voorbeschouwing bannerWekelijks zal onze redactie weer een voorbeschouwing plaatsen voor de diverse klassen (lees: eerste tot en met vierde plus van hoofdklasser FC Rijnvogels). Doorgaans zullen daar de woensdag en donderdag voor worden benut. Hierbij de eerste bijdrage van het seizoen van de hand van Piet van Kampen.

 

Zaterdag

Hoofdklasse

FC RIJNVOGELS-SMITSHOEK

Voor de Rijnvogels wordt het zaterdag een historisch moment als het voor het eerst in haar 10-jarig bestaan in de hoofdklasse mag acteren. Tegenstander Smitshoek is geen onbekende want twee seizoenen geleden bestreden beide teams elkaar nog in de eerste klasse. De mannen uit Barendrecht werden toen kampioen en wisten zich uitstekend te handhaven. Vorig seizoen bereikten zij een knappe vijfde plaats, dus trainer Hein van Heek en zijn discipelen weten op voorhand dat het geen makkie zal worden op de Kooltuin. In de voorbereiding op het nieuwe seizoen balden de rood-witten wisselvallige resultaten bij elkaar en kwamen vanwege blessures nog niet in de door Van Heek beoogde formatie binnen de lijnen. Ook komende zaterdag zal dit het geval nog niet zijn. Maar de trainer heeft voldoende manschappen om een team op de been te brengen dat natuurlijk graag een goede slag wil slaan tijdens de openingswedstrijd. Het hart bonkt al weken bij de Kooltuinbewoners. Eindelijk is het zover!

Eerste klasse

HVC ’10 – VOORSCHOTEN ‘97

Voor de eerste beurt reizen de pupillen van Marcel de Hoogt af naar Hoek van Holland. In de wetenschap dat de voorbereiding en met name de bekerwedstrijden niet direct de bron van optimisme vormden. Maar goed, het zij zo. Het gaat om het echte werk. Met een op een aantal posities gewijzigde formatie zal de oefenmeester, die vorig jaar op meer had gehoopt maar dat er niet uit kwam, wellicht streven naar meer stabiliteit. De groen-gelen zwalkten in het afgelopen seizoen van een knappe pot naar een hopeloos optreden. De grote vraag is natuurlijk wat de nieuwkomers gaan brengen. Vormen zij samen met de gevestigde namen een team dat weer een rol van betekenis kan gaan spelen? Over de tegenstander HVC ’10 is voor de mannen van de Hoogt nauwelijks iets bekend dus wordt het een open boek waarvan de eerste bladzijde van het nieuwe seizoen hopelijk met een vrolijke pen kan worden ingevuld.

GHC-FORUM SPORT

Het vorige seizoen dat zo succesvol begon werd met een bescheiden 9e plaats afgesloten. De tricolores van Dennis Olman zullen in de nieuwe voetbaljaargang ongetwijfeld beter willen presteren. De eerste mogelijkheid hiertoe is om in de eigen thuishaven Forum Sport er onder zien te krijgen. Een lastige opponent waarin het vorig seizoen niet van gewonnen werd. Een 2-2 op De Vliet en een 3-0 nederlaag op sportpark ’t Loo was de schamele oogst. Kunnen de Leidenaren moed peuren uit de voorbereiding waarin het onder andere Quick Boys in de bekerpoule trof? Het werd weliswaar een ingecalculeerde nederlaag maar het vertoonde spel bood perspectief voor de toekomst. Zullen de harten van de supporters van de Groene Hart Combinatie dit jaar wat sneller gaan kloppen? Eerst maar Forum Sport zien te kloppen want de eerste klap is een daalder waard. Vers van de pers: GHC liep midweeks wel averij op in de beker tegen Quick (0-3). Houssin Bezzai debuteerde met een rode kaart na nog geen kwartier, na een in de ogen van de trainer onschuldige overtreding. Voorts raakte nieuwkomer Bart van der Weijden, ex-UVS, fors geblesseerd aan een enkel. Na het treffen met Quick Boys zat Michael de Roode al in de ziekenboeg.

VALKEN ’68-ARC

Een zeer interessant affiche voor de openingswedstrijd van het seizoen. De afdaler uit de hoofdklasse versus de nieuwkomer uit de tweede klasse. Hoe liggen de krachtsverhoudingen nu de beide teams elkaar in de eerste klasse op Het Duyfrak gaan bestrijden? In de aanloopfase troffen de Valkenburgers het niet echt in de bekerpoule met tegenstanders als Katwijk en Chabab. In ieder geval een testcase om aan het ‘hogere voetbal’ te wennen want daar krijgen de mannen van Andries Wendt dit jaar mee te maken. Voor de rood-gelen die voor de tweede keer in het bestaan op dit echelon mogen acteren zal het een seizoen worden waarin tot in elke vezel zal moeten worden gestreden voor handhaving. Het team had zich wellicht een andere vuurdoop gewenst maar als het tegen de Alphense Racing Club een goede prestatie weet neer te zetten, kan de toekomst rooskleurig tegemoet worden gezien. Maar het wordt sowieso een zware kluif voor de promovendus. Wendts mannen bewezen in de voorbije maand wel dat ook Valken’68 een lastige opgave kan worden voor elke tegenstrever in deze klasse.

Tweede klasse

MVV ’27-RCL

Voor de ouverture van het seizoen reizen de Leiderdorpers af naar Maasland om daar de strijd aan te binden met het voor hen vrij onbekende MVV ’27. Wordt dit de eerste stap om het verloren terrein van de 1e klasse zo snel mogelijk te herwinnen? In de poule voor de districtsbeker ging het voortvarend en won de Racing alle drie de wedstrijden. Een hoopvol gegeven. Maar nu het echte werk begint rijst de vraag of the winning mood nog in het rood-witte bloed zit. Verder bekeren is leuk maar de competitie weegt nu eenmaal zwaarder. Zaterdag zullen de mannen de eerste stap gaan zetten naar een seizoen dat hen meer succes dan het vorige zal kunnen bieden want dat moet maar snel worden vergeten. Nieuwe ronde, nieuwe kansen zal ongetwijfeld ook het motto zijn waarmee de bal aan het rollen wordt gebracht. Tegenvallers zijn er al wel voor de brigade van Ben Kottenhagen. Tom Oude Veldhuis zwaaide af agelopen week omdat hij het voetbal niet meer kan combineren met andere activiteiten. Jonas Farih en Tommy Sinteur raakten flink geblesseerd en zullen voorlopig van de kant moeten toekijken.

Zondag

Eerste klasse

VELO-FC BOSHUIZEN

De tranen – zo ze er al waren- zijn gedroogd na de degradatie uit de hoofdklasse. De kadebewoners beginnen met een schone lei aan het nieuwe seizoen in de 1e klasse B, waarin regiogenoten SJC en Alphense Boys ontbreken. Het team van trainer Stefan Roodakkers, dat ten opzichte van vorig seizoen nogal wat nieuwe gezichten kent, staat direct al voor een flinke opgave, de uitwedstrijd naar VELO in Wateringen. Deze ploeg speelde vorig seizoen net niet de eerste viool maar werd derde op slechts vier punten achterstand van kampioen Magreb ’90. Geen katje dus om zonder handschoenen aan te pakken. Een redelijk resultaat en liefst een winstpartij zal voor de geel-blauwen het begin kunnen zijn voor een seizoen waarin na afloop de gezichten vaker op vrolijk kunnen staan want dat ontbrak er in de afgelopen voetbaljaargang maar al te vaak aan. Een nieuwe lente (seizoen), een nieuw geluid (juichen)? Het is te hopen voor de mannen van de kade die in het bekertoernooi hoofdklasser Quick de baas waren, in evenwicht was met GHC en pas laat moest capituleren tegen Quick Boys.