bijt het zich de tanden vast om een rol in de derde periode te gaan spelen? Tot ons Genoegen Berkel won thuis drie keer, waaronder overigens ook van Nieuwerkerk.

Tweede klasse C:

DELFT-VOORSCHOTEN ‘97

ts-voorschotenDe situatie waarin de zondagtak van de Voorschotenaren zich bevindt, mag op zeker penibel worden genoemd. Vooral ook na de nederlaag tegen Excelsior ’20 na een ‘draak van een wedstrijd’ waarin trainer Mo Bougrine met een probleem werd opgezadeld. Het ontbreken van een aantal vaste waarden brak hem op en moest hij improviseren om een redelijk team in de wei te brengen. De gelegenheidsformatie kon niet voorkomen dat de bezoekers en tevens titelkandidaat met de meest minimale winstmarge (0-1) aan de haal gingen. Met deze wetenschap wacht de uitwedstrijd tegen koploper Delft. Wat heet een zware periode? Om de drie punten binnen te slepen en de aansluiting met de middenmoot weer in het vizier te krijgen, lijkt de opgave op voorhand al bijzonder zwaar. Maar de tijd om de aansluiting te krijgen is aangebroken om vooralsnog niet de stormbal te hijsen ook al verkeert het groen-gele vlaggenschip in zwaar weer. Hoog tijd dat het windje eens uit de goede hoek gaat waaien. Wellicht een lichtpuntje: Delft verloor pas tweemaal. Beide keren was dat op eigen veld, dus misschien valt er iets te halen. Op niet gerekende punten bijvoorbeeld..