voorbeschouwing wekelijks itemGaat FC Rijnvogels komend weekend in de hoofdklasse B ook de eerste historische zege boeken in een uitwedstrijd? Geeft Valken’68 een vervolg aan de uitstekende zege op ARC? Scoort GHC weer in de gong? Kan Voorschoten’97 (za) zich herstellen van het moeizame optreden in Hoek van Holland? Houdt RCL de gelederen nu wel gesloten, ook in de blessuretijd? Is er zondag feest aan de Leidse kade in verband een tweede overwinning van het hernieuwde FC Boshuizen? Een wekelijks rondje langs de velden.

Zaterdag

Hoofdklasse B

XERXES/DZB-FC RIJNVOGELS

De eerste klap in de hoofdklasse was voor de Vogels een daalder waard. Hoeveel dat precies vandaag de dag in euro’s waard is, is voor de rekenmeesters. Na de mooie en goed uitgevoerde ouverture van het seizoen volgt nu partituur nummer twee, de uitwedstrijd bij Xerxes/DZB. In een nog niet al te grijs verleden een bekende opponent toen beide teams zich nog eersteklasser wisten. In het Rotterdamse was het altijd lastig tegen de blauw-witte zebra’s.
Het zal op sportpark Faas Wilkes – een legende uit vroeger jaren – wederom geen makkie worden. Het team van trainer Wijnand van Loon ging ook goed van acquit in de nieuwe voetbaljaargang. In de uitbeurt bij een van de (door kenners geachte) mogelijke titelkandidaten ASWH werd een snelle 2-0 achterstand genivelleerd en 2-2 mag derhalve een goed resultaat worden genoemd. Een teken aan de wand voor de mannen van Hein van Heek die na de euforie van de zege op Smitshoek weer met beide benen op de grond aan dit duel moeten beginnen. In ieder geval zal het goede begin een boost kunnen zijn om vol zelfvertrouwen aan de tweede etappe te beginnen van een rit die nog lang is en nog veel zware obstakels in zich heeft.

Eerste klasse B

NOOTDORP-VALKEN ’68

Een zeer interessante krachtmeting. Zowel Nootdorp als promovendus Valken ’68 hebben een verrassende openingsronde van het seizoen neergezet. Nootdorp bezegelde de verre uitreis naar Hoorn (Zwaluwen) met een overtuigende overwinning op het team dat vorig seizoen nog in de top van het klassement mee streed. En Valken ’68 dan? Een 3-2 overwinning op het eigen Duyfrak op ARC, de degradant uit de hoofdklasse van een jaar terug en daarvoor zelfs nog spelend in de topklasse. Wellicht een van de meest verrassende uitslagen op de eerste competitiedag. Beide teams hebben dus het goede gevoel in de benen maar wie gaat er in Nootdorp aan het langste eind trekken? Trainer Andries Wendt was tijdens een voorbeschouwing van RTV Katwijk andermaal de nuchterheid zelve. Hij weet wat voor vlees hij in de kuip heeft. ‘Jongens die voor hun plezier bij ons komen voetballen en bij Rijnsburgse Boys, Katwijk of Quick Boys net naast de boot zijn gevallen’. Met deze aanwinsten gaat Wendt met een goed gevoel het nieuwe seizoen in. De eerste klap was een flinke daalder waard. Niet op de roze wolk gaan zitten maar met een flinke dosis zelfvertrouwen de volgende hobbel nemen.

SPORTLUST ’46-GHC

De Groene Hart Combinatie mag in het groene hart van Holland in Woerden de krachten gaan meten met ex-hoofdklasser Sportlust ’46. Het lijkt op zich een zwaar potje op sportpark Cromwijck te worden voor trainer Dennis Olman en de zijnen. De rood-witten uit Woerden gingen goed van acquit door Haaglandia- vooraf betiteld als een belangrijke kandidaat voor een feestje aan het einde van het seizoen- in het Rijswijkse met 0-2 te kloppen. De Vlietbewoners daarentegen mochten de handen dichtknijpen met het 2-2 gelijkspel tegen Forum Sport, een team waarvan het in voorgaande wedstrijden voor de Leidenaren nauwelijks te winnen viel. De gastheren zullen volgens insiders tot de mogelijke titelkandidaten behoren en wat kunnen de Vlietbewoners hier tegenover stellen? Een portie sportieve vechtlust en als collectief de Woerdenaren tonen dat er ook bij de tricolores voldoende talent in huis is om in dit seizoen te demonstreren dat het een volwaardige eersteklasser is. Kortom, hopelijk een mooie pot waar de energieke Olman niet negentig minuten lang met ‘Cromme’ tenen langs de lijn op sportpark Cromwijck zijn emoties in bedwang moet houden.

VOORSCHOTEN ’97 –HAAGLANDIA/WINSTON

Beide teams beleefden een teleurstellende start van het seizoen en kregen een 2-0 nederlaag om de oren. Bij promovendus HVC’10 beten de groen-gelen in het Hoek van Hollandse zand. De mannen van trainer Marcel de Hoogt hadden beter gekund maar het kwam er niet uit. Twee fouten werden de Voorschotenaren fataal. Lesje geleerd? Tegen Haaglandia zullen de mannen het op sportpark Adegeest moeten bewijzen. Maar ook de Rijswijkse Hagenezen hebben nog een vlekje weg te werken na de 2-0 nederlaag tegen Sportlust ’46. Willen beide teams een rol van betekenis gaan spelen, zal er duidelijkheid moeten komen. Haaglandia, dat zich versterkt weet met een aantal talenten uit de zondagtak, ging vorig seizoen nog met 4-1 onderuit bij de groengelen. Het wordt in ieder geval een duel waarin zal moeten blijken wie zich snel kan oprichten of vooralsnog geneoegn moet nemen met een plekje bij de staartploegen.

Tweede klasse C

RCL-DWO

Als de mannen van trainer Ben Kottenhagen snel het verloren terrein willen herwinnen, zal het tegen DWO de volle winst moeten pakken na het dure puntverlies in Maasland bij MVV ’27. De Racing heerste daar met name in de tweede helft maar liep diep in blessuretijd alsnog averij op door een late gelijkmaker. Doodzonde natuurlijk als de buit voor het oprapen lijkt. Maar goed, het seizoen is nog maar net begonnen en er komen nog ‘tig’ mogelijkheden voor de rood-witten. Als de gastheren op de Bloemerd zich net zoveel kansen weten te scheppen als tegen MVV ’27 lijkt een winstpartij voor handen. Doch dan zullen de mogelijkheden wel moeten worden benut. In principe behoren de Leiderdorpers tot de teams die voor de prijzen gaan maar dan zullen er niet te veel punten prijs moeten worden gegeven. Wordt het Door Wilskracht Overwinnen tegen DWO, dat vorig seizoen nog in de derde klasse speelde en via een barrage SEV en Kagia de kuiten liet zien?

Zondag

Eerste klasse B

FC BOSHUIZEN-WATERINGSE VELD/GONA

De start voor de kadebewoners was hoopgevend. Weliswaar was de 0-1 uitzege bij VELO enigszins gelukkig omdat de Wateringers zo vriendelijk waren om een eigen doelpunt te scoren doch de geel-blauwen zijn nauwelijks in gevaar geweest. Een hoopvol gegeven voor Stefan Roodakkers die met zijn ‘geschoonde selectie’ graag een rol van betekenis zal willen gaan spelen. Het is nog prematuur om te stellen dat de Leidenaren tot de mogelijke kanshebbers voor de grote prijs behoren, de intentie om een goed seizoen neer te zetten en de blik omhoog te richten, zal er zeker zijn. Zondag komt er een andere Wateringse/Haagse opponent op bezoek: Wateringse Veld/ GONA. De fusieclub noteerde in de openingswedstrijd tegen IFC een 1-1 gelijkspel. Als er op eigen bodem een overwinning zou kunnen worden geboekt heeft FC Boshuizen al één zege meer op het conto dan vorig seizoen.